Kirjoitukset avainsanalla istuinalunen

Sain inspiraation tähän kirjoitukseen, kun iäkäs serkkuni oli joutunut hieman ojentamaan ja opastamaan tyyppejä, joita ei saa mainita, heidän vääntäytyessä uimahallin saunaan uimahousut jalassa vaikka ohjeissa se oli selkeästi kielletty.

 

Saunan historia

 

Saunan ja Suomen suvun alkuperä on paikannettu samoille seuduille. Vaikka olemmekin omineet saunan keksimisen, voisi sen jakaa intiaanien, slaavien ja venäläisten kanssa.

 

Todennäköisesti suomalaiset ovat saunoneet yli tuhat vuotta ja kylpytavat ovat säilyneet melko muuttumattomina.

 

Minne tahansa suomalaiset ovat menneet, he rakensivat ensimmäisenä saunan, niin merkittävä se on meille. Sota-aikana siirryttäessä paikasta toiseen ja majoituttaessa laitettiin sauna välittömästi pystyyn. Saunoja on laivoissa ja YK-joukkojen tukikohdissa missä päin maailmaa suomalaiset ovat olleet puolustamassa rauhaa.

 

Käyttäytyminen saunassa

 

Sauna ei ole mikään synnin- tai haureudenharjoituspaikka, sillä se on lähes pyhä paikka suomalaisille. Sauna löytyy melkein jokaisesta kodista. Alastomuus saunassa on luonnollinen olotila ja siellä kaikki ovat tasavertaisia.

 

Ennen vanhaan saunassa synnytettiin ja hoidettiin sairaat, samoin siellä valmisteltiin vainajat viimeiselle matkalle. Sauna on erittäin hygieeninen paikka mikä on tieteellisesti todistettu. Esimerkiksi tippuribakteerit tuhoutuvat 2-3 minuutissa jo 50°C lämmössä, stafylokokit 20 minuutissa 60°C lämpötilassa, jalkasilsan aiheuttaja 10-20 minuutissa 50-80°C lämpötilassa sienilajista riippuen ja HI-virus kuolee 10 minuutissa noin 56°C lämpötilassa.

 

Saunassa rauhoitutaan, rentoudutaan ja puhdistaudutaan. Jos saunassa on muita saunojia, heitä kunnioitetaan. Siellä ei puhuta häiritsevästi, ei kiroilla, ei röyhtäillä eikä piereskellä.

 

Sauna/kiuastyyppejä

 

Savusauna, kertalämmitteinen kiuas on puulämmitteinen.

Jatkuvalämmitteinen on joko puu- tai sähkölämmitteinen.

Heti valmis kiukaissa on ainakin peruslämpö jatkuvasti päällä.

Nykyään löytyy myös infrapunasaunoja  joissa hikoilun aiheuttaa infrapunasäteily ei ilman kuumuus ja löylyt.

Kerrostaloissa olevat talosaunat ovat yhteiskäytössä ja niihin täytyy varata saunavuoron.

Yleiset saunat ovat vähentyneet dramaattiseti, mutta niihin verrattavia saunoja on vielä kylpylöissä ja uimahalleissa.

Yleisissä saunoissa oli myös kyvettäjiä eli saunottajia jotka pesivät asiakkaita pientä korvausta vastaan.

 

Saunatarvikkeita

 

Kiulu, löylykauha, vasta/vihta, istuinalunen eli pefletti, saunalakki.

 

Itse saunominen

 

Sauna lämmitetään joko puilla tai sähköllä. Lämmittäminen kestää puolesta tunnista pariin tuntiin saunan koosta ja kiuas tyypistä riippuen.

 

Sähkösaunoissa on mekaaninen tai elektroninen säätöyksikkö ja se on itse kiukaassa tai sen ympäristössä. Siitä säädetään lämpötila sekä saunomisaika.

 

Saunomislämpötila on 70–100°C (158-212°F), itse pidän 80°C (176°F) lämpötilasta.

 

Kun haluttu lämpötila on saavutettu, peseydytään ja mennään saunaan. Peseytyminen sekä itse saunominen kestää 30 minuutista – tuntiin saunojasta riippuen. Itse löylyssä ollaan noin 15 minuuttia kerran tai useammasti.

 

Jos haluaa voi käyttää löylymyssyä, mutta se ei ole välttämätön. Myssyksi soveltuu myös pelkkä pipo.

 

Laudeliina eli pefletti levitetään lauteelle jonka jälkeen sen päälle voi istua, se edistää hygieenisyyttä ja siisteyttä.

 

Löylykiulussa on haaleaa vettä jota heitetään löylykauhalla varovasti kiukaalle samalla tunnustellen kuinka kuumat löylyt kiuas antaa. Erkki Korhonen, entinen luokkakaveri, totesi osuvasti, että hän tykkää sellaisista pastorinlöylyistä. Se tarkoittaa, että löylyvettä ei ”holvata” kiukaalle ämpäritolkulla vaan hienovaraisesti kuten pappi hiekkaa arkulle. Suosin samanlaista löylyttelyä.

 

Myös maailman paras kestävyysjuoksija ja yksi maailman parhaista urheilijoista, Paavo Nurmi, piti saunomisesta. Hän saunoi palautuakseen kovista harjoituksista. Paavo meni lauteille pitkälleen ja nosti jalkansa ylös seinää vasten rentoutuen ja nauttien saunan lämmöstä.

 

Hifistelyä?

 

Monet käyttävät hajusteita löylyvedessä, mutta itse pidän puhtaasta ja raikkaasta löylystä jota voi täydentää vain tuoreen saunavastan tuoksu.

 

Löylymyssy oli minulle aluksi vieras varuste. Ihmettelin kun entinen appi piti pipoa saunoessa. Hänellä oli verenkierto häiriötä ja villapipo esti niiden pahenemisen kuumassa. Myöhemmin olen kuullut saunamyssyn käytön olevan yleistä venäjällä. Kokeilin myssyä jonka jälkeen olen sitä käyttänyt saunamyssyä sillä se vähentää kuumuden tunnetta päässä.

 

Ei muuta kuin saunomaan!

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Elokuvahullu senioritubettaja joka kirjoittaa on aloittanut eläkkeellä myös yritystoiminnan. Youtubessa on omaa videomateriaalia kuudelta eri vuosikymmeneltä, jonka uskon olevan harvinaista myös globaalisti.

Kirjoituksia on syntynyt kaikesta mikä kiinnostaa samoin kuin videoita joita on kertynyt jo yli 500 ja reilut 1,2 miljoonaa katselukertaa.

Blogiarkisto

Kategoriat