Vaimo on käynyt vaivojensa vuoksi työterveyslääkärillä. Kun he eivät keksi muuta niin kysyvät sitten, että onko kotona kaikki hyvin tai toteavat, jospa sinä olet masentunut.

 

Hänellä oli usein polttava tunne rinnassa, aivan kuin vanne olisi puristanut rintakehää ja ääni katosi usein. Lääkäri määräsi "Leelian lepotuoliin" eli MTT:lle jossa hän kävi keskustelemassa. Toki ne olivat olleet mukavia rupattelutuokioita, mutta eivät oireet siitä mihinkään hävinneet.

 

Seuraavaksi tuli lähete jumpalle, josta vaimo tuli entistä kipeämpänä kotiin. Erään kerran jälkeen hän totesi, että nyt oli mukavaa kun me vain makoilimme. Meikäläistä meinasi alkaa jo hieman hermostuttamaan.

 

Eräänä iltana saunan lauteilla hän valitti taas vaivojaan, jolloin minä tokaisin, että menet sellaiselle lääkärille jolta saat avun. Ei, ei, kun se on niin kallista, tuumasi vaimo! Totesin hänellä olevan kaksi vaihtoehtoa, joko menet yksityiselle, maksoi mitä maksoi tai sitten lopetat valittamisen.

 

Lopulta vaimo uskoi ja hän sai ajan Raustialle. Hetken tutkittuaan hän teki diagnoosin, johon eivät työterveyslääkärit olleet kyenneet vuosien saatossa. Palleatyrä ja pahasti tulehtunut ruokatorvi olivat oireiden syyt. Näistä oireista kärsiville potilaille jumppa ja eritoten vatsalihasliikkeet ovat myrkkyä pahentaen vain tilannetta. Vaimo pääsi Raustian lähetteellä tähystykseen. Operaation suorittanut lääkäri oli todennut, että tätä vaivaa on sairastettu ja kauan, sillä tyrä oli todella pahan. Leikkaushoito auttoi tähän sairauteen, toisin kuin aiemmin määrätyt mielenterveyshoito tai jumppa.

 

Uusia oireita

 

Myöhemmin tuli laaja-alainen oireiden kirjo ja kappas vaan, työterveyslääkärin korista nousi taas tuttu ja turvallinen masennus. Nappejakin määrättiin, mutta onneksi vaimo oli tiukkana eikä suostunut niitä syömään. Jälleen vierähti pitkään apua löytymättä, kunnes terveyskeskuslääkäri Kujala löysi syyn oireille. Ne olivat monikyhmystruuma, kilpirauhasen alkava liikatoiminta sekä rakkulakasvaimet. Että masennusta.... taas tuli huti työterveyslääkärille. Tämä hoito vaati kirurgisen toimenpiteen sekä loppuelämän lääkityksen.

 

Hoidon taso tällä hetkellä

 

Sitten iski lievä aivoverenkierron häiriö, jonka seurauksena pääsi tutustumaan "Raatteentielle" eli yhteispäivystykseen. Siellä vierähti 20 tuntia sisältäen odottelua, odottelua ja odottelua. Kun lopulta pääsi lääkärin tutkittavaksi, alkoi pallottelu erikoislääkäriltä toiselle ja jokaiselta epäselviä vastauksia.

 

Ihmiset päivystyksessä huhuilivat apua sitä saamatta. Eräskin mummeli pyysi päästä pissalle, eikä kukaan noteerannut häntä, eivätkä minuakaan pyytäessäni hänelle pissatusapua. Todettiin vain, ettei tämä minulle kuulu tai käynpä tarkistamassa koneelta kenelle hän kuuluu ja hetken kuluttua vastauksena oli, ei kuulu minun alueeseeni! Siinä ajassa olisi ehtinyt käyttää vanhusta useammankin kerran pissalla. Vietettyämme yön päivystyksessä eräs hoitaja tiedusteli, että onko potilas saanut mitään suuhunsa? Koska vaimo ei ollut saanut hiventäkään hoitaja toi jogurttipurkin, kiitos siitä! Kaikkinensa se oli surkea 22 tunnin reissu!

 

Masennusta edelleen

 

Viimeisimpänä tulivat rintakivut, tuskanhikeä ja oksennus, vaikka sen ei pitäisi palleatyräleikkauksen jälkeen onnistua sekä yöllä herääminen siihen, ettei saa happea. Tällä kertaa työterveyslääkärin diagnoosina olivat psykosomaattiset oireet ja masennus! Ihmiselle jolla on synnynnäinen läppävika, mitraaliläpän prolapsi ja rytmihäiriöitä. Ei sydänfilmiä tai muuta varmistavaa tutkimusta. Meniköhän tälläkään kertaa aivan oikein?

 

Lääkärin työ on vaativaa, sillä hänen on oltava kuin Hercule Poirot, Sherlock Holmes tai House eikä mennä siitä mistä aita on matalin.

 

On lääkkeitä jotka pelastavat ihmisiä elämälle. Vaikka vaimolla on ollut kielteinen suhtautuminen turhaan lääkitykseen, täytyy hänen syödä lopun ikänsä tyroksiinia.

 

Toki vaimo on ollut jossakin vaiheessa masentunutkin, kun hän tiesi jotain olevan pielessä vaikka kokeista ei löytynyt syytä oireille. Helpotus oli suuri jokaisella kerralla kun sitten diagnoosit saatiin eikä syy ollutkaan masennuksen.

 

Tiedä missä hän pörräisi pilleritokkurassa, jos olisi suostunut sairaslomaan ja mielialalääkitykseen. Onneksi hän piti oman päänsä vaikka oli todennutkin lääkärille, että kaipa minä sitten olen masentunut!

 

Ottaessaan käytetyn vaimon, täytyy varautua pitkään vikalistaan ;) Vaikka vikoja löytyy onneksi pää pelaa, joskus liiankin terävästi!

 

Kommentit (2)

Maija
Liittynyt15.10.2015
3/2 | 

Sen verran vain kommentoin, että tavallinen mielialalääke ei tarkoita pilleritokkuraa eikä pyörimistä missään. Itse syön jatkuvasti mielialalääkettä, vaikka en ole masentunut vaan kipupotilas. Lääke pitää osaltaan minut työkykyisenä veronmaksajana. Teen tietotyötä enkä olisi työkykyinen, jos ajatteluni olisi vähänkään tokkuraista.

Mielialalääkkeitä  saa pelätä, mutta ei tarvitse.

Movielunatic
Liittynyt23.4.2016
4/2 | 

Kiitos kommentistasi! Ymmärrän lääkkeen käytön silloin kun diagnoosi on varmasti masennus. Mutta vaimon tapauksessa masennuslääkkeitä tuputettiin joka kerta vaikka lopulliset syyt olivat aivan muualla ja oireet hellittivät oikeiden diagnoosien ja hoitojen jälkeen ilman mielialalääkitystä. Mielestäni mielialalääkkeitä määrätään turhan helposti!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Elokuvahullu senioritubettaja joka kirjoittaa on aloittanut eläkkeellä myös yritystoiminnan. Youtubessa on omaa videomateriaalia kuudelta eri vuosikymmeneltä, jonka uskon olevan harvinaista myös globaalisti.

Kirjoituksia on syntynyt kaikesta mikä kiinnostaa samoin kuin videoita joita on kertynyt jo yli 500 ja reilut 1,2 miljoonaa katselukertaa.

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla