Kirjoitukset avainsanalla sniper

Tätä editointi opasta on toivottu usealta taholta. Itse en ole mitään asiaan liittyviä kursseja käynyt, ainoastaan learned by doing metodilla itseoppinut. Paljon elokuvia katsoneena elokuvahulluna olen niiden rakenteesta imenyt oppini.

 

Tämä opas on tarkoitettu aloittelijoille ja harrastelijoille alkuun pääsemiseksi. Käytin pitkään Windosin Movie Makeria jolla sai aikaan aivan kelvollista jälkeä. HD-aikakauteen siirryttyäni Movie Maker ei enää toiminut jonka vuoksi minun täytyi hankkia editointiohjelma ja päädyin Pinnacleen. Esimerkkini ovat tällä ohjelmalla toteutettuja.

 

Editointia ei kannata ottaa liian vakavasti peläten sitä. Rohkeasti kokeilemalla pääset sen saloihin. Moviemakerilla harjoitellessa opin kymmenen ensimmäisen videoni aikana todella paljon yrityksen ja erehdyksen kautta.

 

Videokuvauksen materiaali on vasta raaka tuote joka vaati vielä jalostamisen. Editoinnilla materiaali hiotaan valmiiksi tuotteeksi, helmeksi tai timantiksi. Editoinnin työmäärä riippuu siitä miten hyvän ja viimeistellyn videon haluat saada aikaiseksi. Jos haluat kauniin kokonaisuuden, siihen kannattaa varata moninkertainen aika itse kuvaamiseen nähden. Tehdessäsi editoinnin huolellisesti on lopputulos vähintäänkin tunnetasolla palkitseva!

 

Olen kaitafilmauksen aloittamisesta alkaen vuodesta 1969 oppinut editoimaan/leikkaamaan materiaalia jo kuvatessani. Sillä pääse jo todella pitkälle ja se helpottaa itse editointia huomattavasti. Hahmotan kuvatessani kokonaisuutta ja suunnittelen minkälaisia kuvakulmia ja -kokoja käytän kulloisessakin kuvauskohteessa. Inspiroin ja elän hetkessä ollen yhtä kameran kanssa, eräänlainen ”sniper”, kameran ollessa aseeni.

 

Hyvä alkuvalmistelu suunnittelun muodossa auttaa myös editoinnin suorittamisessa, mutta se on tarpeen vasta suurempia ja mutkikkaampia kokonaisuuksia kuvatessa. Samoin se auttaa jos editoija on joku muu kuin itse kuvaaja.

 

Materiaalin ollessa kuvattu katson sen kameran tai television kautta suunnitellen jo leikkausta. Sitten siirrän sen tietokoneelle. Materiaalit kannattaa tallentaa omiin kansioihin niiden löytämisen helpottamiseksi. Itse käytän päivämäärä/aihe tapaa (esim. 20130119 Nissan Lumi Kirkko) jolloin päivämäärä on muotoa vuosi kuukausi päivä. Aluksi käytin vain aihetta kansion nimenä joka kuvatun materiaalin kasvaessa hankaloitti sen löytämistä.

 

Käytän siirtoon editointiohjelma Pinnaclea. Kun materiaali on tallennettu tietokoneelle alkaa varsinainen editointi. Se vaatii kärsivällisyyttä, keskittymistä ja hyviä istumalihaksia. Paneutuessa siihen päättäväisesti on tulos taattu.

 

Tapoja aloittaa editointi on yhtä monta kuin tekijöitäkin. Pienehköstä materiaalimäärästä ollessa kyse, "maalaan" kaikki otokset ja siirrän ne videoraidalle jossa alan käsitellä niitä.

 

Katson koko pätkän vielä kerran läpi, jonka jälkeen aloitan materiaalin "siivoamisen". Poistan kokonaisuuteen sopimattomat otokset ja muutan otosten järjestystä haluamakseni, loogisesti eteneväksi. Samasta kohteesta/tilanteesta olevia otoksia voi poistaa jos ne eivät vie tapahtumia/asiaa eteenpäin.

 

Sen jälkeen käyn läpi otos kerrallaan muuttamalla niiden pituuden mieleisekseni sekä poistamalla alusta ja lopusta usein kuvauksessa tulevat heilahdukset. Yleensä pituus on 3...6 sekuntia ja usein sopiva otoksen pituus tulee tuntuman mukaan. Joskus kun otoksen pituus ei ole riittävä tai se on liian pitkä kokonaisuuteen nähden sitä voi aavistuksen hidastaa tai nopeuttaa. Kuvattavien puhe kannattaa kuunnella tarkasti, ettei otosta leikkaa väärästä kohtaa. Joskus, jos juttua tulee pitkästi, voi sen katkaista ja liittää ääni raidalle sopivaa kuvamateriaalilla täydentäen, josta voi tarvittaessa vaimentaa sen ääniraidan.  

Otoksen pituuteen vaikuttaa myös tapahtuman pituus, kamera liike, panorointi tai tilttaus. Jotkut pitävät pitkistä otoksista, itse pyrin rakentamaan tapahtuman useasta eri otoksesta jolloin siitä tulee mielenkiintoisempi. Mutta siinäkään ei pidä mennä liiallisuuksiin ja pirstoa tapahtumia hektiseksi tykitykseksi.

Tämän jälkeen voi "viimeistellä" raakaversion, jos haluaa tarkistaa kokonaisuuden toimivuuden. Materiaalia karsiessa kannattaa olla todella raaka, sillä vähän on enemmän.

 

Sitten lisätään häivytykset, muut tarvittavat siirtymäefektit, alku- ja lopputekstit sekä tekstitykset jos niitä tarvitsee. Tarkista myös äänentason, jos se on jossakin kohtauksessa liian hiljaisella, kohotan sitä tai jos se on liian voimakas tai tuuli aiheuttaa ikävää kuminaa vaimennan sitä tarpeen mukaan.

 

Jos lisään äänitehosteita tai musiikkia lisään sen tässä vaiheessa. Musiikkia käytettäessä voi olla selvä mielikuva siitä, minkälaista haluaa. Toisinaan musiikki löytyy vaivattomasti ja toisinaan sen löytyminen on todella työlästä.  Se on kokeilua, kokeilua ja kokeilua kunnes oikea soundtrack löytyy. On myös yllättäviä hetkiä. Videon ja musiikin kohdatessaan toisensa tapahtuu jotain mystistä jolloin molemmat saavat aivan uuden merkityksen täydentäessään toisiaan.

 

Esimerkkinä Aki Louhelalle tekemäni video. Aki tiedusteli voisinko tehdä hänelle muutaman musiikkivideon. Suostuin tehtävään valiten kolme kappaletta. Kaksi ensimmäistä syntyivät vaivattomasti, mutta kolmas tuotti vaikeuksia. Aki jo hätisteli videon valmistumista ja päätin käyttää pohjana vanhaa kaitafilmimateriaalia. Pelkäsin, etteivät ne sovi yhteen. Raakaeditoin videon ja lisäsin siihen Akin biisin. Tunneryöppy yllätti minut, sillä musiikki täydensi videota ja kappale sai aivan uusia ulottuvuuksia. Myöhemmin minulle on mainittu, että on kuin musiikki olisi tehty videota varten eikä päinvastoin! Joskus käy näinkin.

 

Pidän rytmistä ja usein sattuu pelkällä tuurilla, että leikkaus ja musiikin rytmin kohtaavat lähes täydellisesti. Jos rytmi ei ole kohdallaan hion sitä muuttamalla otosten pituuksia saadakseni rytmit soljumaan sujuvasti toisiinsa nivoutuneena.

 

Haluan lopputuloksen olevan luontevaa oli sitten kyse lempeästä, humoristisesta, tunteikkaasta tai voimakkaasta tarinasta. Loppujen lopuksi jokainen toteuttaa editoinnissa sen minkä tuntee oikeaksi kulkien omaa tietään.

Aluksi ei kannata haukata liian suurta suupalaa ettei tule tietoähky, jonka myötä innostus laantuisi. Aloita pienin askelin kokeillen ja nauttien onnistumisista. Edistyessä voi hakea tarvittaessa lisää tietoa jota voi sitten soveltaa käytäntöön.

 

P/S Youtubesta löytyy videoitani joita on katsottu yli miljoona kertaa!

Kommentit (2)

Käyttäjä8908_0
Liittynyt27.3.2017
1/2 | 

Joo se tuo editointi on tärkeä juttu. Minä olen kokeillut vaikka minkälaisia ohjelmia niin enemmän tahi vähemmän ne on vaikeita ja tosiaankin tarvitsee lujia hermoja :) ainakin minä jos meinaan kaikki rainani editoida. Silti, mukavaa puuhaa se on.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Elokuvahullu senioritubettaja joka kirjoittaa on aloittanut eläkkeellä myös yritystoiminnan. Youtubessa on omaa videomateriaalia kuudelta eri vuosikymmeneltä, jonka uskon olevan harvinaista myös globaalisti.

Kirjoituksia on syntynyt kaikesta mikä kiinnostaa samoin kuin videoita joita on kertynyt jo yli 500 ja reilut 1,2 miljoonaa katselukertaa.

Blogiarkisto

Kategoriat