Kirjoitukset avainsanalla hammaslääkäri

 

Tää on niin hullu juttu, ettei oikein tiedä miten tästä asiasta pitäisi kirjoittaa.

Olen monta vuotta ihmetellyt sitä, kun Kelassa kerrotaan mitä kaikkea kuuluu julkisen sairauden hoidon piiriin, mutta missään ei kerrota, miten toimit jos tarvitset hammasproteesit.
Ainoa asia mitä aiheesta olen lukenut, että veteraanit saa hammasproteesit - mutta miten ? Ilmaiseksi vai maksetaanko osa kuluista. 

Se on ihan oikein, mutta kyllä vähävarainenkin haluaisi syödä muutakin kuin vauvan ruokaa.

 

Tilastojen mukaan kuulun maan köyhälistöön, eläkeläinen 70 v. Ainoa etuus joka on myönnetty on eläkeläisen asumistuki. 

Sattuipa sitten omalle kohdalle tarve protetiikan palvelusta eli uudet hammasproteesit pitäisi saada. Purukalusto oli kulunut 15 vuoden käytössä.
Nielemisvaikeuksia potevilla ihmisillä ruoka pitäisi purra hyvin että ruoka menisi helpommin kurkusta alas. 

Raha ei tietenkään riittänyt kalliin protetiikan tarpeeseen. Niinpä etsin hammasteknikon joka sattui olemaan lähelläni ja vieläpä edullisin mitä löysin ( 1080,00€). Ja hyvä teknikko!

Soitin vielä Kelaan kysyäkseni miten pitää toimia saadakseni avustusta. Ja tästä se hulluus sitten alkoikin. 

Puhelimessa Kelan ihminen selitti, että ensin pitää mennä :


1. Terveyskeskuksen lääkärille ( 36,90€) joka pistää lähetteen 
2. julkiselle hammaslääkärille ( en tiedä mitä maksaa), joka katsoo mikä on tarve (suussa ei ole yhtään omaa hammasta), joka  lähettää (jos lähettää ?)
3. valitulle hammasteknikolle (en tiedä mitä maksaa).  

 

Kela ei korvaa mitään jos menet suoraan hammasteknikolle. Tämä jos mikä on naurettavaa. Vähävaraisen ei kuulu saada mitään nopeasti.

Tässä kohtaa minulta loppui nöyryys kun ajattelin kuinka pitkän ajan tuo kaikki vie !

Eipähän enää muuta keinoa sitten löytynyt kun hakea pankista lainaa. Onneksi sain nostettua Visa-kortin luottorajaa niin paljon, että raha riitti teknikon työn maksamiseen. 
 

Mielestäni tässä taas asetetaan ihmiset eriarvoiseen asemaan, sanoi kuka mitä tahansa. Vähävaraisilta viedään valinnan vapaus ! Eikö se riitä, että on jo kerjuulla Kelan luukulla.

 

Parin viikon päästä sama toistuu, mutta nyt on kyseessä silmälääkäri. 

Arvatkaa menenkö sosiaalituen luukulle ? 

 

 

 

 

Kommentit (1)

Maija
Liittynyt15.10.2015
1/1 | 

Hei Maija-Liisa,

kiukuttaa varmasti, kun kohdalle osuu, ettei itsemääräämisoikeus toimikaan. Voin kuitenkin kertoa, ettei asian tila koske pelkästään sosiaalituen asiakkaita. Tuppaa olemaan niin, että vain itse maksava voi valita palveluntarjoajansa. Me vielä työelämässä olevat olemme tasan niiden lääkäreiden ja hoitajien potilaita, jotka työnantaja meille valitsee. Terveyskeskuksessa ja sairaaloissakaan ei saa valita hoitavia henkilöitä.  Tänään oli Helsingin Sanomissa juttua siitä, että vakuutusyhtiöt määräävät, kenelle lääkärille pitää mennä. Sääntö näyttää olevan, että maksaja päättää. Jos haluat päättää itse, maksat itse, ja tähän olet nyt törmännyt. Toivottavasti sait kuitenkin hyvät proteesit - ja jatkossa avun silmävaivoihisi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Seniorin sessio kertoo Maija-Liisan näkökulmasta asioista, ikääntymisestä ja sen tuomasta ”ihmeellisyyksistä”. Ei ole vaan yhtä asiaa, vaan elämästä yleensä. (Ei aina) Hymyssä suin ja pilke silmäkulmassa ! 

 

Maija-Liisa Ryhänen on eläkkeellä oleva 71-vuotias neljän lapsen äiti ja kuuden ihanan lapsenlapsen mummi. Työelämässä toiminut visuaalisena suunnittelija. Harrastuksina ollut piirtäminen, maalaaminen ja käsityöt. Nykyään kuntosalilla käynti ja bloggaaminen.

Blogiarkisto

Kategoriat