Kirjoitukset avainsanalla kilpirauhanen

 

Paljon on ollut kirjoituksia kilpirauhasesta ja sen toiminnasta. Mielenkiinnolla luen niitä, koska itse olen potenut 20 vuotta, ensin liikatoimintaa ja sitten radiojodi-hoidon ansiosta vajaatoimintaa. 20-30 vuotta sitten ei ollut saatavilla vertaistukea, hyvä jos edes terveyskeskuslääkäri oli niin valveutunut, että tajusi kilpirauhasen liikatoimminnan olevan kyseessä. Tuttavalleni oli väitetty vian olevan korvien välissä, kyseessä oli vajaatoiminta.

Vuosia on ollut lääkitys balanssissa, mutta vuosihuollon ansiosta laboratoriokokeista ilmeni, että vajaatoiminta on kääntynyt liikatoiminnaksi.

 

Vajaa vuosi sitten tunsin pikkuhiljaa kuntoni huononevan. Apatia tai masennus taisi myöskin tulla. Väsymys, oli ihanaa vaan nukkua. En liikkunut paljoa ulkona, koska pelkäsin kaatuvani, sitäkin sattui, ihan vaan itsestään. Syy siihen kaatumiseen oli Lyrica. Joten se lopetettiin. Mutta takaraivoon jäi kuitenkin pelko kaatumisesta. En uskaltanut kulkea kovin paljon yksin, joten vaihtoehdoksi jäi - olla kotona.

Vaikeeta oli tehdä yhtään mitään, kun ei jaksanut. Ainoastaan jokin ulkopuolinen tekijä sai väkisin liikkeelle, kun oli pakko. Skarppina oli oltava, eihän sitä voi muille näyttää, ettei ole ihan priimakunnossa. Ja sekös sitten verotti voimia.

Itsekseni sitten vaan totesin, että minusta on tullut sohvaperuna !

 

Sanotaan, että tieto luo tuskaa.

Mutta tässä tapauksessa tieto luo helpotusta, koska sillä olotilalla on nimi ja se on hoidettavissa.

Sinä hetkenä kun kuulin vajaatoiminnan kääntyneen liikatoiminnaksi, tuli se ahaa-elämys. Olisihan minun pitänyt tunnistaa nuo oireet liikatoiminnaksi ! Mutta kun kilpirauhasen vajaatoiminta oli pysynyt kurissa, niin ei tullut mieeleenikään.

Vuosi sitten syksyllä kilpirauhasen arvo oli normaalin puitteissa. Mutta joka tapauksessa, helpotus oli suuri kun en vaan ollutkaan laiska sohvaperuna.

Nyt sitten on aikaa vievä oikea Thyroksin-annoksen löytäminen. Mutta olotilasta päätellen suunta on oikea, piristystä on tapahtunut.

Tyttärilleni olen antanut ohjeeksi: Kun menette laboratoriokokeisiin, pyytäkää myös kilpirauhaskoe. Kilpirauhasen liikatoiminta tulee salaa hiipimällä. Sitä ei edes tajua olevansa sairas.

 

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Seniorin sessio kertoo Maija-Liisan näkökulmasta asioista, ikääntymisestä ja sen tuomasta ”ihmeellisyyksistä”. Ei ole vaan yhtä asiaa, vaan elämästä yleensä. (Ei aina) Hymyssä suin ja pilke silmäkulmassa ! 

 

Maija-Liisa Ryhänen on eläkkeellä oleva 71-vuotias neljän lapsen äiti ja kuuden ihanan lapsenlapsen mummi. Työelämässä toiminut visuaalisena suunnittelija. Harrastuksina ollut piirtäminen, maalaaminen ja käsityöt. Nykyään kuntosalilla käynti ja bloggaaminen.

Blogiarkisto

Kategoriat