Kirjoitukset avainsanalla kilpaileminen

Johtiko viime sunnuntainen kilpaileminen tarinankerronnassa uuteen kasvupyrähdykseen? En vielä tiedä. Kuitenkin sitä edeltävien päivien ristiririitaiset tunteet ja epäilykset mahdollisesta mielenhäiriöstä nollaantuivat sunnuntaina, kun yleisö äänesti minut kilpailun voittajaksi. Silloin aivojeni vasen puoli kylpi serotoniinissa tai kermaisenpehmyt, karamellinmakuinen Kilt Llfter-olut aiheutti parituntisen euforian. 

Paikallinen tuttavani, joka viime vuonna oli osallistunut samaiseen kilpailuun, oli varoittanut että yleisö olisi etupäässä nuorta ja pitäisi kevyestä, naurattavasta tarinasta. Ehkä turhankin uhkarohkeasti valmistin opettavaisen tarinan siitä kuinka sain työpaikan Tanskan IBM:llä 90-luvun alussa, vaikka minulla ei ollutkaan työn edellyttämiä tietoja ja taitoja.

Testasin tarinaa kertomalla sen ensin miehelleni ja sitten kahdelle nuorelle intialaiselle IT-asiantuntijanaiselle, jotka yöpyivät meidän luonamme matkallaan Phoenixiin. Palaute oli kannustavaa, mutta kukaan kolmesta ei nauranut kertaakaan. 

Kolme minua edeltävää kilpailijaa puhuivat kuin parhaatkin standup-koomikot. Ajattelin jossain vaiheessa poistua vähäeleisesti paikalta,  Olin kuitenkin pyytänyt ranskalaisen vaeltajaystäväni Isabellan tukijoukoksi, enkä iljennyt jänistää. Tyynnytin mieltäni, että amerikkalaiselle yleisölle -- joka olikin etupäässä keski-ikäistä ja vanhenpaa väkeä -- olisi avartavaa kuulla tositarina Pohjois-Euroopasta. Itse asiassa aloin ajatella tekeväni oikean kulttuuriteon

Voitonhuuman hälvettyä paneuduin seuraavana päivänä Arizonan maisemiin kahden nelikymppisen yrittäjänaisen, kanssa.  Kutsun heitä Thelmaksi ja Louiseksi 90-luvun alun kulttielokuvan mukaan. Louise oli elänyt 30 vuotta ankaran uskonnollisessa mennoniitta-yhteisössä, jossa on tosivanhanaikaiset normit. Naiset pukeutuvat rumiin pitkiin 1800-luvun tyylisiin mekkoihin esiliinoineen, kulkevat hilkka päässä ja tottelevat miehiään kaikessa. Sitten hän otti avioeron uskottomasta miehestään ja ryhtyi elämään itsellisen naisen antoisaa elämää. Thelma taas on  irlantilaista alkuperää, punatukkainen ja villi vesialan asiantuntija. Hänkin on ollut kerran naimisissa, mutta kun mies asensi vakoiluohjelman hänen puhelimeensa, hänelle riitti. 

Ajelimme Koillis-Arizonassa Navajo-reservaatin alueella,  jossa kävimme katsastamassa Pikku-Colorado-joen putouksen, Kivettyneen metsän (Petrified Forest), Maalatun aavikon (Painted Desert) ja yhden muinaisen intiaaniyhteisön rauniot. Joka paikassa Thelma hurmasi kansallispuistojen vanhat opasvartijaukot, ja saimme erittäin asiantuntevaa ja ystävällistä opastusta. 

Päivän päätteeksi istuimme yhden jyrkänteen reunalla ihaillen auringon siirtymistä punaisilla vuorenseinämillä. Jaoimme pullon arizonalaista punaviiniä, ja söimme painikkeeksi Wasa-näkkäriä ja juustoja. Keskustelimme onnesta ja ilosta. Vakuutin Thelmalle ja Louiselle, että huolet vähenevät ja elämä muuttuu onnellisemmaksi viimeistään 60-kympin jälkeen. Näin käy sekä tilastojen että omien havaintojeni mukaan.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Joskus töissäolovuosina haikailin, että olisi kiva kun ei olisi mitään määräaikoja, mihin mennessä pitäisi jokin tehtävä saada valmiiksi ja tavoitteita, mitkä pitäisi saavuttaa. Mutta niin vain on määräaikojen ja tavoitteiden tarve juurtunut mieleen, etten ilmankaan osaa elää. Vaikka olenkin aika aktiivinen, ja puuhailen kaikenlaista,  alan turhautua, jos minulla ei ole yhtään isompaa, määräaikaista haastetta. Olen ilmeisesti allerginen viettämään pitempiä aikoja niin kutsutulla mukavuusalueella. 

Viikonloppuna tuli taas sellainen hetki, että olisi aika asettaa jokin uusi tavoite oman mukavuusalueen ulkopuolella, ettei ihan rupeaisi taantumaan. Olen taas viettänyt pari viikkoa Pohjois-Arizonassa, ja elämä on ollut liian helppoa. Aurinko on paistanut, ihmiset ovat olleet ystävällisiä ja kohteliaita. Yksikin puolituttu pickleball- pelikaveri antoi minulle äskettäin lahjaksi Minnesotan-matkalla ostamansa T-paidan, jossa lukee “Just Finnish It”, ja alla on Suomen lippu. Selityksenä oli, että kun hän oli nähnyt sen kaupassa, hän ajatteli, että se ilahduttaisi minua.

Määräaikaista tavoitetta menin etsimään internetistä. Sieltähän nykyään löytää kaikenlaista. Silmääni osui, että maaliskuun 26. päivänä on yhdessä paikallisessa kahvilassa tarinankerronnankilpailu. Lapsuuden ja nuoruuden urheilukilpailujen jälkeen olen vältellyt kaikenlaista kilpailemista,  ja  ajatus puhekilpailusta vieraiden ihmisten edessä vieraalla kielellä oli reippaasti mukavuusalueen ulkopuolella. Koska vain kuusi ensimmäistä ilmoittautujaa pääsisi kilpailemaan, lähetin oitis sähköpostia kilpailun järjestäjälle, ja kirjoitin parin lauseen tiivistelmän siitä, kuinka tarinassani kuvailisin matkaani lahtelaisesta evakkoyhteisöstä suureen maailmaan. Käsitin, että kilpailun teemana olisi "elämä seikkailuna".

Vastauspostia tuli seuraavana päivänä. Olin käsittänyt aiheen väärin. Mutta jos puhuisin aiheesta “Odottamaton” (Unexpected), pääsisin kilpailemaan. Vastasin “kyllä”. Nyt sitten yritän työstää 15-minuutin omakohtaisesti koettua tarinaa odottamattomasta tapahtumasta, joka voisi kiinnostaa nuorehkoa kahvilayleisöä.

Kerron ehkä seuraavassa postauksessa, millaisen inhimillisen kasvupyrähdyksen kilpaileminen sai aikaan…

Kommentit (2)

Käyttäjä2325
Liittynyt2.3.2017
2/2 | 

Kiitos Mikko,

Palasin juuri kilpailusta. Meitä oli kuusi tarinankertojaa, kaikki muut amerikkalaisia paitsi minä, ja minä voitin.  Yleisö äänesti parhaan. En tiedä, mitä tästä nyt pitäisi ajatella. Ehkä niin, että amerikkalaiset ovat tosiystävällisiä ja suvaitsevaisia.Kaikenlaiset aksentit kelpaavat. Tai ehkä niin, että minun tarinassani oli "opetus", kun taas muiden tarinat olivat enemmän viihteen puolella.

terveisin,

Tarja

Tarja Porkka Knudsen

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Olen ollut palkkatyöstä vapaa jo yli kuusi vuotta. Jokainen päivä on uusi haaste, ja haluan tällä foorumilla jakaa kokemuksiani siitä, miten voi tehdä elämästään mielekästä missä iässä tahansa. Olisin iloinen kaikesta rakentavasta palautteesta.

Blogiarkisto

Kategoriat