Kirjoitukset avainsanalla Pohjois-Arizonan yliopisto

Söin jokin aika sitten aamiaista Leninin kanssa. Tämän nelikymppisen meksikolaisen miehen vanhemmat olivat venäläisen Vladimir Leninin ihailijoita ja siksi nimenneet poikansa Leninin mukaan. Hän tiesi yllättävän paljon myös Suomen ja Venäjän yhteisestä historiasta. Minä ylpeänä tiesin kertoa, että kaimansa oli majaillut myös minun kotikaupungissani Lahdessa aikoinaan. Tosin hän asui myös monessa muussa paikassa Suomessa. Joka tapauksessa Leninin ystävyyssuhteet Suomessa varmasti vaikuttivat siihen, ettei Leninillä neuvosto-Venäjän johtajana ollut ongelmia tunnustaa Suomen itsenäisyyttä sata vuotta sitten.

Aina tilaisuuden tullen mainostan Suomea ulkomailla asuessani. Arizonassa olemme Urajärveltä kotoisin oleva Hannaliisa-ystäväni kanssa jo muutamana viime vuotena edustaneet Suomea Pohjois-Arizonan yliopiston kansainvälisillä festivaaleilla. Hän on asunut Yhdysvalloissa ylioppilaaksi tulostaan lähtien ja on ainakin yhtä ylpeä suomalaisuudestaan kuin minäkin.

Joskus tuntuu, että ulkomailla asuessa monet suomalaiset ilmiöt saavat vielä suuremman merkityksen kuin Suomessa asuessa. Äskettäin yhtenä lauantaiaamuna nousin paistamaan karjalanpiirakoita pitkästä aika, kun mieleeni muistui että karjalainen mummoni paistoi niitä aina lauantaiaamuisin. Niitä sitten tarjoilin sen illan nyyttikesteissä, joissa oli vieraita varmaan 50 maasta. Piirakat loppuivat heti alkuillasta.

Yliopiston festivaalien amerikkalaisten vieraiden Suomi-tietous keskittyy usein Suomen koululaitokseen - todennäköisesti, koska kävijät ovat etupäässä yliopistoväkeä. Jotkut ovat käyneet tai haaveilevat risteilystä Itämerellä, jonka aikana he samalla näkisivät Kööpenhaminan, Tukholman, Helsingin, Pietarin ja Tallinnan. Toivottavasti risteilyillä on luentoja myös Suomen yhteiskuntaoloista, jottei päivän nähtävyyskierros Helsingissä jää ainoaksi tiedonlähteeksi. 

Yksi festarivierailijoista oli paikallisen yliopiston kansainvälisen keskuksen johtaja. Hän oli äskettäin palannut Jyväskylästä, jossa oli neuvotellut opiskelijavaihdon aloittamisesta Jyväskylän ja Pohjois-Arizonan yliopiston välillä. 

Seuraava vierailija oli chileläinen opiskelijatyttö. Hetken aikaa juteltuamme kävi ilmi, että olin tavannut hänen hyvän ystävänsä viime joulukuussa Suomen Santiago de Chilen suurlähetystössä, jossa olimme asioineet yhtä aikaa. Ystävä oli silloin lähdössä vaihtoon Jyväskylän yliopistoon. Joskus maailma tuntuu tosipieneltä...

Tänä vuonna ehkä eksoottisimmat festarivieraat olivat ryhmä kuwaitilaisia insinööriopiskelijoita, jotka olivat nähneet kuvia revontulista ja jääigluista. Pojat todella halusivat päästä kokemaan ne paikan päällä. Mutta ensin he aikovat käydä katsastamassa Japanin. Joidenkin opiskelijoiden vanhemmillä ei tunnu olevan rahasta puutetta. Ilmaiseen yliopisto-opiskeluun tottunutta meikäläistä kauhistuttavat jo amerikkalaisten korkea lukukausimaksut. Usein ulkomaalaisilta peritään vielä kaksinkertainen hinta...

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olen ollut palkkatyöstä vapaa jo yli kuusi vuotta. Jokainen päivä on uusi haaste, ja haluan tällä foorumilla jakaa kokemuksiani siitä, miten voi tehdä elämästään mielekästä missä iässä tahansa. Olisin iloinen kaikesta rakentavasta palautteesta.

Blogiarkisto

Kategoriat