“Uteliaisuus ei kuulu sivistykseen” syöksähti mieleeni jostakin syvältä  alitajunnasta, kun huomasin tanskalaisen kaupankassan poissaolevan, murheellisen ilmeen. Sitä seurasi ajatus: “Uskomatonta, miten lapsuudessa juurtuneet, käyttökelvottomat sanonnat vieläkin putkahtavat esiin kuin tappajaetanat sateen jälkeen.”

Kuka ihme on pannut alulle tällaisenkin sanonnan, ja miten se on päässyt leviämään suomalaisessa sivistysvaltiossa? Tai ehkä se ei olekaan enää käytössä. Ehkä se on perua vain muutaman vuoden kansakoulua käyneiltä karjalaisilta isovanhemmiltani, joiden kanssa asuimme elämäni ensimmäiset vuodet. 

Kotiin tultuani etsin internetistä sanonnan alkuperää, ja tarkistin samalla, mitä muiden osaamien kielten sananlaskut sanovat uteliaisuudesta. En löytänyt alkuperää enkä  vastaavaa sanontaa mistään muusta kielestä. Sitä vastoin löysin joukon sitaatteja antiikin kreikkalaisilta filosofeilta, kuten Sokrateelta, joka totesi, että “Viisauden rakastajia innostaa ihmettely ja uteliaisuus”. Aristoteles taas korosti toisista välittämisen merkitystä sivistyksen osana. Välittäminen taas edellyttää kiinnostusta ja uteliaisuutta toisten elämää kohtaan.

Sen jälkeen lueskelin, mitä psykologian alan johtavat tutkimuslaitokset sanovat uteliaisuudesta. Tuntuvat kaikki olevan yksimielisiä siitä, että yksi älykkäiden, menestyvien ja jopa onnellisten ihmisten perusominaisuuksista on nimenomaan uteliaisuus. Se tuntuu pätevän sekä tieteessä, taiteessa että monenlaisessa yhteiskunnallisessa toiminnassa.

Minä tietenkin kyselin liikaa lapsena, kuten lähes kaikki lapset. Siitä tuli tutuksi sananparsi “Yksi tyhmä kysyy enemmän kuin kymmenen viisasta ehtii vastata”. Lasten vähättely oli yleistä sen ajan lastenkasvatuksessa tai sen puutteessa. Minut ja asumisyhteisöni aikuiset pelasti varmaan minun kouluunmenoni. 

Heti kun opin lukemaan ryhdyin läpikäymään paikallisen kansakoulun kirjaston antia. Silloinen kirjastonhoitaja, ja kaikki kirjastonhoitajat, joiden kanssa olen sen jälkeenkin ystävystynyt, oli laajalti sivistynyt ja ystävällinen. Kun muutaman vuoden kuluttua olin lukenut kaikki vähänkin kiinnostavat kirjat, kirjastonhoitaja alkoi tuoda minulle pääkirjastosta uusia kirjoja.

Kirjojen avulla pääsin matkustamaan ympäri maailmaa, merien pohjiin, ulkoavaruuteen, ajassa eteenpäin ja taaksepäin ja toisten ihmisten ainutlaatuiseen mielikuvitukseen. Ne myös antoivat minulle uskon siihen, kuinka paljon itse voimme vaikuttaa elämäämme. Se oli tärkeä oppi yhteisössä, jossa niin monet kaipasivat koti-Karjalaan ja alistuivat aika harmaaseen ja ikävään arkipäivään. 

Vielä tilanteesta kaupan kassalla. Kysyin: “Mikä hätänä?” Naisen silmiin tuli eloa. Hän vilkaisi oikealle ja näki, ettei minun jälkeeni ollut jonoa, ja ryhtyi sitten kertomaan, mikä hänen mieltään synkisti.

 

Kuva Kiiskilän kansakoululaisista 30-luvulta (Viipurin mlk)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olen ollut palkkatyöstä vapaa jo yli kuusi vuotta. Jokainen päivä on uusi haaste, ja haluan tällä foorumilla jakaa kokemuksiani siitä, miten voi tehdä elämästään mielekästä missä iässä tahansa. Olisin iloinen kaikesta rakentavasta palautteesta.

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat