Kaksi isoa koiraa rientää häntä heiluen korkealle ristikkoportille, kun painan katusummeria.  Koirien perässä tulee hymyilevä Ritva Strengell avaamaan metalliportin. Halaamme chileläiseen tapaan, vaikka emme ole koskaan tavanneet toisiamme. Suomen lähetystön tehopakkaus Eija Pirttiaho välitti meille toistemme yhteystiedot kun kysyin, tunteeko hän paikallisia eläkeläisiä, joita voisin tavata.

Koirat nuuhkivat minua hyväksyen, ja Ritva kertoo, että koirat ja niiden kissa-ystävä haettiin kodittomien eläinten turvakodista. Ne olivat eläneet kolmistaan katuelämää ja nauttivat nyt täysihoidosta Ritvan ja hänen poikansa perheen luona Las Condesin kaupunginosassa. Ritvan miehen kuoltua chileläinen arkkitehtiminiä suostutteli Ritvan muuttamaan heidän luokseen. Itsenäisenä naisena Ritva sijoitti asuntoon pojan talon yläkerrassa. Kolmen sukupolven yhdessäasumisesta on iloa kaikille osapuolille. Ritva hakee toisinaan pojantyttäret läheisestä koulusta, mutta se ei häntä rasita.

Ritvan toinen poika asuu perheineen Ruotsissa.  Hänelläkin on kouluikäisiä lapsia. Heihin Ritva pitää  yhteyttä matkustamalla Ruotsiin kesäisin. Sieltä käsin on helppoa myös vierailla Suomessa.

Kotiapulainen kuuluu asiaan

Nuori kolumbialainen kotiapulainen tarjoilee meille kahvia kukkivien puiden ja pensaiden ympäröimässä pihakatoksessa, josta on hyvä näköala perheen uima-altaalle. Chileläisen keskiluokkaisen perheen tapaan pojanperheellä on kotiapulainen, joka asuu perheen luona ja huolehtii jokapäiväisestä taloudenhoidosta. Hän on kotoisin Kolumbiasta, sillä varsinkaan chileläiset nuoret eivät enää ole kiinnostuneet kotiapulaisen työstä ja perheessä asumista. Ritvalla on erikseen yli 27 vuotta perhettä palvellut kotiapulainen kaksi kertaa kuussa, jota hän ei oikeastaan tarvitse mutta ei henno irtisanoakaan.

Las Condesin kaupunginosassa, jossa Ritva asuu, näkee kaduilla paljon työtakeissaan liikkuvia kotiapulaisia. Arvioidaan, että puolisen miljoonaa naista hankkii elantonsa tällä tavoin Chilessä. Onneksi kotiapulaisen työn arvostus on noussut, ja työnantajien on huolehdittava apulaisen sosiaaliturva-, sairasvakuutus- ja eläkemaksuista. Kotiapulaisten lisäksi useat talonomistajat palkkaavat yhteisen vartijan, joka partioi kaduilla. Las Condesin kunta maksaa puolet vartijoiden palkasta, koska se pyrkii pitämään kaupunginosan turvallisena ja lisäämään työpaikkojen määrää.

Vierailupäivänäni lämpötila on 34-asteista, mutta en malta olla tutustumasta puutarhaan. En tunnista moniakaan ympäröivistä puista ja pensaista, mutta ilahdun tutuista valkoapiloista ja voikukasta. Ritvasta ne eivät kuitenkaan kuulu nurmikolle. Hän kasvattaa takapihalla isossa, korkeassa laatikossa tomaatteja, basilikaa, rosmariinia, persiljaa ja minttua. Puutarhan perälle on rakennettu sauna, koska Ritvan miniäkin tottui saunomiseen Suomessa kun miehensä suoritti siellä asevelvollisuuttaan.

Suomeen vain lomalle

Ritva opiskeli aikoinaan Turun yliopistossa sairaanhoidon johtajaksi, mutta lähti 70-luvun puolivälissä diplomaattimiehensä matkaan Argentiinaan. Hän jäi eläkkeelle nelisen vuotta sitten Ruotsin suurlähetystöstä, jonka taloushallintoa hän hoiti yli 25 vuotta Santiagossa.  Ritva päätti jäädä Chileen,  koska siteet Suomeen ovat löyhtyneet.  Vain muutama sukulainen ja ystävä on jäljellä.

- Ihmiset ovat iloisempia täällä, ja aurinko paistaa enemmän, Ritva toteaa, kun kysyn eikö Suomen Chileä paremmin järjestetty terveyden ja vanhusten huolto houkuttele, jos vaikka muisti alkaa pettää ja unohtaa espanjankielen.

- Ei ollenkaan, hän jatkaa, hoidin dementoitunutta miestäni monta vuotta täällä, ja hänellä säilyi vieraiden kielten taito hyvänä loppuun asti. Olen lisäksi avustanut muutamaa ystävääni, jotka ovat joutuneet siirtymään vanhainkoteihin, ja kokenut että noin 1000 euron kuukausimaksulla voi saada ihan hyvää hoitoa. Tosin sairausvakuutusmaksut lohkaisevat ison osan Ritvankin eläkkeestä, ja Chilessä on itse pidettävä huolta siitä että on riittävä vakuutusturva. Yksityisen terveydenhuollon maksut ovat korkeita ja julkinen terveydenhuolto on riittämätön.

Tekemistä riittää

Ritvan aika kuluu monenlaisessa vapaaehtoistyössä. Nykyisellään lähinnä sydäntä ovat erilaiset rahankeruutoimet hyväntekeväisyystarkoituksiin. Hän on mukana muun muassa englanninkielisessä International Association- järjestössä ja Ruotsin kulttuuri-instituutissa Santiagossa. Rahaa kerätään järjestämällä taidemyyntiä, kirpputoreja ruokakursseja, konsertteja ja erilaisia juhlia.

Aikaisemmin hän on vapaaehtoisena opettanut sairaanhoitoa nunnille Äiti Teresan vanhainkodissa, eivätkä latinalaisen Amerikan köyhälistökorttelitkaan ole hänelle vieraita. Niissä hän toimi Punaisen Ristin vapaaehtoisena ennen lähetystön palkkatyöhön menoa. 

Äidinkieltään ja suomalaista identiteettiään Ritva ylläpitää lukemalla suomalaista kirjallisuutta ja osallistumalla suomalaistapahtumiin, joita paikallinen lähetystö järjestää.  Suomalaiset Chilessä -Facebook ryhmä on hyvä tapa pysyä ajantasalla suomalaisista tapahtumista. Siinä on parisen sataa jäsentä.!

Chileläisen ruoan tason Ritva kehuu parantuneen huomattavasti niiden 38 vuoden aikana, jotka hän on maassa asunut. Vaikutteita on alettu ottaa yhä enemmän muiden maiden ruokakulttuurista. Tosin tavallinen ruoka tuntuu maistuvan vieläkin etupäässä öljyltä ja suolalta. Aika ajoin Ritva leipoo suomalaista pullaa ja ruisleipää. Ja Suomesta palatessa on aina matkalaukussa puolukkaa, hapanleipää, juustoa, lakritsaa, silliä ja suklaata.

Suomi on Chilessä kuuluisa autourheilustaan, Aallon arkkitehtuurista ja hardrockista. Tarja Turusen hard-rock konsertissakin on tullut käytyä ihan suomalaisuuden tukemiseksi. Ritva itse laulaa pienessä chileläis-ruotsalaisessa kuorossa, joka tarvittaessa esiintyy vaikka neliäänisillä kappaleilla.

Chile on kulttuurista ja luonnosta kiinnostuneille tosi mielenkiintoinen asuinpaikka. Monipuolista ja hyväntasoista ohjelmaa on riittämiin. Esimerkiksi ooppera ja baletti ovat kansainvälistä tasoa. Konsertteja ja näyttelyjä on joka makuun.  Maan luonto vaihtelee valtavasti pohjoisen erämaasta etelän järviseudulle ja Tulimaan kärkeen.

Kommentit (4)

Maija
Liittynyt15.10.2015
5/4 | 

Tehän olette kuin kaksi marjaa! Ajattelin ensin, että kirjoittaja on vaihtanut silmälaseja ja kampausta, mutta nähtävästi kuvassa onkin Ritva Strengell.

Anjakaarina
Liittynyt18.10.2015
7/4 | 

Hei Tarja! Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksestasi, jossa valotit Chileläisen eläkeläisen elämää. Toki hän on taloudellisesti etuoikeutetussa asemassa, mutta kirjoituksessa välittyi yleisempääkin kuvaa Chilestä. Kuopukseni on kaksi kertaa ollut siellä opiskelijavaihdossa ja myöhemmin vieraillut ystävien luona. Vaikka itse en ole maassa käynyt, hänenkin kauttaan on tietoa elämisestä maassa tullut. Kivaa kokemuksellista lisätietoa sain kirjoituksestasi. Mielenkiintoista kesää sinulle! Anjakaarina

Anja Pohjanvirta-Hietanen

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olen ollut palkkatyöstä vapaa jo yli kuusi vuotta. Jokainen päivä on uusi haaste, ja haluan tällä foorumilla jakaa kokemuksiani siitä, miten voi tehdä elämästään mielekästä missä iässä tahansa. Olisin iloinen kaikesta rakentavasta palautteesta.

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla