Pakkasin kesäkuun alussa kuukauden Kolumbian matkaa varten. Olin suunnitellut meneväni sekä Karibian rannikon kosteaan kuumuuteen -  Cartagenaan  ja kenties Santa Martaan - sekä vähän viileämpiin paikkoihin kuten Medelliniin ja Bogotaan Andien vuoristossa. Matkustaessani yritän rajoittaa omaisuuteni 10 kiloon, koska haluan liikkua nopeasti ja muuttaa joustavasti reittiä tarvittaessa. 

Se onnistuu parhaiten, jos minulla on lentokoneen matkustamon ylähyllylle sopiva matkalaukku ja edessä olevan istuimen alle sopiva kevyt reppu. Silloin ei tarvitse jonotella lentokenttien liukuhinnoilla ja voi vetää laukkua kevyesti perässään vaikka kilometrin soratiellä, jos ei muuta kyytiä ole saatavilla.

Myöhemmin tosin ilmeni, että Kolumbian sisällä liikennöivien halpalentoyhtiöiden käsimatkatavararajoitus oli kahdeksan kiloa. Sitä ei kuitenkaan tunnuttu kontrolloitavan mitenkään. Varmuuden vuoksi luovuin matkan aikana yhdestä luetusta kirjasta ja karsin muutakin helposti korvattavaa. 

Kymmenen kiloa on pieni määrä. Jo pyörälaukkuni itsessään painaa 2.5 kiloa ja nailoninen kamelinkyttyräreppuni puoli kiloa. Lähes elintarkeäksi muodostunut läppärini latureineen painaa 1.3 kiloa ja kännykkä 150 g. Siihen kun lisää lääkkeet ja hygieniatuotteet päästäänkiin jo viiteen kiloon. Vaatteille, kengille, kirjoille ja tuliaisille jää vajaat viisi kiloa.

Kevyet, mustat lenkkitossut minulle räätälöityne sisäpohjallisineen ovat osoittautuneet takuuvarmoiksi jalkineiksi.  Niissä jaksaa tehdä pitkiäkin vaelluksia, ne on helppo pestä ja kuivattaa.  Mustan värinsä ansiosta ne pysyvät siistin näköisinä ja kelpaavat myös rentoihin juhliin. Varmuuden vuoksi pakkasin Kolumbiaa varten kuparinväriset kevyet sandaalit, mutta käytin niitä vain pari kertaa lähinnä todistaakseni itselleni, etten turhaan kantanut niitä mukana. Mutta turhat ne olivat.

Kuukauden matkalle tarvitsee suurin piirtein saman määrän vaatteita kuin parin päivän reissullekin. Pääasia on, että ne ovat helposti pestäviä. Retkeilymajoissa, hostelleissa, Airbnb:ssä ja muunkinlaisessa kotimajoituksessa on yleensä pesukone. Jos ei ole, voi mennä kolikkopesulaan tai viedä likapyykkinsä palvelupesulaan, joita ainakin Etelä-Amerikassa tuntuu olevan joka toisella kadulla. Pikkupyykkiä voi pestä kylppärissä ja hiusshampoo käy hyvin pesuaineesta. 

Ympäristösyistä suosin luonnonkuiduista tehtyjä vaatteita. Siksi minulla on aina mukanani pari lyhythihaista ja yksi pitkähihainen puuvillainen T-paita ja pari väljää paitapuseroa. Jos on kylmä puen useamman kerroksen päällekkäin. Pitkähkö guatemalankirjava puolihame kuminauhavyötäröineen on osoittanut tosi käytännölliseksi. Tavallisen käyttötarkoituksensa lisäksi. sen voi nostaa kainaloihin ja vaihtaa uimapukuun sen suojissa  tai käyttää suihkustatuloavaatteena, jos pyyheliina ei riitä peittämään kriittisiä paikkoja.

Vuorillinen kevyt sadetakki toimii hyvin myös tuulitakkina. Sen päällä voi istua nurmikoilla ja rannoilla. 

Mutta täydellisiä matkahousuja en ollut vielä löytänyt. Tällä kertaa olin hankkinut kirppuritorikaupasta siistit tummanharmaat puuvillaiset retkeilyhousut. Niillä arvelin voivani liikkua sekä luonnossa että kaupungeissa ilman että ne leimaisivat minut heti ulkomaiseksi turistiksi. Myöhemmin osoittautui, että housut eivät olleet riittävän lämpimät Bogotan kylmyyteen ja jouiduin ostamaan sieltä mustat, paksut puuvillahousut. Tummanharmaat pistin sitten kiertoon. Kolumbialaisissa housuissa olenkin viihtynyt pari viimeistä kuukautta: tehnyt metsätöitä, sukuloinut Suomessa ja käynyt parissa kesäjuhlissa Tanskassa.  Ne ovat rennon tyylikkäät ja mukavat päällä.

Joten vastaus kysymykseen, kuinka monet housut nainen tarvitsee on: yhdet!

Kommentit (2)

Anjakaarina
Liittynyt18.10.2015
3/2 | 

Kadehdin taitoasi selvitä vähillä matkatavaroilla reissussa! Minun tarvitsee aina vielä lisätä tuo ja tuo vaate tai kolmannet kengät - varmuuden vuoksi. Aina käy niin, että aika monet tuon käyttämättöminä takaisin.

Anja Pohjanvirta-Hietanen

Väli-Amerikassa ja Afrikassa m...
4/2 | 

Olen matkustellut paljon maissa, joissa on suuret lämpöerot vuorokauden aikana eli päivällä porottaa aurinko mutta öisin lämpö laskee nollan pintaan eikä sisätiloissa ole lämpöpattereita. Pakkaan aina mukaan yhdet legginsit, villaiset tai akryylista. Toimii hyvin kylminä päivinä puuvillaisten pitkien housujen kanssa ja kylminä öinä nukun legginsit päällä. Pitkien housujen lisäksi otan aina mukaan kahdet alushousut, toiset ovat päällä ja toiset vaihdan päälle kun toiset ovat pesussa ja odottavat kuivumista.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olen ollut palkkatyöstä vapaa jo yli kuusi vuotta. Jokainen päivä on uusi haaste, ja haluan tällä foorumilla jakaa kokemuksiani siitä, miten voi tehdä elämästään mielekästä missä iässä tahansa. Olisin iloinen kaikesta rakentavasta palautteesta.

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla