Murtovarkaudet tuntuvat olevan tavallisia Kolumbiassa. Viime sunnuntai-iltapäiväksi olin sopinut tapaamisen samaan rauhan järjestöön kuuluvan Merchen kanssa. Hän on ikäiseni, naimaton nainen, joka työskentelee biologina Ympäristöministeriön alaisessa virastossa. Hänen opiskelutoverinsa Rosa Cartagenasta liittyi seuraamme myöhemmin iltapäivällä. 

Millaisen turvajärjestelmän olet asentanut murron jälkeen, kysyi Merche Rosalta ohittaessamme upean omakotitalon, jota ympäröivän korkean metalliaidan päällä kiersi piikkilankaspiraali.

"Mitä sinulle tapahtui?", kysyin hämmästyneenä.

"Olin avaamassa kotiporttiani, kun kolme työhaalareihin pukeutunutta miestä tuli pyytämään juomavetta. Luulin, että he tulivat vastapäiseltä työmaalta ja päästin heidät portista sisään. Heti sen jälkeen toinen miehistä veti taskustaan veitsen, jolla uhaten pakotti minutti avaamaan ulko-oven. Yksi miehistä vahti minua veitsen kanssa sen tunnin ajan, kun kaksi muuta keräsivät ja kantoivat talosta ulos arvotavaroita. Ilmeisesti siellä oli joku muu auton kanssa odottamassa. Teini-ikäinen tyttäreni oli huoneessaan, mutta onneksi kukaan ei mennyt sinne ja huomannut häntä.

Soitin tietysti heti poliisit paikalle, kun miehet olivat lähteneet. Pystyin kuvailemaan heidän ulkonäkönsä, ja minusta tuntui, että he olivat poliiseille tuttuja. Olen ollut yhteydessä poiiisiaseman kanssa monta kertaa murron jälkeen, mutta ketään ei ole pidätetty, eikä asialle tunnuta tekevän mitään.Tein myös rikosilmoituksen kidnappauksesta, koska lain mukaan se johtaa kovempaan rangaistukseen. Viranomaiset kuitenkin tuntuvat vain kohauttavan olkapäitään. Vankilat ovat täynnä, eikä heillä riitä resursseja tutkia kaikkia rikoksia."

"Entä sinun asuntomurtosi", kysyi Rosa Mercheltä? "Onko ketään tuomittu siitä"?

Ilmeni, että Merchenkin  kerrostaloasuntoon oli murtauduttu pari vuotta sitten keskellä päivää hänen ollessaan työpaikallaan. Kaikki arvoesineet oli varastettu. Kassakaappi oli murrettu auki ja perintökorut ja käteisvarat oli viety. 

Talossa oli kolme vartijaa, ja asuntoon päästääkseen rikolliset olivat joutuneet ohittamaan kaksi turvalukoilla varustettua ovea, jotka olivat vahingoittumattomia. Koska poliisit vaikuttivat avuttomilta, Merche palkkasi yksityisetsivän selvittämään asiaa. Etsivän johtopäätös oli, että todennäköisesti ainakin kaksi vartijoista oli toiminut yhteistyössä murtovarkaiden kanssa ja päästänyt heidät kahden ensimmäisen oven läpi. Merchen painostuksesta, poliisit kutsuivat vartijat valheenpaljastustestiin. Miehet eivät tulleet.

Tapahtumasta on nyt kulunut yli kaksi vuotta. Ketään vastaan ei ole nostettu syytettä, ja Merchen rikosilmoitus odottaa jossakin pinossa, että joku ryhtyisi viemään asiaa eteenpäin. 

Ryöstön jälkeen Rosa on asennuttanut uuden turvajärjestelmän, johon sisältyy kameroita. Merche taas myi asunnon ja muutti toiselle alueelle.

"Murron jälkeen siinä asunnossa oli huono energia", hän toteaa.

Naisten kertomus auttaa minua ymmärtämään, miksi en voi saada avaimia Airbnb-asuntoni ulko- ja välioviin. Viikon ajan olen tuntenut itse lähes vangiksi, koska aina, kun haluan lähteä asunnosta ulos tai tulla sisälle, minun on soitettava vuokraemäntäni ovikelloa, ja hänen - tai hänen poissaollessaan - kotiapulaisen on tultava avaamaan minulle ensimmäisen ja toisen kerroksen välinen ovi sekä kadulle johtava ovi. 

Ensimmäisen kerran asuntoon tullessani totesin, että ainoa hätäpoistumistie tulipalon tai muun hätätapauksen sattuessa on luikerrella 30-senttiä leveän ikkunan läpi ulkoikkunalaudalle ja hypätä vajaa kuusi metriä katukäytävälle. Parhaassa tapauksessa voisin pongaista kadun reunassa olevaan kukkapenkkiin...

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olen ollut palkkatyöstä vapaa jo yli kuusi vuotta. Jokainen päivä on uusi haaste, ja haluan tällä foorumilla jakaa kokemuksiani siitä, miten voi tehdä elämästään mielekästä missä iässä tahansa. Olisin iloinen kaikesta rakentavasta palautteesta.

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla