Kuukausi Guatemalassa vierähti ihan liian nopeasti. Loppupuolella matkaa sain jonkin mahapöpön, joka pakotti pysyttelemään ensin vuoteessa ja myöhemminkin lähellä vessoja. Se myös verotti voimia, mutta antoi mahdollisuuden kokea kuinka ennestään vieraat ihmiset välittivät ja huolehtivat. Olen kirjoittanut sairastumisestani enemmän englanninkielisessä blogissani www.amongfriends.blog .

Kaikki tapaamani guatemaalaiset olivat ystävällisiä, hymyileviä ja köyhiä meikäläisen mittapuun mukaan.  Naiset kuuluvat tilastojen mukaan maailman lyhimpiin, minkä selitetään johtuvan osittain siitä, että he ovat ruokailujärjestyksen häntäpäässä. Lapsetkin kärsivät aliravitsemuksesta usein jo sikiövaiheesta lähtien. Se tietysti haittaa aivojen kehittymistä ja vaikka köyhien lapset pääsisivätkin kouluun, heidän oppimisensa on heikkoa, ja monien koulunkäynti jää pariin vuoteen.  Maailman avustusjärjestöjen tilastojen mukaan lähes puolet lapsista nykypäivänäkin kärsii aliravitsemuksesta. Tilanne on vielä synkempi maaseudun intiaanilapsilla, joista noin 80 prosentin arvioidaan kärsivän aliravitsemuksesta.  

Vihaksi pistää, kun samanaikaisesti näkee kuinka hedelmällinen maa Guatemala on. Ison osan viljelysmaasta vie kaakao,kahvi, sokeriruoko, puuvilla ja tuoreet vihannekset, joista leijonanosa menee vientiin. Vain huonolaatuisimmat ruokatuotteet jäävät Guatemalaan. Maissia viljellaan omaan tarpeeseen, ja maissijauho tuntuu olevan päivittäisen ruoan pääainesosa. Joka kadunkulmassa myydään vastapaistettuja tortilloja, jotka tehdään vedestä ja maissijauhosta ilman mitään mausteita. Niitä syödään aamiaisella, lounaalla, päivällisellä ja vielä välipaloinakin. Koska valtaosan ajasta asuin perheissä, joissa majoitukseen sisältyi kolme päivittäistä ateriaa, söin niin paljon tortilloja, etten enää ikinä halua yhtäkään. 

Vaikeapääsyisillä seuduilla viljellään myös unikkoa ja marijuanaa, koska niistä saa paremman hinnan kuin kahvista ja muista laillisista viljelylajeista. Tosin sanomalehtiä lukemalla saa sen vaikutelman, että kongressi taistelee sinnikkäästi huumeparoneja vastaan ja määrää armeijan polttamaan unikkopeltoja aina kun niitä löytyy. 

Valistuneemmat tapaamani ihmiset tuntuvat kuitenkin suhtautuvan varautuneesti kongressin lausuntoihin. Presidentti on entinen koomikko, ja kongressin epäillään esittävän komediaa. Viime sunnuntain lehdestä luin, että seuraavaksi kongressi haluaa korottaa jäsentensä kokonaispalkkoja 14 prosentilla. Toivottavasti se on vitsi. Entinen varapresidentti istuu muuten vankilassa, koska hän  suojeli huumeparoneja. Viime päivien lehdissä on ollut artikkeleja siitä, pitäisikö Guatemalan suostua Yhdysvaltojen luovutuspyyntöön. Yhdysvallatkin haluaisi tuomita entisen varapresidentin huumeiden salakuljetukseen liittyvistä rikoksista. 

Ehkä kehitysmaissa matkustamisen tärkein anti on muistuttaa meitä syntymäarpajaisten voittajia siitä, että meillä on vastuu vähempiosaisten auttamisesta. Ja tietysti myös iloita siitä, että maailma kaikesta huolimatta kehittyy parempaan suuntaan. Äärimmäisen köyhyys on laskenut puoleen viimeisten 25 vuoden aikana,

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olen ollut palkkatyöstä vapaa jo yli kuusi vuotta. Jokainen päivä on uusi haaste, ja haluan tällä foorumilla jakaa kokemuksiani siitä, miten voi tehdä elämästään mielekästä missä iässä tahansa. Olisin iloinen kaikesta rakentavasta palautteesta.

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla