Tanskalainen eläkeläisystäväni JP pyysi helmikuussa apuani, että tanskalaiset saataisiin vaaliuurnille joko 26. toukokuuta pidettävissä europarlamenttivaaleissa tai ennakkoäänestämään sitä ennen. Viime EU-vaaleissa vain 56 prosenttia tanskalaisista vaivautui äänestämään. Suomessa äänestysprosentti oli vielä alhaisempi: 41 prosenttia. 

Kun tanskalaisilta kysyy syytä äänestyshaluttomuuteen, moni vastaa, ettei europarlamentilla ole mitään valtaa. Että se on vain “Mikki-hiiriparlamentti”. Kun he sitten saavat kuulla, että noin 80 prosenttia kansallisesta lainsäädännöstä ja puolet kuntien ylintä päätösvaltaa käyttävien elinten esityslistan asioista tulee EU:sta, ihmiset hämmästyvät. Suomessa tilanne on suurin piirtein sama.

Tietämättömyys johtuu varmaan siitä, että vain harvat toimittajat viitsivät kirjoittaa EU:n lainsäädäntötyöstä muulloin kun silloin kun siitä saa väännettyä jotakin huumoria, niin kuin aikoinaan kurkkujen käyryydestä.

JP:n ja hänen 74-vuotiaan professoriystävänsä Uffen idea demokratian toteutumiseksi  EU-vaaleissa oli puoluerajat ylittävä kampanja sosiaalissa mediassa, jossa parisataa kuuluisaa tanskalaista roolimallia kannustaisivat seuraajiaan äänestämään lyhyiden runojen ja videopätkien avulla. 

EU-koneistolla itsellään on tietenkin menossa virallinen äänestyskampanja kaikissa jäsenmaissa.  EU-ehdokkailla on lisäksi omat kampanjansa. Mutta  nämä kampanjat eivät yleensä tavoita niitä kansalaisia, joita politiikka ei kiinnosta. Varsinkin nuoriin  ja siirtolaisiin ei EU:n virallinen tiedotus tunnu purevan. Nämä ryhmät ovat olleet erityisen passiivisia aikaisemmissa vaaleissa. Äänioikeutetuista, toisen polven alle 30-vuotiaista siirtolaisista vain 14 prosenttia äänesti vuoden 2014 vaaleissa.

En ymmärrä miksi  vajaat 27 prosenttia tanskalaisista perustoimeentulotuen saajista äänesti viime EU-vaaleissa. Kun taas tanskalaisista, joiden vuositulot ylittivät 134 000 euroa vuodessa, runsaat 73 prosenttia kävi äänestämässä. Köyhillähän on paljon enemmän menetettävää kuin rikkailla…

Tietenkin halusin auttaa JP:tä demokratian edistämisessä, mutta runsaan matkustaminen takia lupasin hoitaa vain kirjeenvaihtoon liittyviä tehtäviä, kuten merkkihenkilöiden sähköpostiosoitteiden etsimistä ja yhteydenpitoa näihin internetin välityksellä. Onneksi JP onnistui värväämään muita vapaaehtoisia hoitamaan kampanjan muita osa-alueita,  jotka vaativat runsasta puhelimen käyttöä ja Tanskassa oloa, kuten kokousten ja kuvaustilanteiden järjestämistä ja yhteistyötä digitaalisten erityisosaajien kanssa.

Viime kuukausina olen sitten lähettänyt satoja, ehkä tuhansia,  sähköposteja tunnetuille tanskalaisille kirjailijoille, kuvataiteilijoille, näyttelijöille, muusikoille, tutkijoille, toimittajille, urheilijoille, suurten yritysten toimitusjohtajille, ammattiliittojen puheenjohtajille yms. Yli 130 heistä on vastannut myöntävästi ja runoillut parin rivin runon, joka rimmaa kotia tarkoittavan “hjemme”-sanan ja päättämistä tarkoittavat “bestemme”- sanan kanssa. Esimerkiksi Tanskan paras naisjalkapalloilija Pernille Harder runoili seuraavasti:

”Man kommer ikke til tops i fodbold ved at blive hjemme. 

Gå hen og stem og vær med til at bestemme.”

(Jalkapallon huipulle ei pääse kotona maaten, mene äänestämään ja ole mukana päätöksenteossa)

Kaikkien kampanjaan osallistuvien kuuluisuuksien runot ja Ritzau-tietotoimiston lahjoittamat henkilövalokuvat on koottu  stemogbestem.eu -weppi-sivustolle, josta kuka tahansa voi käydä jakamassa kuvia ja runoja kaikille Facebook-, LinkedIn- ja Twitter-seuraajilleen ja -ystävilleen. Sivuston on laatinut ilmaiseksi tanskalainen alan yritys (The Color Club), Google on lahjoittanut resurssejaan, samoin kuin Facebook, joka on rahoittanut kampanjan mainosten ja videoiden tehokkaan levittämisen Facebookissa. 

Vaikka tämä ei-poliittinen demokratia-kampanja onkin vienyt paljon aikaa, olen oppinut paljon uutta yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta ja sosiaalisesta mediasta. Eläkeläisenä olen etuoikeutettu, että voin käyttää aikani, mihin haluan ja edistää minulle tärkeitä aatteita. Mitä aatteita sinä edistät?

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olen ollut palkkatyöstä vapaa jo yli kuusi vuotta. Jokainen päivä on uusi haaste, ja haluan tällä foorumilla jakaa kokemuksiani siitä, miten voi tehdä elämästään mielekästä missä iässä tahansa. Olisin iloinen kaikesta rakentavasta palautteesta.

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla