Kirjoitukset avainsanalla macadamia-pähkinä

Kuusi päivää Antiguassa meni älyttömän nopeasti. Aamupäivät kiersin tutustumassa nähtävyyksiin, Iltapäivisin opiskelin neljä tuntia espanjaa San Jose de Viejon kielikoulussa ja joka välissä tutustuin uusiin ihmisiin. Nähtävyyksistä mielenkiintoisin oli uusien Servas-ystävieni Larryn ja Emilian macadamia-farmi. Larry on alunperin kalifornialainen palomies, joka pääsi kolmikymppisenä invaliditeetti-eläkkeelle. Sen jälkeen hän opiskeli luontoa omin päin ja havaitsi jossain vaiheessa, että Guatemalassa voisi kasvattaa macadamia-pähkinöitä vastoin silloista akateemista tietämystä.

Macademia on alunperin australialainen puu, jota on paljon tutkittu muun muassa Kaliforniassa, koska sillä on paljon hyviä terveysvaikutuksia. Nyt monen vuosien jälkeen Larryn macademia-farmi, Valhalla, menestyy myymällä erilaisia macademiasta tehtyjä tuotteita ja pensasmustikoita. Larryn mukaan myös Lancome ja Nivea käyttävät macadamia-öljyä vanhenemista torjuvien tuotteidensa raaka-aineena. Ylpeänä Larry kertoi, että farmi sai Kansainvälinen ihmisoikeuskonsortion ympäristöpalkinnon vuonna 2004. Heikentyvän terveytensä vuoksi 77-vuotias Larry ei enää osallistu fyysistä kuntoa vaativiin töihin vaan päivät kuluvat vierailijoiden viihdyttämisessä ja pähkinöillä leikkiessä (“playing with the nuts”) joka kuvaa hyvin Larryn kaksimielistä huumoria.

Toinen Servasin kautta löytämäni uusi ystäväpariskuntani on Daniel ja Maria Elena, joiden luona kävin sunnuntailounaalla heidän nykyaikaisessa talossaan, jonka yhteydessä he pyörittävät majataloa. Daniel muutti Yhdysvalloista Guatemalaan yli 40 vuotta sitten ja löysi guatemalaisen vaimonsa toistakymmenta vuotta sitten. Daniel matkustaa etupäässä vain valokuvanäyttelyidensä yhteydessä ympäri maailmaa, kun taas Maria Elenan sosiaalialan työ kuljettaa häntä ympäri Guatemalaa. Erityisen huolestunut hän on Guatemalan köyhien perheiden lasten tulevaisuudesta, sillä koulutoimi on tosi heikoissa kantimissa, ja monilla lapsilla ei ole mahdollisuutta saada edes peruskoulutusta.

Juutalaisen Deetin luona olen kyläillyt melkein joka aamu ja ilta. Hän on neljän viikon vuodelevon jälkeen selvästi kuntotumaan päin ja kaipaa juttuseuraa. Deet on yli 80-kymppinen idealisti, joka kaatui pyöränsä kanssa epätasaisella mukulakivikadulla Antiguassa ja vahingoitti lonkkaluunsa. Deetin luona olen tutustunut moniin paikallisiin amerikkalaisiin. Yhteistä heille on, että he eläkkeelle jäätyään ovat halunneet asua lämpimässä ilmastosta ja tehdä mielekästä vapaaehtoistyötä.

Eilen sitten matkustin kolme ja puoli tuntia kuoppaisilla serpentiiniteillä San Pedron pikkukaupunkiin Atitlan-järven rannalle. Mukanani minulla oli metrinpituinen viidakkomiekka, machete, jonka olin luvannut toimittaa kanadalaiselle Reedille. Olin tavannut hänet edellisviikolla Olgan täysihoitolassa. Hän oli tilannut miekalleen käsintehtävän nahkasuojuksen. Se valmistui vasta hänen lähtönsä jälkeen ja hain sen verstaalta ennen Antiguasta lähtöä.

San Pedroon menevässä pikkubussissa yli metrin pituinen miekka herätti huomiota, ja joku keksi minulle uuden lempinimen: “Suomalainen Samurai”. Miekasta oli itse asiassa hyötyä, kun vieressä istuva guatemalainen mies alkoi täpötäydessä bussissa hinkata nilkkaansa minun nilkkaani vastaan. Katsoin häntä tuimasti silmiin, osoitin miekkaani ja sanoi: “Suomessa nainen hakkaa mieheltä pään poikki, jos mies kutsumatta alkaa lähennellä”. Se ei tietysti ollut kovin diplomaattisesti sanottu, mutta sanoma meni perille.

Loppumatkasta juttelimmme ihan sivistyneesti hänen uudesta yrityksestään. Hän oli perinyt isältään maatilan peltoineen ja ryhtynyt japanilaisen kumppaninsa kanssa istuttamaan avokadopuita. Yhtiökumppaninsa, joka istui edessämme, hän oli löytänyt Skypen välityksellä Japanista. Nyt miehet olivat matkalla istuttamaan pari sataa uutta puuntaimenta. Ensimmäinen sato on odotettavissa neljän vuoden kuluttua.

Alla linkkejä mainitsemiini paikkoihin, joita haluan suositella ja kuvien selityksiä:

http://www.exvalhalla.net/index.htm

http://chezdanielantigua.blogspot.com

http://www.caobafarms.com

Vivero Escalonia

Kuvat: Macademia-farmin toisen omistajan, Emilian, kanssa

           Pähkinöiden lajittelukone

           Pähkinöiden ravistelukone

           Vihreä vessa macadamia-farmilla

           Suomalainen samurai

           Linja-autossa Antiguassa oli ahdasta

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olen ollut palkkatyöstä vapaa jo yli kuusi vuotta. Jokainen päivä on uusi haaste, ja haluan tällä foorumilla jakaa kokemuksiani siitä, miten voi tehdä elämästään mielekästä missä iässä tahansa. Olisin iloinen kaikesta rakentavasta palautteesta.

Blogiarkisto

Kategoriat