Yksi Trumpin raja-aidan prototyyppi. Kuva: Mani Albrecht

Pelasin eilen pickleballia Flagstaffin liikuntakeskuksessa harmaatukkaisen Miken kanssa, jota en ollut ennen tavannut. Kun kerroin Mikelle olevani suomalainen, hän sanoi:“Ahaa, Karjalan kannas”.

“Miten sinä tiedät Karjalan kannaksen?, kysyin hämmästyneenä. Mike kertoi harrastavansa sotahistoriaa ja oli perehtynyt Suomen talvisotaan. Oli itsekin sotinut pari vuotta Vietnamissa.

Pelien välissä en malttanut olla kysymättä, mitä mieltä hän oli kiistanalaisesta muurihankkeesta Yhdysvaltojen etelärajalla, joka on sulkenut osan Yhdysvaltojen hallinnosta viikkokausiksi.

Mike ei vastannut suoraan, vaan alkoi kertoa elämästään. Oli sotilasuran jälkeen 80-luvulla hankkinut maatilan Arizonan etelärajalta, jossa maa oli kohtuuhintaista. Vaimo oli saanut terveydenhoitajan paikan läheiseltä koululta. Tulevaisuus vaikutti lupaavalta erämaan rauhassa. 

Mutta lähes joka yö Meksikon rajan yli tuli väkeä, joka jätti paljon roskaa jälkeensä. Usein Mike keräsi kulkijoiden roskia: likaisia vaippoja, muovipulloja- ja pusseja, paperiroskaa. Erityisesti häntä ihmetytti paperiroskat, joiden kirjoitukset muistuttivat kiinan- ja arabiankieltä. Yleisen mielipiteen mukaan rajanylittäjät tulivat keski- ja etelä-Amerikan espanjankielisistä maista. Mutta selvästi väkeä tuli sitä kautta myös muilta mantereilta. 

Kaumpana vuorilla saattoi joskus nähdä aamuhämärissä muulikaravavaaneja. Huhujen mukaan ne kuljettivat huumeita, ja niiden kuljettajat olivat raskaasti aseistettuja. Paikalliset asukkaat pysyttelivät kaukana niistä. Luontoretkille päiväsaikaankin oli otettava ase mukaan ja oltava varuillaan.

Eräänä päivänä Miken vaimo kertoi töistä tullessaan, että tuskainen, espanjaa puhuva nainen oli tullut koululle aamusta ja synnyttänyt saman tien lapsen. Ilmeni, että hän oli edellisyönä ryöminut rajalla olevan piikkilanka-aidan ali, koska hän halusi lapsensa saavan Amerikan kansalaisuuden. Se myönnetään Yhdysvaltojen lain mukaan jokaiselle maassa syntyvälle. Siten vastasyntyneen vanhemmat voivat ankkuroitua maahan perheiden yhdistämisen kautta.***

Ajan myötä kun kaksi Miken naapuria oli murhattu ja neljän koti ryöstetty laittomien rajanylittäjien toimesta, Miken perhe sai tarpeekseen. Parinkymmenen vuoden aikana elämä rajaseudulla oli muuttunut liian vaaralliseksi. He olivat menettäneet uskonsa siihen, että erinäisten hallitusten jo useampaan kertaan myöntämät miljardisummat todella käytettäisiin raja-alueen rauhoittamiseen. Monet raja-alueella asuvat ja työskentelevät amerikkalaisen tunsivat myös joutuneensa kauempana asuvien amerikkalaisten vihan kohteeksi, koska he kannattivat fyysisen esteen rakentamista rajalle. Siksi Miken perhe muutti Pohjois-Arizonan vuoristoon. 

Tässä vaiheessa keskusteluun puuttui tauolle tullut Dave, joka oli nuorena asunut Miken kuvaamalla raja-alueelle. Dave totesi: “Onneksi meillä on nyt presidentti, joka tekee kaikkensa, että vihdoinkin saadaan koko rajan kattava teräsaita”.

 

*** Yhdysvaltojen vuoden 2016 tilastojen mukaan laittomille maahanmuuttajille syntyi 250 000 lasta vuonna 2016. Lähde: Pew Research Center

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olen ollut palkkatyöstä vapaa jo yli kuusi vuotta. Jokainen päivä on uusi haaste, ja haluan tällä foorumilla jakaa kokemuksiani siitä, miten voi tehdä elämästään mielekästä missä iässä tahansa. Olisin iloinen kaikesta rakentavasta palautteesta.

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla