Kirjoitukset avainsanalla helppo yhteydenpitokeino

Meille, jotka kouluttauduimme ennen internetin yleistymistä, ei mielestäni ole mitään vaaraa Facebookista tai muista sosiaalisista medioista. Meidän oli lähes pakko oppia ajattelemaan omilla aivoilla ja etsimään kärsivällisesti tietoa monista lähteistä, joiden laadusta usein vastasivat eri alojen asiantuntijat.

Päinvastoin Facebookista ja muusta somesta voi olla paljon iloa ja hyötyä. Minä rekisteröidyin Facebookiin keväällä 2006, kun valmistauduin Berkeleyn kesäyliopistoon menoon. Meitä oli valittu 40 kurssilaista eri puolilta maailmaa Beahrsin ympäristöjohtamisen ohjelmaan. Ohjelmasihteeri lähetti etukäteen meille kaikkien kurssitoverien sähköpostiosoitteet. Joku fiksu keksi, että voisimme perustaa suljetun ryhmän Facebookiin ja alkaa keskustella kurssista ja eriläisistä käytönnän järjestelyistä jo etukäteen. Niinpä sitten viestittelimme parhaista matkareiteistä, millainen amerikkalainen kännykkä kannattaa hankkia, mitä kirjoja kannattaa lukea etukäteen ja paljosta muusta. 

Kun sitten kokoonnuimme ensimmäisen kerran Berkeleyn yliopiston luentosalissa, tuntui heti että oltiin vanhoja tuttuja, vaikka olimmekin vain pitäneet yhteyttä internetissä. Nyt vielä 10 vuoden jälkeenkin seuraamme toisiamme Facebookissa, lähetämme onnitteluja toisillemme työsaavutusten, naimisiinmenojen ja muiden elämän kohokohtien yhteydessä. 

Facebookista olen löytänyt myös monia vanhoja ystäviä 70- ja 80-luvuilta, joihin yhteys oli vällillä katkennut, kun kirjeiden kirjoittamiseen ei enää riittänyt aikaa. Facebookissa voi helposti muistaa toisia kirjoittamalla pari riviä, lataamalla jonkin kuvan tai linkin tai vaikka vain tykkäämällä toisten esityksistä. 

Facebookin kautta muutama ystävänikin on tullut lukemaan tätä blogia. Ja pari ulkomaista ystävääni ovat ihmetelleet, miksi kirjoitan suomeksi ja ehdottaneet että siirtyisin englantiin. Niinpä sitten perustin englanninkielisen blogin viime viikonloppuna. Tässä on linkki sinne: https://amongfriends.blog .

Parhaillaan kun suunnittelen seuraavaa ulkomaanmatkaa (Guatemalaan) olen etsiskellyt Facebookista Guatemalan suomalaisten ja muiden pohjoismaalaisten ryhmiä. Sellaisissa voi hankkia ensikäden tietoja paikallisista olosuhteista. Chilessäkin viime vuonna olisin päässyt juhlimaan Chilen suomalaisten Facebook-ryhmän pikkujoulua uima-altaan äärellä Santiago de Chilessä, jos olisin ehtinyt. Jälkeenpäin katselin kuvia Facebookissa, että hauskaa oli ollut ja hellettä oli pitänyt. Itse olin ehtinyt matkustaa jo eteenpäin koleahkoon Etelä-Chileen.

Käyn Facebookissa ehkä kerran pari päivässä ja silmäilen usein vain parin ensimmäisen sivun postaukset. Joskus innostun siivoamaan ja poistan mainostajia ja tuttavia, jotka postaavat liikaa aineistoa, joka minua ei kiinnosta tai josta henkii katkeruus tai vihamielisyys. Jonkin verran minua huolestuttaa ihmiset, jotka lataavat usein ja paljon kuvia itsestään ja syömistään ruuista. Se on minusta oire kehityksestä, joka on menossa huonoon suuntaan.

Kuva: Amerikkalaisia ystäviäni, joiden kanssa pidämme yhteyttä Facebookissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olen ollut palkkatyöstä vapaa jo yli kuusi vuotta. Jokainen päivä on uusi haaste, ja haluan tällä foorumilla jakaa kokemuksiani siitä, miten voi tehdä elämästään mielekästä missä iässä tahansa. Olisin iloinen kaikesta rakentavasta palautteesta.

Blogiarkisto

Kategoriat