Kirjoitukset avainsanalla laivaristeily

Ensimmäisenä risteilypäivänämme Honolulun satamassa tutustuin argentiinalaiseen Claudiaan. Tämä lyhyt, vilkas, 50:nen nainen matkusti yksin risteilylaivalla jo 10. kertaa jäätyään pari vuotta sitten varhaiseläkkeelle silmäsairauden takia. 

Claudia on kasvattanut ja kouluttanut neljä lasta, ja tehnyt pitkiä päiviä yksityisyrittäjänä. Lasten isä kuoli auto-onnettomuudessa joitakin vuosia sitten. Nyt kun lapset ovat aikuisia ja taloudellisesti riippumattomia äidistään, hänellä on mahdollisuus käyttää eläketulonsa oman itsensä hyväksi. Tässä elämänvaiheessa hän haluaa tutustua maailman eri kolkkiin ja nauttia vapaudestaan. 

Claudiasta on lyhyessä ajassa kehittynyt matkustamisen ammattilainen. Hän tietää, miten löytää kohtuuhintaisia lentoja ja laivamatkoja. Varsinkin jälkimmäiset ovat usein kalliita, koska ne on yleensä hinnoiteltu sen mukaan, että hytissä asuu vähintään kaksi henkeä. Siksi yksinmatkustava saattaa joutua maksamaan lähes kaksinkertaisen hinnan. Poikkeuksiakin on, kuten NCL, jonka matkalle lähdimme Havaijilta viime kuun puolivälissä.

Paras tapa löytää kohtuuhintaisia risteilylippuja on odottaa viimeiseen viikkoon ennen risteilyn lähtöä. Silloin tyhjät hyttipaikat myydään tosihalvalla. Claudia on myös havainnut,   että samaa risteilyä myydään eri hinnoilla eri verkkosivustoilla. Hän tietysti tilaa sieltä, mistä saa halvimmalla.

Claudian ensimmäisellä risteilyllä heinäkuussa hän tutustui mm. Helsinkiin. Silloin hän oli lentänyt Buenos Airesista Kieliin, josta italialainen risteilylaiva oli lähtenyt kiertämään Itämerta ja palannut kahden viikon jälkeen Kieliin. 

Jo saman vuoden syyskuussa hän lensi Italiaan ja nousi risteilylaivaan, jonka mukana hän matkusti pari viikkoa Mauritiuksen saarelle. Sitä seuraavien risteilyjen aikana hän tutustui moniin Aasian maihin. Risteilyjen välillä hän kävi kotimaassa tapaamassa lapsiaan. 

Miten argentiinalainen eläke sitten riittää matkustamiseen? Se ei varmasti ole Suomen keskivertoeläkkeitä isompi. Vastaus liittyy tarpeettomien menojen karsimiseen ja terveelliseen elämäntapaan. 

Claudia ei polta, juo alkoholia eikä harrasta uhkapelejä. Hän elää yksinkertaisesti ja välttää turhia ostoksia. Näihin harrastuksiin voisi risteilylaivoilla käyttää suuria summia. Halvimmatkin alkoholijuomat maksavat 10 dollaria per lasi, ja laivojen myymälät pullistelevat kalliita ylellisyystavaroita.

Claudia, kuten minäkin, nauttii päivittäisistä ilmaisista tanssikursseista. Parin viikon risteilyn aikana tulee kerrattaua monia tuttuja tanssilajeja ja opeteltua uusia eksoottisia lajeja, kuten bachataa, groovia, showtanssia ja latinalaista rivitanssia.

Tanssikurssien lisäksi tapasimme lähes päivittäin erilaisissa tietokilpailuissa. Niissä muodostetaan usein kuuden hengen ryhmiä, jotka kilpailevat keskenään. Menestyksellisimmissä ryhmissä on yleensä  matkustajia eri puolilta maailmaa. Meidän risteilyllämme oli vähän etelä-amerikkalaisia ja paljon matkustaneita. Siksi Claudian laaja-alaiselle tietämykselle oli kysyntää tietokilpailuissa. 

Tämänkertaisen risteilymme noin 2400 matkustajasta, tuhat oli yhdysvaltalaisia, noin 400 australialaisia, noin 300 kanadalaista, ja loput monista eri maista. Kansallisuusjakauma oli aika luonnollinen, koska laiva oli lähtenyt liikkeelle Kanadan Vancouverista ja oli matkalla Sydneyhin.  

Kun kysyin Claudialta, mikä on hänen paras neuvonsa naisille, jotka eivät ole koskaan uskaltaneet lähteä yksin matkustamaan, hän vastasi: "Suunnittele aina seuraava askel etukäteen. Siten näytät itsevarmalta ja vältyt mahdollisesti vaarallisilta tilanteilta".

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

-  Uskomatonta, miten kapteeni sai laivan kääntymään pienessä satamassa, mieheni julistaa palatessaan hyttiin. 

-  Hmm, minä mutisen poissaolevasti, ja ihmettelen, kuinka hitaasti kurssivideoni latautuvat.

Mies rakastaa risteilyjä. Hän seuraa säätä ja laivan liikkeitä kuin olisi itse niistä vastuussa. Aamuöisin hän usein pitää kokouksia internetissä eri puolilla maailmaa asuvien yhteistyökumppaniensa kanssa. Silloin laivan internet-verkossa ei ole tungosta.

Minäkin olen oppinut nauttimaan risteilyistä kokeiltuamme monia eri  yhtiöitä.  Suosikkimme tällä hetkellä on Norwegian Cruiselines, jonka Jewell-laivalla risteilemme parhaillaan Havaijin-saarten rannikolla. 

Minun iltapäiväni tänään kului ukulelen soittotunnllla, jossa meitä oli kolmisenkymmentä innokasta vasta-alkajaa. Opettelimme soittamaan ja laulamaan perinteisen hawaijilaisen kappaleen, joka kertoo hyvästä kalansaalista ja sitä seuraavasta juhlasta.Tunnin aherruksen jälkeen musiikkiopettajan pitkähiuksinen vaimo tanssi hulahulaa soittomme tanssissa. 

Soittotunnin jälkeen musiikkiopettajan vaimo opetti lei-seppeleiden tekoa. Siihen osallistui ainakin 100 matkustajaa, kaikenikäisiä miehiä, naisia ja lapsia. Lei valmistetaan tuoreista orkideoista ompelemalla niistä pitkiä ketjua. Orkidean kukat ovat vahvarakenteisia ja helppoja käsitellä.

Ennen päivällistä kävin vielä katsastamassa laivan kirjaston. Parin tuhannen niteen joukossa näin Keijo Korhosen Sattumakorpraali-kirjan, mutta jätin sen toistaiseksi hyllyyn. Sen sijaan lainasin kanadalaisen Yann Martelin The Facts Behind the Helsinki Roccamatios erikoisen otsikon takia. 

Nykyisin liikun lentokoneen matkustamoon sopivan kevyen laukun kanssa, johon ei sovi kirjoja. Matkoilla olen myös havainnut, että pikkupyykkiä voi pestä missä vain, ja monta ohutta vaatekertaa päällekkäin pitää tarvittaessa lämpimänä. Norwegianin risteilyillä pukeutumistyyli on suhteellisen vapaa, eikä edes hienoimpiin ravintoloihin tarvita pitkää hametta tai mustaa pukua. 

Olemme miehen kanssa miettineet, että risteilyasuminen olisi hyvä vaihtoehto palvelu- tai vanhainkodille siinä vaiheessa kun emme enää selviä kotitaloudestamme. Jos yksi laiva tai reitti alkaa kyllästyttää, voi siirtyä seuraavassa satamassa toiseen. Kokeneiden ikuismatkustajien mukaan voi siten elää ylellisessä täysihoidossa jopa 50 eurolla/päivä.

Kuvat: Asuntolaivoja Honolulun satamassa

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Olen ollut palkkatyöstä vapaa jo yli kuusi vuotta. Jokainen päivä on uusi haaste, ja haluan tällä foorumilla jakaa kokemuksiani siitä, miten voi tehdä elämästään mielekästä missä iässä tahansa. Olisin iloinen kaikesta rakentavasta palautteesta.

Blogiarkisto

Kategoriat