Muraali 2 Loma Wasin keittiön oven vieressä
Lehmiä laiduntamassa Cotacachin eläinsairaalan edessä

Eilenaamusta kaksi Ecuadorin kansallisen poliisin pyörillä liikkuvaa naispoliisia pysäytti minut Cotacachin pääkadulla. Ujontuntuisesti he pyysivät minun henkilötietojani. Selittivät, että viranomaiset haluavat saada yleiskuvan siitä, kuinka paljon turisteja ja täällä asuvia ulkomaalaisia kaikkiaan on. Sain itse luvan täyttää heidän kyselylomakkeensa, kun sanoin että minulla on vaikea suomalainen nimi. Onneksi minulla oli kopio passista mukana, koska lomakkeessa kysyttiin mm. passin numeroa. Lomakkeen täytön jälkeen naiset poseerasivat minulle pyörineen. 

Ecuadorin pyöräileviä poliiseja Cotacachissa

Eilen myös paikallisen eläinklinikan vapaaehtoiset kartoittivat kaduilla asuvien koirien määrää. Molemmat kartoitushankkeet vaikuttavat aika epämääräisiltä, koska suurin osa täällä asuvista ulkomaalaisista ei liiku pääkadulla satunnaisena keskiviikkopäivänä, ja turistitkin varmaan hakeutuvat nähtävyyspaikkoihin, joita pääkadulla ei ole yhtään. Laillisilla tai laittomilla pakolaisilla mm.  Venezuelasta tuskin on tarvetta tulla pääkadun kalliisiin kauppapaikkoihin.

Lehmiä laiduntamassa Cotacachin eläinklinikan edessä

Lukuisista kaduilla liikkuvista koirista taas ei tiedä, ovatko ne kodittomia vai kuuluvatko jollekin. Suurin osa asukkaiden omistamista koirista on ulkokoiria, jotka saavat liikkua vapaasti missä haluavat. Ainoastaan gringot, joiksi Pohjois-Amerikkalaisia täällä kutsutaan, pitävät koiria lemmikkeinä ja ulkoiluttavat hihnassa. Hyväntekeväisyysvaroilla toimiva eläinklinikka on muutaman viimeisen vuoden aikana steriloinut ja varustanut mikrosiruilla parituhatta paikallista koiraa. Sillä ei kuitenkaan tunnu olevan sirunlukulaitteita, koska vapaaehtoiset laskivat kaikki vapaana liikkuvat koirat, joita sattuivat näkemään.  Niitä oli yhteensä 159. 

Tältä kyltiltä kävelen päivittäin toista kilometriä ylämäkeä majapaikkaani

Olen majaillut jo kaksi viikkoa pienen intiaaniperheen Airbnb:ssä Tunibambassa, joka sijaitsee nelisen kilometriä Cotacachista. Se taas on parin tunnin ajomatkan päässä Quitosta. Quito on maailman korkeimmalla sijaitseva pääkaupunki  (kolmen kilometrin korkeudella) ja majapaikkani suunnilleen samalla korkeudella. 

Tunibambassa asuu kolmisen sataa kichwa-intiaania, joiden kielestä olen oppinut vain pari sanaa, kuten "urku", joka tarkoittaa sekä vuorta että tulivuorta.Tässä lähellä onkin Imbabura-tulivuori ja lukuisia Andien vuoriston huippuja. Perhe on tosi kiva ja syömme yhdessä ainakin aamiaisen ja illallisen. 

Perheen matriarkka on 64-vuotias Dona Mercedes, joka ahkeroi aamuviidestä iltayhdeksään. Hänen vastuullaan on Airbnb-vieraiden lisäksi lehmät, siat, kanat, koirat, kissat ja marsut (marsuja kasvatetaan ruoaksi. Lisäksi Mercedes auttelee puutarha- ja peltotöissä, käy orgaanisten tuotteiden markkinoilla sunnuntaisin myymässä perheen tuotteita, siivoaa huoneet ja pesee pyykit käsin kylmällä vedellä . Päivittäiset kolme ateriaa vieraille ja omalle perheelle hän tekee viljan jauhamisesta lähtien omin käsin. 

Isä Mario tekee peltotöitä, korjailee paikkoja ja käy (satunnaisesti?) palkkatyössä, samoin kuin perheen ainoa kotona asuva tytär ja tämän puoliso. Jälkimmäinen on ammatiltaan laatoittaja ja on minun aikanani ollut viikot töissä pääkaupungissa. Tytär on koulutukseltaan sihteeri, mutta myy hedelmiä suuressa Ibarran kaupungissa, vajaan parin tunnin bussimatkan päässä. Tyttären 7-vuotias poika lähtee varhain aamulla koulubussilla kouluun, jonka sijainnista en tiedä. 

Minä taas lähden aamuisin Cotacachiin kävellen tai bussilla. 

Kommentit (1)

Anjakaarina
Liittynyt18.10.2015
2/1 | 

Eleletpä sinä mielenkiintoisessa paikassa! Quito on lomamatkalta tuttu kaupunki. Tai siis tuttu ja tuttu, lyhykäisesti vain siellä olimme miehen ja kuopuksen kanssa jo aikoja sitten. Reissu kesti kolme viikkoa, josta yksi Galapagos-saarilla, yksi viidakossa ja yksi Quitossa ja muualla Ecuadorissa.  Toki silloin ehti saada vain turistina pintaraapaisun maasta, toisin kuin mitä sinun tilanteesi nyt on. Mielenkiintoisia kokemuksia siellä sinulle. Anjakaarina

Anja Pohjanvirta-Hietanen

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olen ollut palkkatyöstä vapaa jo yli kuusi vuotta. Jokainen päivä on uusi haaste, ja haluan tällä foorumilla jakaa kokemuksiani siitä, miten voi tehdä elämästään mielekästä missä iässä tahansa. Olisin iloinen kaikesta rakentavasta palautteesta.

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla