Kirjoitukset avainsanalla Los Angeles

Nousimme kahdelta yöllä lentokentän Hilton-hotellin pehmeiltä vuoteilta, jotta ehtisimme pois Los Angelesin aamuruuhkien alta. Onneksi siihen aikaan miljoonakaupungin kuusi-seitsemän kaistaisilla teillä oli vain isoja rekkoja ja muutama henkilöauto. 

Jostain syystä navigaattorin naisrobotin ystävällisen ääni ohjasi meitä ennestään tuntemattomalle tielle. Neljän aikaan käännyimme yksikaistaiselle Nipton-tielle Mohaven erämaahan. Kymmenisen kilometrin ajon jälkeen tähtien valaisemassa erämaassa mieheni äityi ihmettelemään, olimmeko ajaneet harhaan. Mitä, jos autoon tulee jokin vika, eikä meillä ole  puhelinyhteyttä ja vain puoli litraa vettä. Se ei pitkälle riitä erämaan kuumuudessa.

Näin navigaattorista, että tien pituus on noin 80 km ja sen varrella olisi joitakin pieniä, ehkä hylättyjä hökkelikaupunkeja ja että jossain vaiheessa ajaisimme Hualapai-intiaanireservaatin ohitse. Hetken keskustelun jälkeen päätimme luottaa siihen että upouusi japanilainen vuokra-auto selviäisi erämaamatkasta ongelmitta ja jos jokin haaveri sattuisi, keksisimme kyllä ratkaisun.

Kuuntelimme radiosta Texasin hurrikaanista, presidentti Trumpin viimeisimmistä tempauksista ja niiden vastapainona elämä tuntui ihan turvalliselta pienessä autossa. Toisinaan ohitimme pimeitä taloja ja asuntovaunuja, joissa asukkaat varmaan vielä nukkuivat. 

Nipton-niminen paikka näytti kummituskaupungilta, mutta sain siellä yhteyden internettiin ja saatoin lukea, että se oli tänä vuonna valittu Kalifornian ensimmäiseksi marijuana-kaupungiksi. Se varmaankin tarkoittaa sitä, että siellä voi laillisesti kasvattaa tai jalostaa kannabista.

Vauhdikkaasti ohitimme Zzyzx-nimiseen paikkaan vievän tien. Yritimme ääntää nimeä, ja se sai meidät nauramaan: nimenantajat olivat varmaan halunneet pitää hauskaa meidän kustannuksellamme. Nimeä oli mahdoton ääntää. Internetin mukaan Zzyzx:ssä on kuuluisa Erämaatutkimuksen keskus. Ei siis mikään turha paikka. 

Bullhead Cityn (=Häränpääkaupunki) jälkeen aloimme nähdä isoja vesipulloja tien varressa vajaan kilometrin välein. Ensin ajattelin, että ehkä jokin hyväntekeväisyysjärjestö tai kirkko jättää niitä vaeltajille tai laittomille maahanmuuttajille, jotka ylittävät erämaan. Internetistä löysin kuitenkin Mohave Daily News sanomalehden pari vuotta vanhan artikkelin, joka valotti asiaa.

Yksi paikallisen kasinon työntekijöistä oli jo useamman vuoden ajan viikoittain jättänyt vesipulloja tienvarteen kesäaikaan pelastaakseen ihmishenkiä. Ilmeisesti joka kesä useiden autojen renkaat tai moottorit eivät kestä kuumuutta, ja ihmiset joutuvat tiehätään. Artikkelin mukaan julkaisuvuonna tie-enkeli oli jättänyt viikoittain 1800 litran edestä vettä tienvarteen.   

Kahdeksan tunnin ajon jälkeen jätimme vuokra-auton Flagstaffin lentokentälle. Nykyaikana se tuntuu pitkältä matkalta, varsinkin yli 10 tunnin Atlannin ylityksen päälle. Mutta 100-200 vuotta sitten pioneerit eivät osanneet edes uneksia, että joskus vielä voisi matkustaa niin nopeasti ja huolettomasti Pohjolan perukoilta Pohjois-Arizonan vuoristoon. Kaiken lisäksi matkalla saattoi hakea tietoa internetistä jopa Villin Lännen erämaassa, jossa ystävällinen tuntematon pelastaa tienposkeen jääneitä janokuolemalta.

Kuva: Auringonnousu Mohaven erämaassa

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Vietin viime viikolla neljä päivää Los Angelesin keskustassa entisen koulutoverini Sirkun kanssa. Hän istui lukiossa edessäni kolme vuotta vanhainaikaisessa epämukavassa pulpetissa, jossa istuin ja pöytäosa olivat yhtä. Sirkun pitkän selän takana oli hyvä piilotella sadististen opettajien teräviltä katseilta. Siitä sitten alkoi jo yli 45 vuotta jatkunut ystävyys, jonka aikana olemme tapailleet sekä ulkomailla että Suomessa. 

Tällä kertaa Sirkku halusi viettää pääsiäisloman Los Angelesin maisemissa, koska hänen tyttärensä on siellä töissä. Hän oli valinnut japanilaisen Miyako hotellin Pikku-Tokion kaupunginosasta, joka on siisti ja rauhallinen ainakin päiväsaikaan. Hotellin lähistöllä on monia pieniä etnisiä ravintoloita, joista minulle erikoisin oli korealainen. Tosin minun vatsani protestoi sinänsä herkullista korealaista ruokaa vastaan.

Ensimmäisinä päivinä kävelimme paljon ja loimme yleiskuvan kaupungista sekä kaupungintalon tornin 26. kerroksesta että Griffitin observatorion terassilta, joka on isossa vuoristopuistossa Hollywoodin laidalla. Kaupungintalon torniterassilta näkyvät korkeidenkin rakennusten katot, joista monilla on laskeutumispaikka helikopterille. Yli 80-kymppinen Clint Eastwoodikin kuuluu lentävän töihin Hollywoodiin omalla helikopterillaan Carmelista. 

Me liikuimme kuitenkin jalan, metrolla ja halvoilla Uber-takseilla. Uber-yritys tarjoaa henkilökuljetuspalveluja puhelimeen ladattavan sovelluksen avulla. Yleensä sovellus näyttää kaikki lähellä olevat vapaat Uber-taksit, joista sitten voi valita mieluisensa. Matka maksetaan puhelimen välityksellä, mutta koska se on niin halpaa liikkumista (kolmisen dollaria 10 kilometrin matkasta), useat antavat kuljettajalle pari dollaria juomarahaa. Uber-takseja on käytettävissä lähes kaikkialla Yhdysvalloissa, mutta valitettavasti monissa Euroopan maissa ne ovat kiellettyjä. 

Los Angelesin liikenne monikaistaisilla kaduilla on tosi vilkasta ja toisinaan aika agressiivista. Itse en enää koskaan halua ajaa siellä autoa. Huomiotani kiinnitti erityisesti liikenteen keskellä ratsastavat poliisit. Pysäytimme kaksi heistä, toinen kalpea kaukaasialainen ja toinen tumma latinalaisamerikkalaisen näköinen. Ratsut näyttivät tavallisilta arabianhevosilta. 

Poliisit kertoivat avoimesti, miten kaikki kaupungin noin 9000 poliisia voivat hakea 30-ratsupoliisin yksikköön eikä valinnassa panna painoa sille, onko poliisilla aikaisempaa kokemusta ratsastamisesta. Päinvastoin siitä saattaa olla haittaa, sillä poliisikoulutuskeskus haluaa valmentaa ratsupoliisit omalla tavallaan, ja siksi valinnassa keskeistä on hakijan persoonallisuus. Sama pätee hevosten valintaan. Kummallakin täytyy olla hyvä stressin- ja melunsietokyky. 

Mukavan juttelutuokin jälkeen poliisit jatkoivat matkaa kolmoskadun eteläpuolelle, jossa liikkuu paljon kodittomia ja epätoivoisia huumeidenetsijöitä. Meitä he varoittivat menemästä sinne. 

Kuva: Los Angelesin ratsastavia poliiseja

Seuraa 

Olen ollut palkkatyöstä vapaa jo yli kuusi vuotta. Jokainen päivä on uusi haaste, ja haluan tällä foorumilla jakaa kokemuksiani siitä, miten voi tehdä elämästään mielekästä missä iässä tahansa. Olisin iloinen kaikesta rakentavasta palautteesta.

Blogiarkisto

Kategoriat