Maaliskuun puolivälissä julistetulla poikkeustilalla on monet kasvot. Sen yli 70-vuotiaisiin ja riskiryhmiin kohdentuvat kanssakäymisen rajoitukset pyrkivät säilyttämään elämää, mutta tuovat osalle kylkiäisenä hitaasti voimat vievän yksinäisyyden. Aktiivista elämää viettäneen ihmisen arki muuttuu hoivakotielämän harjoitteluksi. Päivät rytmittyvät ruokailuista ja television katselusta. Kävelyllekään ei yksin oikein jaksa lähteä, eikä tarpeeton kuljeskelu liene edes sallittua. 

Kukaan ei käy eikä itse voi käydä missään. Ainut ovikelloa soittava on kaupan ruokalähetti. Maaliskuun alussa aktiivisten eläkeläisten kalenterit olivat vielä täynnä vapaaehtoistoimintaa, vesijumppaa, teatteriretkiä, ulkomaan matkoja, konsertteja, lastenlasten hoitoa, ystävien tapaamisia ja osalla myös keikkatöitä. Yhteiskunnalle hyödyllinen, tyytyväinen ja rikasta elämää viettänyt aktiivinen ihminen on muuttunut lyhyessä ajassa säilöttäväksi ihmisolioksi, jonka lihaskunto ja mieliala laskee samassa suhteessa, kun viruksen käyrä loivenee.

Ehdin itse nauttia eläkeläisen vapaudesta viisi ja puoli kuukautta. Minunkin kalenterini oli täysi, tuona aikana oli vain muutama päivä, joina minulla ei ollut mitään ohjelmaa. Ensimmäiset karanteeniviikot olivat huumaava kontrasti aiempaan. Aika on kuitenkin mennyt yllättävän joutuisasti, ensin tulevia menoja peruen ja myöhemmin uusia projekteja suunnitellen. Ikiväkkäränä en ole vielä tylsyyttä kokenut, vaikka elämä onkin nyt kovin toisenlaista ja rajoitettua. Tänään muistelin mummoani ja paistoin karjalanpiirakoita. Jokaiseen päivääni kuuluu uutena asiana ruuanlaittoa. Ajattelen, että kyllä ihminen aina tekemistä keksii. Mikään tekeminen ei kuitenkaan poista sitä, että minäkin, kuten monet muutkin, kaipaan lapsiani, lapsenlapsiani, ystäviäni ja eläviä kulttuurielämyksiä. Vinkumaan en kuitenkaan halua sortua.

On ymmärrettävää, että kotikaranteeniin joutuneiden on vaikea hyväksyä oman hyvän elämän kapeutumista. Hetkittäin unohtuu, että häijy virus on todennetusti kohtalokkaampi niille, joilla ikää on enemmän ja joilla on joku muu perussairaus tai lääkitys, joka tekee heistä huonommin tautia kestäviä. Meillä riskiryhmään kuulumisen ikärajaksi on asetettu 70, vaikka se voisi sairastuneiden ikäjakauman perustella olla myös alhaisempi, 65 tai jopa 60. Näin alhaiseksi määriteltynä se tuottaisi ongelmia, onhan moni noihin ikäluokkiin kuuluva yhä työelämässä. 

Me kukin koemme tämän vaikean ajan eri tavoin. Joukosta löytyy kapinallisia, valittajia, tunkkinsa heittäneitä, mutta myös niitä, jotka löytävät poikkeusajasta jotain uutta ja hyvää. Parhaiten näyttävät minun tuttavistani pärjäävän ne, joilla on luovuutta. Moni on löytänyt iloa luonnosta, käsitöistä ja kokkaamisesta. Onneksi menemme kesää kohden, moni tuttavistani huokaa. Valo ja luonnon herääminen auttaa jaksamisessa. 

Onnekkaita ovat nyt ne, joilla on maata möyrittävänään. Kaikilla ei ole kuitenkaan puutarhaa, viljelypalstaa tai mökkiä, ei edes parveketta, jolla puuhailla. Yksinäisyys ja toimettomuus ovat huono yhdistelmä. Jospa kaikilla rajoittamistoimien kohteeksi joutuneilla kuitenkin säilyisi toivo. Tämä ei kestä ikuisesti, nyt on vaan jumpattava television ohjeiden mukaan, luettava kaikki lukemattomat kirjat, täytettävä ristikoita, kokkailtava uusia ruokia ja kirjoitettava jälkipolville muistoja menneiltä ajoilta. Kaikilla meillä on myös käyttämätöntä lahjakkuutta, jolle voimme nyt antaa mahdollisuuden tulla esiin. Soitetaan ystäville ja sukulaisille, puhutaan mukavia asioita ja uskotaan unelmiimme. Rokote on kehitteillä ja aktiiviset palaavat vielä aktiivisiksi. 

Kokonaan toinen tilanne on niiden oikeiden ikääntyneiden, laitoksissa olevien vanhusten kohdalla. Olen jo saatellut hautaan kaikki oman sukuni läheiset vanhukset, mutta muistan yhä, mitä minun ja lasteni tapaamiset heille viimeisinä vuosina merkitsivät. Ne olivat ainoita ilon hetkiä sairauden, muistamattomuuden ja voimattomuuden varjostamassa vanhuudessa. En pysty itkemättä ajattelemaan nyt viruksen vuoksi huoneisiinsa lukittuja muistisairaita. Miltä heitä suojellaan? Ne, jotka kuolevat poikkeustilan aikana vanhainkodissa yksin, koronaan tai mihin muuhun tahansa, eivät murhetta enää kanna. Entä heidän läheisensä, millinen muistitaakka heille jää? Miten tämä kaikki jälkipolville kerrotaan?

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Mummojen metkuja pohtii elämän ilmiöitä ja muutoksia 60 täyttäneen näkökulmasta. Blogissa seurataan, miten 13-vuotiaasta rivakkaan työn tekemiseen uskonut yrittää hidastaa ja uskoa, että vähempikin riittää.  Esikoisromaaninsa 2016 julkaissut kehittämiskonsultti, työnohjaaja ja rikos- ja riitasovittelija Merja Svensk etsii kirjoittamisen, työn sekä ihmissuhteiden tasapainoa ja riemastuu ja happamoituu arjen ilmiöistä. Toinen romaani tulossa kesäkuussa 2021.

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla