Kirjoitukset avainsanalla fengshui

Bloggaajana joku juttu jää ikään kuin pöytälaatikkoon joksikin aikaa. Nyt kaivoin esille tämän kirjoituksen ennen kuin se totaalisesti vanhenee. Joten tänään kurkistus makuuhuoneen puolelle.

Makuuhuone on kodin huoneista ehkä merkityksellisin ihmisen hyvän olon ja hyvinvoinnin kannalta. Jos siis yöpyy pääsääntöisesti kotona eikä vaihtoehtoisesti esimerkiksi työstä johtuen nuku enimmäkseen muissa majapaikoissa, kuten hotelleissa, onhan se hyvä joskus pohtia omaa yöpymisympäristöään. Suositusten mukaanhan olisi hyvä nukkua melkeinpä kolmasosa vuorokaudesta ja siten saada riittävästi lepoa käymään töissä, tekemään kotitöitä, harrastamaan jne.

Olen kirjoittanut aiemmin omista viehtymyksistäni ja muutamasta käymästäni kursseista, joilla olen perehtynyt fengsuihin, tuohon itämaiseen ajattelutapaan, jonka mukaan voi omaa kotiympäristöään (myös toimistotiloja ym) sisustaa huomioiden muutamia periaatteita.

Eipä ole vuosiin tullut lakanoiden vaihdon yhteydessä mieleeni fengshui. Siitä vain olen lakanat vaihtanut ja nauttinut, kun on saanut kömpiä puhtaiden lakanoiden väliin. Mutta nyt tapahtuikin muuta, sillä päädyimme vaihtamaan sängynpuoliskoja miehen kanssa, joka sitten johti erilaisiin muutoksiin makuuhuoneessa ja joiden johdosta ajattelin koota ihan vain muutaman ajatuksen siitä mitä fengshui mahtaa sanoa niistä. Palautin mieleeni aikanaan opittuja asioita ihan muutamaa kirjaa ja vanhoja muistiinpanoja lukemalla :) Toisaalta, kovin tuntuvat luonnollisilta asioilta ihan vain näin suomalaisittainkin ajateltuna. 

Makuuhuoneen paikka kodissa: Mielestäni on jokseenkin järkeenkäypä ajatus, että makuuhuoneen olisi hyvä sijaita ikäänkuin kodin perimmäisessä nurkassa. Tätähän voi ajatella varsinkin silloin, kun on hankkimassa tai vuokraamassa uutta kotia. Mieti siis makuuhuoneen paikkaa (ja vaihtoehtoisesti vaikkapa makuutilaa isossa huoneessa) ja mihin se kodissasi sijoittuu, jos se on mahdollista. Meillä vanhempien makuuhuone sijaitsee talon toisessa kerroksessa, siis jossain mielessä ajateltuna ehkäpä perimmäisessä nurkassa. Muut, jo nyt aikuisten lasten, entiset makuuhuoneet ovat pienempiä eikä niitä oltu ajateltu vanhemmille.

Sängyn paikka makuuhuoneessa: sängyn sijoittamiseen voisi todeta mielestäni yhden hyvän periaatteen eli sängystä pitäisi nähdä ovelle. Sen jälkeen sängyn paikka perustuu ihan siihen missä ovi sijaitsee. Suositeltavin paikka on huoneessa oven oikealle puolelle ja luonnollisesti mieluiten kiinteää seinää vasten ja katse ovelle päin. Se miksi selän takana on hyvä olla tukea, perustuu siihen, että se tuo alitajuntaisesti turvallisuuden tunnetta nukkumiseen. Meillähän tämä periaate toteutuu juuri näin ja täysin vahingossa, kun eihän sitä taloa rakentaessa ollut mitään käsitystä fengshuista, sen kuin vain päätettiin (tai arkkitehtihan sen päätti), missä vanhempien makuuhuone sijaitsee. Lisäksi sillä mihin ilmansuuntaan sängyn pääty on, on omat merkityksensä. Meillä pääty on suunnilleen itään ja siitä sanotaan, että suunta on ihanteellinen nuorille :). Se saa meidät tuntemaan, että kaikki on vielä edessä, että huomenna on uusi päivä ja mitä vain voi tapahtua. Se myös edistää uralla etenemistä, kunnianhimoa ja tehokasta työskentelyä. Se on myös kehittävä ja elämää vilkastuttava ilmansuunta. No, näin nyt on emmekä voi tässä talossa muutoin nukkua. 

Makuuhuoneessa ihmisellä tulisi olla ennen muuta turvallinen olo, josta syystä rauhallinen ympäristö on paras. Tällaiset ajatukset eivät luonnollisestikaan ole erityisen merkitseviä matkoilla ja tilapäisessä yöpymisessä muualla kuin kotona.

Entäpä värit: Niiden suhteen en oikeastaan sano mitään, jokainen viihtyy siinä värimaailmassa kuin kotiinsa on luonut. Meillä on makuuhuoneessa usein harmaasävyisiä, mustavalkoisia, yhdet punavalkoraitaisetkin lakanat käytössä. Olen suosinut jo pitkään kotimaisia lakanoita. Nyt ovat petausvuorossa vaaleat ja jo vanhahkot pellavalakanat. Kirjoitin nukkumisesta viime vuonnakin yhden kerran, josta voitte kurkistaa loppukevään makuuhuoneen tyyliä jutussani Kesän valo ja nukkuminen. Googlettamalla hakusanalla mrs60something, pääset blogit.fi -sivustolle, josta löydät aiemmat kirjoitukseni. En vain saanut teknisistä syistä linkkiä tähän tekstiin. Yritän kestää tämän epämukavuuden ja hakea ratkaisua. Toivon samaa kestokykyä teiltäkin. Kiitos siitä. Takaisin petaukseen.

Nyt vaihdoin myös isoimpaan "selkänojana" toimivaan tyynyyn uudet liilat pellavatyynyliinat ja toin kaksi aiemmin muualla ollutta pienempää tyynyä päiväpetausta koristamaan. Edelliset isot tyynynpäälliset olivat kymmenen vuotta vanhat (siis ja aivan priimaa ovat kylläkin edelleen) Ajattelin, että ehkäpä nämä uudet Balmuirilta hankitut kestävät ainakin yhtä kauan. No, ainakin vaihtelun vuoksi on nyt kahdet tuollaiset todella isot taloudessa. Etsinnässä on tuon mustavalkoisen kevyen peitteen tilalle puolisängyn peite, joka olisi haalean vaalea, jonkinlainen nutriansävyinen, ehkä. Tosin nyt on niin pakkasta, että piti kaivaa ensi hätään ensimmäisten kuvien oton jälkeen esille paksumpi tikattu vanha  harmaa peite esille. Olen sen verran vilukissa, että voin sitten vetää sitä peittoa lisäksi päälle, jos palelen yöllä.

Taulut, tavarat ja työ makuuhuoneessa, mitäpä nistä? Tiedättehän sen ohjeen, että makuuhuoneeseen ei pitäisi tuoda töitä. No, luin jostain, että semmoiset kaksi metriä kauemmas sängystä voisi työpisteen järjestää. Joten isossa huoneessa eipä taida haitata, että työtila on. Meillä ei todellakaan mahdu työtilaa. Saadakseni hieman tilan tuntua raivasin huoneesta pois ison kasan lehtiä, jotka lojuivat aiemmalla puolellani ikkunan vieressä lattialla. Lehdet ovat minulle mukavaa ja rentouttavaa hupia ja lueskelua asumisen unelmien äärellä. Eivät siis ns käy työstä minulle. Ihan on vain muutama viimeisin kiinnostava lehti ja muutama kirja "omalla" puolellani tämän siivous- ja muutossession jäljiltä. Ne muut, huoh, odottavat säilytettävien lehtien seulomista ja osin hävittämistä.

Fengshui -ajattelun suositus on, että molemmilla puolilla sänkyä olisi hyvä olla yöpöytä ja yövalaisin (siis jos on kyseessä vanhempien makuuhuone). Ehkä se tuo jonkinlaisen tasapuolisuuden tunteen. Lisäksi vanhempien olisi hyvä nukkua niin, että mies on naisen vasemmalla puolella, kun ollaan selällään(silleen kuin poistutaan alttarilta). Ja mehän on nukuttu juuri näin tähän asti ennen nyt tapahtunutta  puolten vaihtoa. Täytyy sanoa, että on kyllä hieman ikävä sitä aiempää nukkumispuolta, mutta tuntui ihan fyysisesti siltä, että pitäisi toisinkin päin välillä nukkua. Saas nähdä kauanko tätä kestää ja viekö fengshui voiton sittenkin ja palataan aiempaan järjestykseen. Toisaalta fengshuin mukaan vauvan nukkuessa huoneessa olisi hyvä, että äiti nukkuu sillä puolella kuin vauvansänky on ja se olisi  meidän tapauksessa tämä lähimpänä ovea oleva puoli, kuten fengshuissakin ajatellaan. Näin olikin aikanaan, kun kuopuksemme tuossa vieressä nukkui pinnasängyssään.

Yksi asia, johon tein itse muutoksen silloin, kun fengshui -kursseilla olin ja se on... että huoneessa ei pidä olla valokuvia varsinkaan itsestä ja puolisosta ajalta kun oltiin lapsia (meillähän oli sellaisia somia kuvia seinällä ja saivat kyllä lähteä heti huoneesta) eikä myöskään ole hyvä olla sukulaisten kuvia, paitsi!!! lastenlasten kuvia on meillä. Suorastaan hankalaa on ollut valita seinille mitään tauluja sun muita koristuksia, mutta ehkäpä asia tässä hioutuu ajan kanssa. Täytyy ottaa ihan projekti sen suhteen :) Asia, jolle ei voitu tehdä jälkikäteen (kun olin fengshuin oppeihin perehtynyt) mitään, on että sänkyä vastapäätä olevia vaatekaappien peilipintoja ei saisi olla (ainahan ne voisi toki vaihtaa). 

Kauniiksi lopuksi sen verran, että oli virkistävää palata noihin itämaisiin oppeihin ja todeta, että paljon sellaisia yleismaailmallisia ajatuksia löytyy näistäkin opeista. Monet asiat ovat meille luontaisesti sellaisia, että me niitä noudatamme. Tärkeintä on se, että meillä on hyvä olla ja makuuhuone ainakin luo puitteet levolliselle unelle. 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kiva, kun löysit blogini. Tervetuloa lukemaan kirjoituksiani. Minua ilahduttavat niin arkiset kuin juhlavammatkin asiat ja tapahtumat. Minun juttuni on lifestyle. Samalla, kun kirjoitan sisustuksesta tai ruuasta tai puutarhasta tai luonnosta tai ... pohdin ja peilaan niihin liittyen senhetkistä elämänmenoani. Siihen kuuluvat perhe ja etenkin pienet lastenlapset sekä toisinaan myös takaumat elettyyn elämään. Sielumaisemani on Etelä-Pohjamaalla, mutta vuosikymmeniä Oulussa eläneenä ja IIjokivarressa vapaa-aikaa viettäneenä, maustavat nämä maisemat kirjotuksiani. Jos en  eläisi Suomessa, minun maani olisi Ranska! Näillä eväillä kirjoitan ja jaan kuvia nyt ET -lehden blogiyhteisössä. Aiemmat kirjoitukseni löydät osoitteesta mrs60something.blogspot.fi. Löydät minut myös Facebookista, Instagramista ja Bloglovinista.

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram