
Lupasin aiemmassa joululeivonnaisia koskeneessa jutussani, että kirjoitan vielä ranskalaisesta luumupiirakasta, kunhan sitä olen tehnyt. Tätä Kotiliedestä löytyneen ohjeen mukaista piirakkaa olen tehnyt vuodesta 1980 lähtien joka jouluksi ja toisinaan useita piirakoita, joita olen myös antanut lahjoiksi. No, nythän sitä olen tehnyt tälle Joulua ensimmäisen kerran ja tässä muutama kuvallinen todiste. Reseptin osalta päätin nyt kokeilla ensimmäistä kertaa muuntaa sitä gluteenittomaksi. Tämän ohjeen kokoiseen piirakkaan olen käyttänyt pyöreitä valmiita vuokia, lienevät tarkoitettu pikkupizzoille. Olen joskus tehnyt tavalliseen isompaan piirakkavuokaan ja silloin olen käyttänyt noin puolitoistakertaisesti aineksia. Ensin tarvittavat ainekset ja sitten prosessi.
noin 3 dl gluteenittomia jauhoja, Pirkka, (tai 2dl vehnäjauhoja)
75 grammaa voita
1 rkl sokeria
reilu desilitra kylmää vettä (3/4 dl vettä tavallisesti) ja lisää veden määrää tarvittaessa
pussillinen kuivattuja luumuja tai puolitoistakin pussia, jos haluat oikein luumuisen
4 rkl aprikoosi- tai appelsiinimarmeladia
1. Liota luumut yön yli vedessä maun mukaan sokerilla maustettuna
2. Mittaa kulhoon jauhot ja leikkaa voi pieniksi paloiksi sekä lisää sokeri. Sekoita taikina mahdollisimman nopeasti. Lisää kylmää vettä samalla niin paljon, että taikina pysyy hyvin koossa. Kärsivällisyyttä :) , mutta toimi rivakoin ottein. Lisää tarvittaessa vielä jauhoja, kun käsittelet taikinaa ja kokoat sen palloksi.
3. Anna taikinan levätä kylmässä tunnin. Valuta luumut esimerkiksi sihdissä, jonka olet laittanut pienen kattilan päälle. Keitä luumujen liotusvettä kokoon ja lisää siihen raikasta marmeladia. Tarvitset sitä paistettuasi piirakan.
4. Kauli taikina pyöreäksi levyksi (vuoan halkaisija 18-20 cm) ja nosta taikina vuoan päälle ja painele pohjaan ja reunoille.Sivele kanamunaa reunoille.
5. Paista noin 30 minuuttia 225 asteisessa uunissa kunnes reunat ovat rapeat ja kullankeltaiset. Huomaatte, että piirakkani jäi turhan vaaleaksi, vaikkakin kypsää oli. Olisikohan johtunut jauhoista tuo värin vaaleus? Sivele kuuman piirakan pääle luumulientä. Jos liemi on jähmettynyt, lämmitä hieman ja voit lisätä vettäkin notkistamiseen.
Sitten vain herkuttelemaan. Syö sellaisenaan tai laita päälle kermavaahtoa, vaniljakastiketta tai jäätelöä. Minä lisäsin tällä kertaa pakastimesta löytynyttä joulun makuista itse tehtyä jäätelöä. Nam!