Kirjoitukset avainsanalla koti ja ruoka

Lupasin aiemmassa joululeivonnaisia koskeneessa jutussani, että kirjoitan vielä ranskalaisesta luumupiirakasta, kunhan sitä olen tehnyt. Tätä Kotiliedestä löytyneen ohjeen mukaista piirakkaa olen tehnyt vuodesta 1980 lähtien joka jouluksi ja toisinaan useita piirakoita, joita olen myös antanut lahjoiksi. No, nythän sitä olen tehnyt tälle Joulua ensimmäisen kerran ja tässä muutama kuvallinen todiste. Reseptin osalta päätin nyt kokeilla ensimmäistä kertaa muuntaa sitä gluteenittomaksi. Tämän ohjeen kokoiseen piirakkaan olen käyttänyt pyöreitä valmiita vuokia, lienevät tarkoitettu pikkupizzoille. Olen joskus tehnyt tavalliseen isompaan piirakkavuokaan ja silloin olen käyttänyt noin puolitoistakertaisesti aineksia. Ensin tarvittavat ainekset ja sitten prosessi. 

noin 3 dl gluteenittomia jauhoja, Pirkka, (tai 2dl vehnäjauhoja)

75 grammaa voita

1 rkl sokeria

reilu desilitra kylmää vettä (3/4 dl vettä tavallisesti) ja lisää veden määrää tarvittaessa

pussillinen kuivattuja luumuja tai puolitoistakin pussia, jos haluat oikein luumuisen

4 rkl aprikoosi- tai appelsiinimarmeladia

1. Liota luumut yön yli vedessä maun mukaan sokerilla maustettuna

2. Mittaa kulhoon jauhot ja leikkaa voi pieniksi paloiksi sekä lisää sokeri. Sekoita taikina mahdollisimman nopeasti. Lisää kylmää vettä samalla niin paljon, että taikina pysyy hyvin koossa. Kärsivällisyyttä :) , mutta toimi rivakoin ottein. Lisää tarvittaessa vielä jauhoja, kun käsittelet taikinaa ja kokoat sen palloksi. 

3. Anna taikinan levätä kylmässä tunnin. Valuta luumut esimerkiksi sihdissä, jonka olet laittanut pienen kattilan päälle. Keitä luumujen liotusvettä kokoon ja lisää siihen raikasta marmeladia. Tarvitset sitä paistettuasi piirakan.

4. Kauli taikina pyöreäksi levyksi (vuoan halkaisija 18-20 cm) ja nosta taikina vuoan päälle ja painele pohjaan ja reunoille.Sivele kanamunaa reunoille.

5. Paista noin 30 minuuttia 225 asteisessa uunissa kunnes reunat ovat rapeat ja kullankeltaiset. Huomaatte, että piirakkani jäi turhan vaaleaksi, vaikkakin kypsää oli. Olisikohan johtunut jauhoista tuo värin vaaleus? Sivele kuuman piirakan pääle luumulientä. Jos liemi on jähmettynyt, lämmitä hieman ja voit lisätä vettäkin notkistamiseen.

Sitten vain herkuttelemaan. Syö sellaisenaan tai laita päälle kermavaahtoa, vaniljakastiketta tai jäätelöä. Minä lisäsin tällä kertaa pakastimesta löytynyttä joulun makuista itse tehtyä jäätelöä. Nam!

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kiva, kun löysit blogini. Tervetuloa lukemaan kirjoituksiani. Minua ilahduttavat niin arkiset kuin juhlavammatkin asiat ja tapahtumat. Minun juttuni on lifestyle. Samalla, kun kirjoitan sisustuksesta tai ruuasta tai puutarhasta tai luonnosta tai ... pohdin ja peilaan niihin liittyen senhetkistä elämänmenoani. Siihen kuuluvat perhe ja etenkin pienet lastenlapset sekä toisinaan myös takaumat elettyyn elämään. Sielumaisemani on Etelä-Pohjamaalla, mutta vuosikymmeniä Oulussa eläneenä ja IIjokivarressa vapaa-aikaa viettäneenä, maustavat nämä maisemat kirjotuksiani. Jos en  eläisi Suomessa, minun maani olisi Ranska! Näillä eväillä kirjoitan ja jaan kuvia nyt ET -lehden blogiyhteisössä. Aiemmat kirjoitukseni löydät osoitteesta mrs60something.blogspot.fi. Löydät minut myös Facebookista, Instagramista ja Bloglovinista.

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram