Kirjoitukset avainsanalla klassinen sisustus

Kuluneella viikolla sain kokea jälleen kerran sen miten suomalaisissa julkisissa valtion rakennuksissa on tallella kauneutta, joka on perua aina lääninhallitusten ajoilta. Tällä kertaa sain mahdollisuuden vierailla Rovaniemellä Lapin aluehallintoviraston edustustiloissa. Tälläkin kertaa täytyy jo todeta valmiiksi, että mitkään kuvat eivät tee oikeutta sille, tavallaan hiljaiselle ja ajattomalla sisustustyylille, jota löytyy näistä tiloista. 

Oli aivan erinomaista, että tämänkertainen käynti ajoittui iltapäivään siten, että valo oli parhaimmillaan ja pystyin ikuistamaan erittäin viehättävän sisäpihan näkymän Ounaskosken rautatie- ja maantiesillalle päin. Viis siitä, että matkailijoiden(kin) kaipaamaa lunta ei vielä ole, eikös olekin kaunista! Minut valtaa yksinkertaisesti rauha, kun pääsen tähän pieneen pihaan.

Viehättävän ympäristön lisäksi juuri tässä rakennuksessa tunnen vain, että aika jotenkin pysähtyy. Sinne voisi kyllä jäädä viipyilemään ja kiertämään tiloissa laajemminkin. Näissä tiloissa käydessä minut pysäyttää myös se ajatus, miten Lapin sodan aikana vuonna 1944 saksalaiset räjäyttivät  Rovaniemellä muun muassa silloisen Lapin lääninhallituksen päärakennuksen tällä paikalla.  Lapin aluehallintoviraston tiloista on laadittu kattava rakennusselostus asemakaavapiirroksineen ja valokuvineen myös tästä rakennuksesta. Selostus löytyy seuraavasta linkistä https://www.senaatti.fi/app/uploads/2017/12/2017_Teppo_Rovaniemi_Lapin-lääninhallituksen-kortteli-1.pdf Sieltä löytyy kuvia myös muista Lääninhallitus -korttelin rakennuksista ja sisustuksista.

Selostuksen mukaan tätä nimenomaista rakennusta luonnehditaan kyseisen korttelin mielenkiintoisimmaksi. Se edustaa osin funktionalismia ja luonnehditaan huolitelluksi ja arvokkaaksi tilaksi. Siltä se tuntuukin ja on aivan erityinen helmi keskellä kaupunkia.

Tässä yhteydessä haluankin vinkata lääninhallitustalojen uskomattoman ihanista tiloista, joissa on edelleen kalustusta jopa 1800-1900 -lukujen taitteesta. Aluehallintovirastot (aiemmin lääninhallituksia) ympäri Suomen järjestävät toisinaan avoimien ovien tilaisuuksia, jolloin kannattaa ehdottomasti mennä vierailulle. Oma työpaikkani, josta jäin tähän vapaaherrattaren elämään, oli Pohjois-Suomen aluehallintovirasto. Siellä on päärakennuksessa melkoisella pieteetillä säilytetty lääninhallitusten alkuaikojen loistoa aina 1800 -luvun lopusta.

Ounaskoski rautatie- ja maantiesilta / Ounaskoski railroad bridge and bridge for cars

Jätkänkynttilä -silta / Bridge called Jätkänkynttilä

Kun lähdimme pois hotellille päin, oli ihan välttämätöntä päästä kävelemään reittiä joen rannassa. Kyllä oli hieno näkymä nämä kaksi siltaa, joista Jätkänkynttiläksi kutsutulla on ihan oma erityinen asemansa tässä kaupungissa.

Mukavaa marraskuun viimeistä viikkoa. Sittenhän alkaa adventtiaika!

This post is about my visit to Rovaniemi this week. I was taking part to a meeting in a special building of the Regional State Administrative Agency of Lapland. This meeting room and it's little garden gives me peaceful feelings and mindset. It was a great priviledge to have possibility to visit this place once again. Just for the record for tourists that this building is not open place for visitors. 

 

 

 

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kiva, kun löysit blogini. Tervetuloa lukemaan kirjoituksiani. Minua ilahduttavat niin arkiset kuin juhlavammatkin asiat ja tapahtumat. Minun juttuni on lifestyle. Samalla, kun kirjoitan sisustuksesta tai ruuasta tai puutarhasta tai luonnosta tai ... pohdin ja peilaan niihin liittyen senhetkistä elämänmenoani. Siihen kuuluvat perhe ja etenkin pienet lastenlapset sekä toisinaan myös takaumat elettyyn elämään. Sielumaisemani on Etelä-Pohjamaalla, mutta vuosikymmeniä Oulussa eläneenä ja IIjokivarressa vapaa-aikaa viettäneenä, maustavat nämä maisemat kirjotuksiani. Jos en  eläisi Suomessa, minun maani olisi Ranska! Näillä eväillä kirjoitan ja jaan kuvia nyt ET -lehden blogiyhteisössä. Aiemmat kirjoitukseni löydät osoitteesta mrs60something.blogspot.fi. Löydät minut myös Facebookista, Instagramista ja Bloglovinista.

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram