Kun vuosi sitten aloitin sisustussuunnittelun opintoja, sain mahdollisuuden osallistua ystäväperheen kodin keittiön muutoksen suunnitteluun. Koti sijaitsee Oulussa meren läheisyydessä ja sieltä on upeat näkymät niin meren suuntaan kuin kaupungille. Asukkaina on aktiivinen seitsemänkymmenen kieppeillä oleva pariskunta, jonka kodissa lapset ja lapsenlapset ovat usein käymässä. Tässä kodissa eleteään vahvasti tätä päivää ja se on todellinen aktiivisten aikuisten koti.

Sain luvan jakaa kuvia tästä ihastuttavasta kodista. Kuvat on otettu pääasiassa nyt vuosi projektin aloittamisesta. Tässä jutussani pääset näkemään miten muutos tukee keittiön, ruokailutilan ja olohuoneen muodostama kokonaisuutta uudistuksen jälkeen.

Muutosprosessi alkoi helmikuussa 2018 ja keittiö valmistui sopivasti ennen joulua. Välillä pidettiin kesälomaa ja pohdittiin yksityiskohtia viestitellen puolin ja toisin pitkin kesää.

Perhe päätti lähteä uudistustyöhön, koska heitä oli pitkään häirinnyt se, että asunnon alkuperäinen keittiön kaapisto ei tukenut kodin yhtenäisyyttä. Niinpä tämän noin viisi vuotta sitten valmistuneen kodin valkoinen, ja seuraavassa kuvassa näkyvä, keittiö, jossa oli korkeakiiltoiset kaappien ovet, sai väistyä uuden keittiön tieltä. Sinänsä kaunis keittiö oli ns eri paria muun kodin kanssa. Tämän kodin keittiön suunnittelun lähtökohtana oli perheen kodeista toiseen mukana kulkenut kustavilainen ruokapöytä, tuolit ja senkki, jotka näkyvät tuossa vuosi sitten otetussa kuvassa. Niistä ei perhe halua luopua missään vaiheessa. Haluttiin sellaista keittiöratkaisua, joka tukee kodin muuta tunnelmaa.

Muutoksen jälkeen keittiön kaapistot sijaitsevat edelleen pääosin samoilla paikoilla. Vetolaatikot ja alakaapistojen pakastinosa vaihtoivat paikkaa. Samalla suljettiin kaksi ovetonta hyllytilaa uusilla ovilla, joka rauhoitti näkymää lähinnä saareketta olevassa kaapistojen osassa. Saarekkeen keittiön puoleisessa osassa olevat kaapistot säilytettiin entisillä paikoillaan. Harmillisesti en tullut kuvanneeksi saareketta tuolta puolelta. Se tärkein osa muutosta oli kaappien ovet, joiden löytyminen oli lähes lottovoitto, koska kyseisen mallin valmistus on päätetty. Tähän keittiöön saatiin viimeiset ovet! Väri vastaa lähes täydellisesti ruokailutilan kustavilaisten kalusteiden väriä ja tyylillisesti ne olivat perheen toiveen mukaiset.

Kaikki tasot vaihdettiin uusiin. Aiemmin saarekkeen ja keittiötasot olivat erittäin tumman ruskeat. Ne sopivat oikein hyvin korkeakiiltoisiin kaapistoihin, mutta poikkesivat kodin muusta värimaailmasta selkeästi. Nyt keittiön tasot ovat vaaleaa kvartsiittia, joka tuo valoa, ovat juuri tätä päivää ja pitävät tunnelman rauhallisena. Saarekkeen päällä on puolestaan tamminen taso, jonka kaunis ruskea sävy sopii kodin muihin väreihin erittäin hyvin. 

Välitilan osalta löydettiin hyviä laattavaihtoehtoja, mutta yksi ehdotukseni, että säilytetään välitila ennallaan, oli sitten se lopullinen ratkaisu. Jotain uutta, jotain vanhaa …

Suunnittelimme lisäksi saarekkeen päälle Secto Designin Owalo 7000 valaisimen sekä valitsimme keittiön ja ruokailutilan puoleisien seinien maalisävyksi Tikkurilan Höyhenen. Näiden ratkaisujen osalta on nyt tarkoitus odottaa hieman ja miettiä valaisinratkaisua sekä seinien maalausta. Ruokailutilan toisella seinällä oleva ihastuttava kukallinen tapetti tulee säilymään. Saarekkeen äärelle perhe päätti vaihtaa Hayn About A Stool AAS32 tuolit tukemaan uutta tyyliä.

Koska ei ollut mahdollisuutta saada ruokailutilaa, keittiötä sekä olohuonetta samaan kuvaan, pääsette nyt kuvien muodossa katsomaan miltä kodin oleskelutiloissa muutoin näyttää.

 Kodissa on skandinaavisen ja sanoisinpa ruotsalaisen (miksei myös englantilaisen) klassisen sisustamisen piirteitä, joita voi nähdä muun muassa Sköna Hem –lehdessä. Monet yksityiskohdat ja esineet kertovat tarinaa eletystä elämästä ja lapsuuden kodeista. On ihana nähdä se, miten viihtyisät yksityiskohdat tuovat tunnelmaa ja niissä on ihana lepuuttaa silmää.

Senkin oikealla puolella oleva  Louis Poulsenin PH Hat -valaisin hankittiin projektin aikana. Se tuo osaltaan modernia ilmettä ja samalla sopii loistavasti kustavilaishenkiseen ympäristöön. Kustavilaisuuden keskeinen sanoma on ollut alkujaan sama kuin skandinaaviselle tyylille on ominaista myös nykyisin eli pyrkimys pelkistettyyn tyyliin, selkeyteen ja koruttomuuteen. Tähän kotiin onkin projektin aikana hankittu sopivasti ajankohtaista skandinaavista designia lisäämään selkeyttä. Projektin loppuvaiheessa totesin opiskelutyötäni raportoidessa, että esimerkiksi valaistuksen yhtenäistäminen voi olla yksi sellainen asia, johon panostamalla voidaan vaikuttaa kodin yleisilmeeseen myöhemminkin. 

Tähän muutosprosessiin osallistuminen oli minulle erittäin mieluisa ja opettavainen kokemus ja prosessin kruunasi se, että lopputulos oli parempi ja onnistuneempi kuin etukäteen pystyttiin kuvittelemaankaan. Kaunis kiitokseni rakkaille ystäville! 

 

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kiva, kun löysit blogini. Tervetuloa lukemaan kirjoituksiani. Minua ilahduttavat niin arkiset kuin juhlavammatkin asiat ja tapahtumat. Minun juttuni on lifestyle. Samalla, kun kirjoitan sisustuksesta tai ruuasta tai puutarhasta tai luonnosta tai ... pohdin ja peilaan niihin liittyen senhetkistä elämänmenoani. Siihen kuuluvat perhe ja etenkin pienet lastenlapset sekä toisinaan myös takaumat elettyyn elämään. Sielumaisemani on Etelä-Pohjamaalla, mutta vuosikymmeniä Oulussa eläneenä ja IIjokivarressa vapaa-aikaa viettäneenä, maustavat nämä maisemat kirjotuksiani. Jos en  eläisi Suomessa, minun maani olisi Ranska! Näillä eväillä kirjoitan ja jaan kuvia nyt ET -lehden blogiyhteisössä. Aiemmat kirjoitukseni löydät osoitteesta mrs60something.blogspot.fi. Löydät minut myös Facebookista, Instagramista ja Bloglovinista.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram

Sisältö jatkuu mainoksen alla