Tuntuupa siltä kuin olisi kulunut pitkä aika, kun viimeksi olen kirjoittanut kuulumisia blogiin. En kirjoitellut sen kummemmin mitään pääsiäisen päivityksiä, mutta tässäpä tällainen kevään pätkäviikkojen kuulumispläjäys painottuen kierrätykseen ja jätteisiin. 

On kyllä ihanaa, kun kevät on saanut vauhtia täällä Pohjois-Pohjanmaallakin. Pääsiäisenä vietettiin ensin pari päivää maalla, jossa jopa perhosetkin olivat ilmestyneet pihapiiriin. Siellä oli edelleen luntakin suht paljon, mutta jotenkin vain ilmassa oli selvästi kevään tuntua. Varsinainen pääsiäissunnuntai ja -maanantai oltiin sitten kaupungissa. Oli mukavaa, kun taaperoikäinen lapsenlapsi oli käymässä ensin maalla ja sitten vielä yökylässä meillä kotona. Oli muuten pääsiäispupu muninut hänelle pienen paloauton :), joka löytyi verhon takaa lastemme vanhasta pahvimunasta. Uusiokäytössä siis, nyt kun kierrätyksestäkin tässä kirjoittelen!

Kun nyt eletään tällaisia kevään pätkäviikkoja ja pääsiäisen ja vapun välisiä päiviä, on tullut havahduttua siihen, että on viimeinkin aika viedä talvitakit ja -kengät vintille (no niin, kokkihan se vintti oikeasti on sillä kotikielelläni). Niin siinä kävi samalla, että saattoipa innostuksen puuska siirtyä muuhunkin vaatekaappien läpikäymiseen. Ja niin vain jälleen löytyi hävitettävää, kierrätettävää ja säilytettävää. Täytyy kyllä ääneen ihmetellä, että on se kumma, kun jotkut paidat nyppyyntyvät tai rikkoutuvat (tiedättehän ne pienet reiät, jotka ilmestyvät kuin tyhjästä teepaitoihin) alta aikayksikön ja toisinaan aivan riippumatta vaatteen ostohinnasta! Sitten on teepaitoja tai vastaavia, jotka kestävät ja kestävät, ainoastaan kulahtavat. Joka tapauksessa aina ei ole tehtävissä muuta kuin laittaa jätteisiin ihan lopuksi. Jotain lähtee jälleen tämän operaation jälkeen eteenpäin kierrätykseen. Vielä kasat odottavat loppusijoitustaan, kunhan saan vain päätettyä minne kierrätettävät keväiset/kesäiset vaatteet ja kengät menevät. Samalla tätä tehdessäni huomasin ilokseni, että viime vuoden vastaavien operaatioiden jälkeen alkaa olla hieman enemmän kaappitilaa. Ihan positiivinen suunta, kun ei ole tyhjä tila täyttynyt uusista vaatteista ja kengistä. Less is more!

Tänä keväänä on kierrätys ja jätteiden lajittelu ollut melko laajasti esillä. Yleiseen keskusteluun on nostettu ihmisten ja ihmiskunnan luontosuhdetta ja näkymiä tulevaisuuteen. Varmaan useat ovat pysähtyneet miettimään sitä, miten itse suhtautuu näihin asioihin. Niinpä olen miettinyt minäkin ehkä aikaisempaa enemmän omaa kierrätystä ja jätteiden lajittelua.

Mitenkä siis päivittäinen jätteiden kiertokulku ihan vain kotitalouksissa sujuu? Me asumme omakotitalossa, jossa toistaiseksi on vain yksi jäteastia, joka käydään tyhjäämässä kahden viikon välein. Meillä ei ole kompostointia ruokajätteelle, vaan kaikki menevät samaan jätekierrätykseen myös mm muovi- sekä kangasjätteen kanssa. Kohta kuulet lisää mihin meidänkin jätteet sitten menevät. 

Toissailtana osallistuin täällä Oulussa Lyceum -klubin vierailulle Oulun Kiertokaaren (jätekeskus) alueella eli pääsimme tutustumaan entisen kaatopaikan nykyiseen toimintaan. Emme kiertäneet tuota laajaa aluetta vaan kuulimme yksityiskohtaisen esityksen alueesta alueen hallintorakennuksessa. Ja olihan kaikki niin muuttunut aivan valtavasti siitä, kun viimeksi olen käynyt alueella. Meillä mies on viime vuosina käynyt viemässä jätteet "kaatopaikalle". Sehän se on tuttu nimi ollut minullekin aina, vaikka kyseessä on jätekeskuksen alue. Täytyy sanoa, että oli kyllä hämmästyttävää huomata, miten valtava muutos on tapahtunut ehkäpä viimeisimmän kymmenen vuoden aikana jätteiden keräyksen ja hävityksen suhteen. Nykyisin ei ole olemassa kaatopaikkoja, koska kotitalouksien jätteiden keräys on niin hienosti organisoitu, että enää ei kotien jätettä enää ns kipata isoon haisevaan kuoppaan, kuten aiemmin tehtiin. Täällä Oulussa vanha kaatopaikan alue on kokonaan maisemoitu ja sen päälle on rakennettu paikallinen laskettelukeskus, Ruskotunturiksi kutsuttu, jossa lapset ja nuoret voivat käydä harjoittelemassa kotoaan bussimatkan päässä laskettelua ja lautailua talvisin.

Kotitalouksien puutarha-, kodinkone, puutavara, metalli- ym jätteet viedään omiin kohteisiinsa Oulun Kiertokaaren eli jätekeskuksen alueella, josta ne sitten siirtyvät alueen useampaan kohteeseen jälleen käsiteltäväksi. Jätteenpolttoon siirtyvän materiaalin osuus yhdyskuntajätteestä on 82,4 % ja materiaalikierrätyksen osuus on 17,2 %. Loppusijoittaminen entiselle kaatopaikalle on ainoastaan 0,6 %. Toisin sanoen meidän kotoamme jätteenkuljetusfirma vie jätteet tänne poltettavaksi, kuten suurin osa oululaisten ja monien lähikuntienkin jätteistä sinne viedään.

Oli tosi kiva huomata, että juuri tällä viikolla käynnistyi I love muovi -kampanja ja todella tärkeään muovien kierrätykseen kannustetaan vahvasti.  Keskustelimmekin juuri tästä kotien jätteiden kierrätyksestä, koska monilla kerrostalo- tai rivitaloalueilla on jo olemassa erilliset keräyspisteet muoville. Omalla asuinalueellamme ei ole valitettavasti muovin keräykseen erillistä pistettä. Tulevaisuudessa saattaa eri muovilajeille olla omia keräyspisteitäkin. Onneksemme muulta osin kierrätyspiste on lähikaupan alueella ja sinne viedään sitten meiltä kartonki-, paperi-, metalli- ja lasijäte. Sellaisten kankaiden, joista ei voi edelleen enää tuunata vaatteita tai tehdä esimerkiksi tilkkutöitä tai muuten järkevästi kierrättää, jätteeksi keräämiselle ei ole toimivaa ratkaisua. Sitäkin odotellaan tulevaisuudessa.

Suosittelen tutustumaan oman kaupungin/kunnan jätekeräykseen. En tiennyt muun muassa sitä, että täällä voi käydä tankkamassa kaasuauton jätekeskuksessa, koska siellä tuotetaan myös kaasua, joka menee tällä tavoin uudelleen käyttöön. Lämmin kiitos vielä näin virtuaalisesti saadusta informaatiosta Oulun Kiertokaarelle!

Niin ja vihdoinkin on päässyt pihaakin rapsuttamaan, kun lumet sulavat tällaisilla hienoilla aurinkoisilla ilmoilla. Ja juuri nyt on meillekin tullut postissa puutarhajätteen viemistä varten kupongit, joilla voi jätteen viedä ilmaiseksi jätekeskukseen. Taidanpa hypätä pitkästä aikaa miehen kyytiin seuraavalla käynnillä, kun viedään puutarhajätteitä Oulun Kiertokaaren alueelle eli jätekeskukseen. 

 

Virkistävää ja iloista Vapun odotuksen aikaa ja pihatöitä, joita muuten on myös kerrostalo- ja rivitaloalueilla talkoiden muodossa!

 

Kommentit (2)

Jones Wilson
3/2 | 

Hi, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam responses?
If so how do you protect against it, any plugin or anything you can advise?
I get so much lately it is driving me mad
so any assistance is very much appreciated.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kiva, kun löysit blogini. Tervetuloa lukemaan kirjoituksiani. Minua ilahduttavat niin arkiset kuin juhlavammatkin asiat ja tapahtumat. Minun juttuni on lifestyle. Samalla, kun kirjoitan sisustuksesta tai ruuasta tai puutarhasta tai luonnosta tai ... pohdin ja peilaan niihin liittyen senhetkistä elämänmenoani. Siihen kuuluvat perhe ja etenkin pienet lastenlapset sekä toisinaan myös takaumat elettyyn elämään. Sielumaisemani on Etelä-Pohjamaalla, mutta vuosikymmeniä Oulussa eläneenä ja IIjokivarressa vapaa-aikaa viettäneenä, maustavat nämä maisemat kirjotuksiani. Jos en  eläisi Suomessa, minun maani olisi Ranska! Näillä eväillä kirjoitan ja jaan kuvia nyt ET -lehden blogiyhteisössä. Aiemmat kirjoitukseni löydät osoitteesta mrs60something.blogspot.fi. Löydät minut myös Facebookista, Instagramista ja Bloglovinista.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram

Sisältö jatkuu mainoksen alla