Kirjoitukset avainsanalla joulu

Joulu on minulle tässä ja nyt,

kun ovessa on joulukranssi ja keittiössä samanhenkiset koristelut

kun koristeet on ripustettu joulukuuseen,

kun joulukirjat on etsitty esille ja

kun piparit on paistettu. 

Joulun rauhaa kaikille, turvallisia ajomatkoja talvisilla teillä sekä leppoisaa oleskelua ja joulun viettoa kukin tahollaan ja tavallaan!

Hyvää joulua, Merry Christmas and Happy Holidays!

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kohta voi sanoa, että on kaksi viikkoa Jouluun! Toinen adventtisunnuntai lähestyy ja ehkäpä nyt tulee sunnuntaina jo aamusta poltettua kahta kynttilää. Kyllä jäi minulla ensimmäisenä adventtisunnuntaina kynttilän polttaminen myöhäiseen iltaan. Sen sijaan seurasin jumalanpalvelusta televisiosta ja lauloin täysillä hoosiannaa mukana. Kukaan ei ollut kuulemassa, joten rohkaistuin todella laulamaan. Hoosiannan laulaminen ja adventin alku on minulle tärkeä osa Joulun tulon odottamista.

Sen sijaan koristelujen osalta Joulun tulo alkaa näkyä aika lailla vähitellen.  Olohuone on yleensä viimeinen paikka, johon tulee jouluisia koristeluita. Ja se tärkein koristelu on kuusi. On ollut aikoja, että kuusi koristellaan meillä vasta aattona, kuten oli lapsuuden kodissammekin tapana. Kuusi on nykyisin koristeltu useimmiten joitakin päiviä ennen Joulua ja ainoastaan valkoisin ja hopeisin koristein.  

Olen huomannut, että aivan käsittämättömän paljon on ollut ainakin blogikeskustelua siitä onko kestokuusi vai luonnonkuusi se oikea valinta. On pohdittu ympäristöystävällisyyttä, allergioita, kauneusarvoja muun muassa. No, meillä on ollut jo parikymmentä vuotta (ainakin) kesto (lue: muovi-) kuusi. Hankittiin, kun yksi perheestä sai kuusesta allergisen reaktion. Ei ole sen jälkeen tarvinnut pohtia asiaa. 

Ensimmäinen jouluun viittaava näkymä löytyy kirjastohuoneestamme, johon olen nostanut havupuun oksan lasiastiaan.  Ja tulevana sunnuntaina poltetaan kyntteliköstä kahta kynttilää. En ole vielä innostunut siitä ajatuksesta, että kuusi korvattaisiin jollakin pienellä havupuulla. Silloin jäisi pois se aamun ihan paras hetki, kun sytyttää kuuseen kynttilät. Ja sitten viimeinen, joka menee nukkumaan, sammuttaa kynttilät. Voisi kuitenkin lisätä hieman väriä kuuseen. Vaikka tuollaisia hennon vaaleanpunaisia palloja kuin ovat nuo tämänvuotiset adventtikynttilät, olisi kiva löytää.

 

Tällaisin pohdiskeluin toivotan teille kaikille oikein mukavaa viikonvaihdetta! Ja nautitaan lisääntyneestä valosta ulkona, kun melkeinpä kaikkialle Suomeen olemme saaneet lumipeitteen.

 

 

Kommentit (1)

Joulun aika on niin lähellä ja kohta jo niin kaukana. Joulukuusesta en ainakaan luovu, totean mielessäni, melkein kuin siinä entisessä Turun sinappi -lauseessa, jos muistatte :) Huomaan, että joulukuusi on paikoillaan samassa nurkassa kuin kuin muinakin vuosina tässä talossa, jo yli 35 vuoden ajan. No, olimme toki yhden vuoden evakossa talosta kokonaisen vuoden kestäneen ison remontin ajan. Mutta kuitenkin, joka vuosi alan sen perinteisen pohtimisen milloin siitä raskisin luopua. En ainakaan ennen vuoden vaihdetta, mutta katsotaan sitten loppiaisena. Totean tällä(kin) kertaa. 

Jotenkin on vain kiva ajatella, että saa hetken vielä viivytellä vanhassa; todelliset, ehkä vähän pitkittyneet "pesäpäivät" ovat menossa. Tätä hieman uneliasta tunnelmaa korostaa myös vallan mainiosti se, että ulkona on ollut kaikkina joulun päivinä se lyhyen päivän valon mukanaan tuoma harmaansininen sävy. Me täällä Oulussa olemme olleet nyt onnekkaita siitä, että ulkona on lunta, ihan on riittämiin, kiitos! Lumi toi kotipihalle aivan erityisen suorastaan satumaisen vaikutelman, kun palasimme pieneltä joulua edeltävältä Helsingin matkalta ja aatonaatto oli tuonut lunta talon edustalle melkoisesti. Kaunista oli. 

Jouluaattona ajellessamme Koillismaalle viemään kynttilöitä hautausmaille, näimme ihan kiitävän hetken kun auringon valo kuorrutti edessä näkyvän maiseman kultaisella valolla. Joulupäivänä teimme puolestaan kinkunsulattelukierroksen Pikisaaressa. Ilma oli ihmeellisen suosiollinen, ei tuulta, ei lumisadetta. Oli sellainen utuinen ilma ja leppoisa kävelyretki. Oulussa Pikisaaren kierros pitkin saaren rantoja on yhtä ihana niin kesällä kuin talvella. Vielä, kun olimme tapaninpäivänä käyneet pienellä kävelylenkillä ns kotikulmilla, oli saatu mukava annos ulkoilua ja kotona sitten on voinut nauttia joulukuusen valosta, perinteisistä jouluruuista, lastenlasten kehityksen ihmettelystä. 

Edessä uuden vuoden viikonloppu, edelleen kuusenkynttilät palavat ja taitaa olla vielä hetkiä ihanalle viipyilevälle tunnelmoinnille samalla, kun saamme nauttia pienimpien lastenlasten läsnäolosta. Yläkerran pinnasängyssä nukkuukin pikku E parhaillaan päiväunia. Uuden vuoden lähestyminen tuo mieleeni myös mukavaa pohdintaa siitä mitä tuleva vuosi saattaa tuoda tullessaan. Tämä bloggaaminen on yksi mukavista harrastuksistani, joka jatkuu toistaiseksi. Kiitos siitä, ette olette löytäneet kirjoitukseni. Ihanaa vuodenvaihdetta ja onnea vuodelle 2018.

Kommentit (0)

Joulua edeltävä aika on houkutellut meidät tyttären kanssa tekemään pienen tunnelmallisen matkan aiemmin pari kertaa pohjoismaisiin pääkaupunkeihin. Koska perhetilanne on onnellisesti muuttunut, nyt ei tullut mieleenkään matkustaa vauvan kanssa minnekään ulkomaille. Oli kuitenkin ihana ajatella, että voisimme tehdä tällaisen lyhyen matkan ja samalla kumpikin hieman katkaista arkea tässä joulua odotellessa. 

Olenkin jo paljastanut aiemmin ihastukseni Kokkolaan, kaupunkiin, joka jo nelisenkymmentä vuotta sitten tuli minulle tutuksi, kun ensimmäisiin opintoihini liittyen vietin siellä kuukauden. Sittemmin ovat työmatkatkin sinne suuntautuneet minulla toisinaan ja tyttärelläkin varsin usein aiempina vuosina. Tällaisella taustalla meidän oli helppo päättää viettää joulun alla yön yli matka siellä. 

Matkustaessamme autolla kohti Kokkolaa saimme ihailla jopa pilvien raosta pilkahtavaa aurinkoa. Eihän mikään muu voi tänä vuodenaikana enempää luoda positiivista fiilistä, varsinkin, kun ulkona oli lisäksi kauniin lumista. Oli tosi kiva, kun pääsimme suoraan hotellissa huoneeseen ja pikku L sai ensimmäisen tankkauksen. Koska ensimmäisen päivän kohokohta (illallinen) jo kävi mielessä, päätimme ihan vain lähteä kävelylle kaupungille a) tarkistamaan sattuuko olemaan samanlaista pienenpientä joulutoria kuin joskus olen Kokkolassa nähnyt ja b) vauvan päiväunien aikana oli sopiva hetki myös käydä kurkkaamassa löytyisikö sopiva kahvila. Joulutoria ei ollut, mutta ainakin tällainen capuccinon ystävä pääsi pälkähästä. Kahvila löytyi ja tosiasiassa myös toisenakin päivänä kävimme samassa paikassa aamupäivän kävelyllä.

Tavoitteenahan oli syödä illalla hyvin ja ennen muuta käydä matkan aikana kävelyllä vanhassa kaupungissa, jota kutsutaan nimellä Neristan. Ensimmäiselle päivälle mahtui illallinen ravintola Villa Skogmanissa, joka on vastikään ottanut tuon nimen käyttöön. Aiemmin se oli nimeltään Vanhankaupungin ravintola, joka sijaitsee entisellä paikallaan Neristanissa. Tällaisen pienen kaupungin etuja on, että tarvitsee kävellä varsin lyhyt matka siirtyäkseen paikasta toiseen. Jutun tässä vaiheessa haluan jo korostaa, että matkaamme ei liittynyt mitään yhteistyötä tai sponsorointia, joten seuraavat arvioni ovat vilpittömiä kokemuksista nousevia. Täytyy heti todeta, että vastaanotto oli niin sydämellinen ja huolehtivainen, että sanonpa melkoisen harvinaiseksi kokemukseksi. Vai olisiko johtunut myös hurmaavasta pienestä seuramiehestämme. Saimme istua pienemmässä huoneessa leppoisasti ihan keskenämme, välillä syöden, välillä vauvaa viihdyttäen ja luonnollisesti syöttäenkin. Samalla näimme miten ihmisiä saapui viettämään iltaa. Koska päähuone tuli täyteen illalliselle osallistuvista, oli ihan mainio ratkaisu, että tulimme hieman ennen muita syömään ja sain ottaa muutaman kuvankin. Ruoka oli erinomaista, kaikki ruokavaliotoiveemme huomioon ottavaa ja tuosta jälkiruokakuvasta voitte päätellä, että myös visuaalisesti nautinnollista. Täytyy vielä tässäkin kiittää erinomaisesti ja ystävällisesti toiminutta henkilökuntaa aina lähtien siitä, että jouduimme vaunujen kanssa tulemaan ja poistumaan takaovesta. Vanha rakennus ja ovien mitoituksethan ovat alkuperäisiä. Palvelu alkaa välittämisestä ja huolenpidosta :) 

Toisen päivän aamulla lähdimme suht aikaisin liikkeelle ja lähdimme kävelylle Neristaniin. Oli oikeastaan hieno kokemus olla kävelyllä ulkona aamuvarhaisesta, kun katuvalot ja monien ihastuttavien vanhojen talojen valot paloivat. Tätä me tulimme hakemaan, ihastelemaan vain rauhaa näillä kaduilla ja kujilla. Samalla oli tosi kiva muistella niitä kertoja, kun olimme molemmat aiemmilla matkoillamme toisistamme tietämättä käyneet samoilla teillä lenkillä. Keväästä syksyynhän tällä auleella on tunnelma niin toinen. Joidenkin katujen varsilla puskevat hennot unikonkukat villinä ja voi kuvitella miten ihmiset kaipaavat merelle ja sinne taitavat monet tosiasiassa mennäkin viettämään aikaa. Nyt jossakin talossa merellisyys näkyi pienoislaivoina ikkunalla.

No, joulumatkailuhan jäisi ehkä hieman vajaaksi, jos ei tulisi mieleen edes vähän katsella kauppoja. Ainahan ei tarvitse ostaa mitään. Halusin ehdottomasti käydä Zinnassa, jonka tiesin entuudestaan mukavana sisustuskauppana. Liike olikin vaihtanut uuteen osoitteeseen Neristanista lähelle muita kauppapaikkoja. Jälleen meidät vaunujen kanssa autettiin sisään jyrkistä portaista. Kiitos!

Juuri täydellinen yllätys, ja sellaiset ovat matkoilla mukavia, oli odottamassa, kun ohitimme erittäin kutsuvan näyteikkunan. Olikin ehdottomasti mentävä katsomaan minkälainen kauppa löytyisi. Kyseessä oli Boardvillage niminen kauppa, joka oli ihan mahtava kokonaisuus harmoniassaan, siinä miten niin hienosti kaikki vaatteet, kengät, laukut, lautailuvälineet oli ryhmitelty ja mitkä värit! Suosittelen, jos urheilullisia tuotteita etsitte. Ja jälleen, mikä palvelu.

Shoppailun päätimme siihen, että kävimme hotellin vieressä olevassa kukkakaupassa, Marin kukkakauppa, josta lähti mukaan pari vahahyasinttia. Valkoinen harmaja -blogista (kirjoittaja Kokkolasta) olin niistä lukenut. Oman kukka-asetelman kaksi hyasinttia olivat jo rupsahtaneet ja nyt sain täydennyksen, joka kestänee jouluun saakka.

Oli todella matka ja kokonaisuus, että ei olisi voinut paremmin toteutua. Matka oli edelleen sellainen, kuten meillä on ollut aiemminkin, tunnelmallinen, jouluinenkin ja silti keskipisteenä tällä matkalla oli vauva ja hänen tahtiinsa toimiminen. Joulun sanomaa parhaimmillaan. 

This year just before Christmas time we had with my daughter and her baby boy, our grandson, a lovely two days visit from Oulu to Kokkola. Kokkola is located on the shore about 200 kilometers south from Oulu, our hometown. Earlier Christmas trips we have had to the Scandinavian capitals; Copenhagen and Stockholm. The best part of our visit to Kokkola was just to walk around the oldest part of the city, called Neristan, and have a lovely dinner in the restaurant called Villa Skogman. Of course it's also nice to do some shopping. At least you need couple of hyacinth bulbs before Christmas. It was really a nice and relaxing visit and it was great to see how friendly people were in the restaurant, shops and hotel to help us to move with the baby carriage through the doors of the old houses and taking care of the baby. Real Christmas feelings.

Hyvää ja rauhallista Joulua! Merry Christmas!

Kommentit (0)

Seuraa 

Kiva, kun löysit blogini. Tervetuloa lukemaan kirjoituksiani. Minua ilahduttavat niin arkiset kuin juhlavammatkin asiat ja tapahtumat. Minun juttuni on lifestyle. Samalla, kun kirjoitan sisustuksesta tai ruuasta tai puutarhasta tai luonnosta tai ... pohdin ja peilaan niihin liittyen senhetkistä elämänmenoani. Siihen kuuluvat perhe ja etenkin pienet lastenlapset sekä toisinaan myös takaumat elettyyn elämään. Sielumaisemani on Etelä-Pohjamaalla, mutta vuosikymmeniä Oulussa eläneenä ja IIjokivarressa vapaa-aikaa viettäneenä, maustavat nämä maisemat kirjotuksiani. Jos en  eläisi Suomessa, minun maani olisi Ranska! Näillä eväillä kirjoitan ja jaan kuvia nyt ET -lehden blogiyhteisössä. Aiemmat kirjoitukseni löydät osoitteesta mrs60something.blogspot.fi. Löydät minut myös Facebookista, Instagramista ja Bloglovinista.

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram