On kulunut todella, todella pitkään siitä, kun olen viimeksi tehnyt ns oikeaa täytekakkua. Nykyisin, kun teen pääasiassa gluteenittomia leivonnaisia, päätin hieman haastaa itseäni kakkupohjan suhteen. Siispä täytyi käyttää vakiokonstia eli googlettaa, että varmasti onnistuisin tekemään mahdollisimman hyvän pohjan. Luin muutaman ohjeen ja ryhdyin toimeen. Noudatan lähinnä K-ruoka sivuston ohjetta.

Oli ihan mukavaa ensinnäkin vispata pohjaa (koneella), kun sain pienen taaperon viereen tuijottamaan tapahtumaa. Taisi tulla vatkattua / vispattua tavallistakin paremmin ja pitempään, kun oli yleisöä :)

Toisekseen se vasta oli hauskaa, kun taaperon äiti oli paikalla ja saatoin "suureen ääneen" ihastella lopputulosta kumotessani kakun vadille. Ja niin piti oikein kuvata tämä komistus teille lukijoillekin ihasteltavaksi. Ammattilainen voisi varmaan sanoa miksi on kirjava, mutta tuommoista tasaisuutta en aikaisemmin ole saanut aikaiseksi. Tässäpä muutama kuva. Sitten perään saatte reseptin ja koristellun kakun. Heh ja pitihän tuo kakkupohjakin kuvata hieman koristeltuna :)

Ohje kakkupohjaani tulee tässä:

4 kanamunaa

1,5 dl sokeria

1 dl gluteenittomia jauhoja

1 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

Mittaa ja sekoita valmiiksi kaikki jauhot samaan astiaan. Voitele kakkuvuoka (minulla oli noin 22 cm halkaisijaltaan oleva vuoka). Korppujauhojen tilalta murskasin pari gluteenitonta digestivekeksiä hienoksi muruksi ja levitin sen voideltuun kakkuvuokaan. Ihan oli oma idea tuo keksien murustaminen ja se toimi oikein hyvin.

Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon jauhot varovasti käännellen. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa noin 40 minuuttia. Seuraa tilannetta ja kokeile coctailtikulla tms, että taikinaa ei enää tartu tikkuun. Silloin pitäisi olla valmista.

Anna kakun olla viitisen minuuttia vuoassa jäähtymässä ja kumoa sitten kakkuvadille. Laitoin kumotun kakun päälle kelmua ja päälle vielä muovipussin löysästi, että ei painanut kakkua ja vein kylmään (meillä on kylmiö, mutta täällä olisi voinut pitää terassillakin odottamassa täyttämistä ja koristelua). Tosiasiassa kakku odotti kylmässä seuraavaan päivään.

Halusin täyttää ja koristella kakun perinteiseen tyyliin, koska joimme lounaan päätteeksi synttärikahveja. Tarvitsin siihen kermavaahtoa, marjoja ja itse tehtyä kinuskia, kuten kymmeniä kertoja aiemminkin, jolloin olen leiponut synttärikakkuja. Minulle tällainen kakku on jo eräänlainen perinneleivonnainen.

Ensin tein kinuskin; Minulla oli kinuskia varten jäljellä 1,3 dl kermaa, joten laitoin sen kattilaan ja lisäsin noin 1 dl fariinisokeria kattilaan. Kiehutin aineksia noin 10 minuuttia ja sekoitin koko ajan.  Kinuskia ei pitäisi jättää valmistumaan itsekseen. Tässä vaiheessa täytyy olla kärsivällinen ja luottaa siihen, että kinuskia tulee. Vein valmiin kinuskin ulos terassin pöydälle jäähtymään. Jos se jähmettyy liikaa, kattilaahan voi hieman lämmittää, jotta kinuski notkistuu levittämistä varten.

Täyttämistä varten vatkasin kermaa 2 dl ja maustoin sen vaniljasokerilla. Olin myös sulattanut rasiallisen lakkoja (hilloja, valokkeja - rakkaalla lapsellahan on monta nimeä), joihin sekoitin hieman lakkahilloa, jotta massasta tuli kiinteämpää eikä tarvinnut siihen sokeria lisätä. Jaoin kakun kolmeen osaan. Kostutin jokaisen osan sulatetuista lakoista tulleella mehulla, johon sekoitin hieman appelsiinimehua. Laitoin jokaiseen kerrokseen täytteeseen ensin kermavaahtoa ja päälle lakkoja. Vatkattua kermaa jäi vähän yli ja levitin sen ohueksi kerrokseksi reunoille. Halusin nyt kokeilla kakun päälle kinuskin levittämistä niin, että se valuisi hieman reunojen yli naked cake tyyliin. 

Koristelua varten halusin tuoda jo pääsiäisen tunnelmaa esille ja sitä vartenhan on suloisia pieniä munia saatavilla. 

Tämän pohjan tehtyäni siirryn ihan mielellään gluteenittomiin kakkupohjiin. Se on kuohkeampi kuin tavallisista jauhoista tehty ja oli ehkä kaunein ja tasaisin kakkupohja, jonka olen tähän mennessä saanut aikaiseksi. Juu ja kakkukin vie ajatuksia jo pääsiäisen tunnelmiin. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (2)

Anjakaarina
Liittynyt18.10.2015
1/2 | 

Näyttää herkulliselta ja varmaan maistuikin hyvältä. Itse olen monesti myös tehnyt gluteenittomia leivonnaisia, kakkujakin, kun lähipiirissä on niitä tarvitsevia. Omaankin suuhuni niin gluteenittomat piirakat kuin  kakut ovat maistuneet hyviltä. Gluteenittomia korvapuusteja en ole saanut onnistumaan ennen kuin nyt, kun ostan pakastetun, gluteenittoman taikinan valmiina. Niistä on tullut kehuja.

T. Anjakaarina

Anja Pohjanvirta-Hietanen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kiva, kun löysit blogini. Tervetuloa lukemaan kirjoituksiani. Minua ilahduttavat niin arkiset kuin juhlavammatkin asiat ja tapahtumat. Minun juttuni on lifestyle. Samalla, kun kirjoitan sisustuksesta tai ruuasta tai puutarhasta tai luonnosta tai ... pohdin ja peilaan niihin liittyen senhetkistä elämänmenoani. Siihen kuuluvat perhe ja etenkin pienet lastenlapset sekä toisinaan myös takaumat elettyyn elämään. Sielumaisemani on Etelä-Pohjamaalla, mutta vuosikymmeniä Oulussa eläneenä ja IIjokivarressa vapaa-aikaa viettäneenä, maustavat nämä maisemat kirjotuksiani. Jos en  eläisi Suomessa, minun maani olisi Ranska! Näillä eväillä kirjoitan ja jaan kuvia nyt ET -lehden blogiyhteisössä. Aiemmat kirjoitukseni löydät osoitteesta mrs60something.blogspot.fi. Löydät minut myös Facebookista, Instagramista ja Bloglovinista.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat