
Charlotte Russe on yllättäen oikeastaan helppo ja näyttäväkin jälkiruoka. Se voi myös korvata täytekakun kahvipöydässä. Olen jo kahteen kertaan tänä keväänä tehnyt samaa reseptiä soveltaen jälkiruokaa ja kahdella tavalla. Pikkuhiljaa tulen siis sinuksi tämän jälkiruuan kanssa.
Alkuperäisen reseptin löysin Kodin Kuvalehden digilehdestä, lehti 2/2018. Reseptin mukaan tehdään kääretortturulla, joka tarjoillaan semmoisenaan karamellisoiduilla appelsiiniviipaleilla koristeltuna vaahdon kanssa. Tein kääretortun aiemmin keväällä tämän ohjeen mukaisesti, mutta gluteenittomana ja tarjosin rakkaille ystävillemme, kun he olivat meillä illallisella. Koska ystävien vierailun jälkeen tapasin seuraavana päivänä naisystäväporukkaa (ja minulla oli tehtävänä jälkiruuan valmistus) niin heureka - päädyin iskemään kaksi kärpästä samalla iskulla. Syynä oli se, että toisena päivänä jäkiruuan tuli olla gluteeniton ja maidoton. Rullatessani kääretorttua laitoin toiselle puoliskolle ohjeen mukaisen täytteen ja toisella puoliskolla oli siis vastaava täyte maidottomana. Oli muuten tosi vaikea erottaa näistä palasista ja niiden täytteistä se kumpi oli laktoositonta ja kumpi oli maidotonta. Molemmat maistuivat todella hyvältä ja samalta. Älä huolestu, kohta pääset lukemaan, miten nyt sitten tein sen varsinaisen Charlotte Russen. Kuva siitä olikin jo edellisessä postauksessani, kun fiilistelin pääsiäistunnelmaa perhepäivällisenkin kautta.
Tässä sitten tulee reseptiä tähän herkkuun ja täytteen osalta lopussa myös maidottoman version ainekset, jota voit käyttää tähän jälkiruokaan tai pelkkään kääretorttuun.
Pohja:
3 munaa
3/4 dl sokeria
1/4 dl perunajauhoja
1/2 dl (reilu) gluteenittomia jauhoja (Pirkka)
1 tl leivinjauhetta
3 rkl kaakaojauhetta
Täyte:
4 dl kermaa (laktoositon)
400 gr appelsiinituorejuustoa (laktoositon)
1-2 rkl lakritsijauhetta (maun mukaan)
1 rkl tomusokeria
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään kaikki jauhot ja mausteet ja lisää varovasti munasokerivaahtoon.
Laita leivinpaperi pellille ja kaada taikina tasaiseksi pellille. Paista 7-10 minuuttia. Uuneissa voi paistoaika hieman vaihdella, mutta maksimissaan 10 minuuttia riittää. Kokeile kypsyyttä hammas- tai coctailtikulla. Kun taikinaa ei tartu tikkuun, on pohja valmis. Kumoa torttupohja hieman sokeroidulle leivinpaperille ja anna hieman jäähtyä. Irrota sen jälkeen paperi.
Vatkaa jäähtymistä odotellessa kylmä kerma vaahdoksi ja sekoita siihen appelsiinituorejuusto. Mausta lakritsijauheella ja tomusokerilla. Käytin Urtekramin raakalakritsijauhetta reilun ruokalusikallisen.
Levitä kakkulevylle noin vajaa puolet vaahdosta (käytä ihan omaa harkintaa määrän suhteen) ja kääri torttu rullalle leivinpaperin avulla. Minä käärin vanhanaikaisesti leivinpaperirullan vielä puhtaaseen astiapyyhkeeseen. Vie sitten jäähtymään kylmään jääkaappiin tai muuhun tilaan. Talvella jäähtyy hyvin parvekkeella tai muussa tilassa ulkona. Anna jäähtyä todella kylmäksi ennenkuin kokoat sen Charlotte Russen muotoon.
Varaa pyöreäpohjainen astia (käytin vanhaa kiisselikulhoa), johon kokoat jälkiruuan ja toimi seuraavasti: Leikkaa torttu reilun puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Vuoraa astia tuorekelmulla (laitoin kaksi liuskaa tuorekelmua keskenään hieman limittäin ja kiinnitin päät kulhon ulkopintaan) ja täytä torttuviipaleilla ensin astian pohja ja sitten laita viipaleita reunoille. Koska pakostakin jää pieniä tyhjiä koloja varsinkin kulhon yläreunaan, voit hajottaa jonkun palasen ja leikata niistä pikkupaloja, joilla voi täyttää kolot. Tavoitteena ei ollut täydellinen kaunotar vaan makoisa, kotoinen jälkiruoka. Edellisestä Charlotte Russesta oli minulla aikaa melkein kaksikymmentä vuotta, tunnustan. Vaahdon osalta tein tässä vaiheessa pienen lisäyksen. Otin yhden liivatelehden, pidin sitä kylmässä vedessä ohjeen mukaan 5 minuuttia ja sitten sulatin sen kuumaan appelsiinimehutilkkaan (sattui olemaan kaapissa appelsiinimehua). Sekoitin liivatteen vaahtoon. Levitettyäni kääretorttupalaset kulhon reunoille, täytin vaahdolla tyhjän keskiosan. Kaikki ainekset riittivät valitsemaani astiaan juuri sopivasti. Koska tein jälkiruuan jo kaksi vuorokautta ennen perhepäivällistä, laitoin sen pakastimeen ja otin sulamaan tarjoilupäivän aamuna jääkaappiin. Sopivasti ennen tarjoilua vatkasin vielä kermaa ja koristelin Charlotte Russen sillä ja pienillä pääsiäismunilla. Kerman kanssa tuli haasteita eikä se vatkautunut kunnolla. Niinpä niin! Ehkäpä seuraavalla kerralla onnistuu valita kerma toisin. Kuten kirjoitin, ei niin täydellistä ulkonäöltä, mutta maistuvaa.
Täytteen osalta sain mielestäni silloin aiemmin ihan täydellistä maidotonta seuraavasti; kerman tilalta käytin Planti kauravispiä ja appelsiinituorejuuston tilalta Oatlyn påMackan maustamatonta kasvislevitettä. Voit lisätä vaahtoon reilun ruokalusikallisen appelsiinihilloa tai -marmeladia, jotta saat vastaamaan appelsiinituorejuuston makua. Sitten vain maustamaan lakritsijauheella ja tomusokerilla. Minulta toivottiin, että jakaisin reseptin tämän maidottoman vaihtoehdon takia joskus, joten tässähän se tuli jaettua laajemminkin kiinnostuneille. Pelkkään kääretorttuun riittää yksi paketti kumpaakin maidotonta tuotetta. Jos haluat tarjoilla vaahdon kanssa tai teet Charlotte Russen, sitten käytä täytteeseen määrät kuten yllä olevassa ohjeessa.
Kun nyt tällä viikolla oli liikkumisen suhteen tavallista ahkerampi, täytyy ihan jakaa tähän lopuksi kuva kävelylenkiltä Oulujoen rannasta. Siinä kaksi pukukoppia odottavat kesää ja lumetonta aikaa, kuten mekin. Onneksi ilmat suosivat ja ulkoilu on nautinto.
Toivotankin kaikille sekä herkutteluhetkiä että reippaita ulkoiluhetkiä tulevaan viikonloppuun. Nautitaan molemmista!
This article has suggested to me many new ideas. I will embark on doing it. Hope you can continue to contribute your talents in this area. Thank you.
Thank you so much for your comment. I am happy to share my ideas in the future too.
You are welcome! Thank you for your lovely comment.