Kirjoitukset avainsanalla mökkeily

Tuo otsikon kysymys nousi mieleeni aika voimakkaasti, kun vihdoinkin päätin ryhtyä kokoamaan niitä ajatuksia (ja usko pois paljon niitä on ollut), joita liittyy vapaa-ajan paikkamme uudistamistarpeisiin. On ollut hyvä, että aika pitkään olen haudutellut mielessä uudistamisen ideoita. Tässä on pikkuhiljaa jalostunut moni ajatus eteenpäin.

Miten siis toimia, kun on asioita, joita et voi muuttaa? Lähdetkö jotain häivyttämään vai korostamaan? Mitä oikeasti haluaa tilanteessa, jossa ei voi tehdä mitään rakennusprojektia eikä talosta voi poistaa sitä yksinkertaisuutta, joka sille on leimallista. Vanhan talon / rakennuksen kanssa on tehtävä kompromisseja ja aina tulee eteen tinkiä joistakin, jota niin kovasti toivoisi ja jota ei ole mahdollista toteuttaa ilman sitä kuuluisaa lottovoittoa. Haa!!! Ja sittenhän sitä kiertäisi varmaan "mualimaa" ja hankkisi varmaan Ranskasta sen vapaa-ajan paikan :) 

 

1. Maalaus ja seinien väri

Maalaamalla taloa sisäpuolelta voi vaikuttaa paljonkin talon tunnelmaan. Sitä varten on aloitettu tämän ison oleskeluhuoneen "saliksi" kutsutun  seinien maalauksen valmistelutyö. Talo on 1970 -luvun alussa rakennettu ja seinät on sen ajan tavan mukaan levytetty. Niin ja se tarkoittaa, että levyjen välissä on sellainen rako. Näitä rakoja on nyt tässä huoneessa tilkitty massalla. Saman olemme tehneet keittiöön muutama vuosi sitten ja siellä onnistuimme. Joten luotetaan, että tässäkin huoneessa menee hyvin. Tilkitsemisen jälkeen on edessä maalaus. Tilkitsemisen massana on ollut Teknoksen Silona medium, vesiohenteinen kevyt yleistasote. Seinät on kuvan oton jälkeen kertaalleen hiottu. Sitten niitä vielä uudestaan käsitellään ja hiotaan ja  sitten tulee pohjamaalaus ja sitten joskus varsinainen maalaus... Olemme täällä aiemminkin maalanneet ja se homma sujuu minultakin. Samoin tapetointi on tuttua puuhaa.

Seinien värin valintaa varten oli mielessä se, että seinät maalataan valkoisiksi, mutta eri sävyllä kuin nyt. Aiemmasta väristä ei tosin ole mitään tietoa - se on vain valkoinen ja tekee huoneen kylmäksi erityisesti talvikautena. Ja Suomessahan syksyn pimeää ja lehdetöntä, talven lumisia maisemia ja keväänkin kalseahkoa väritystä riittää niin kauan kuin luonto puhkeaa vihertämään ja kunnes taas syksyn värikylläisyys katoaa. Kävimme yhdessä miehen kanssa läpi useampia Tikkurilan valkoisia A5 kokoisia värimalleja. Päädyimme lopulta valitsemaan värin Tofu, numero Y 462. Se kuuluu lämpimiin, maanläheisiin sävyihin.

2. Tapetti

Tässä isossa huoneessa tapetoidaan nyt toinen päätyseinä. Halusin, että näinkin isoon huoneeseen tuotaisiin oma pieni alueensa toiselle puolelle. Koska huone on pitkänomainen, olemme jakaneet huoneen muutoinkin tavallaan kahteen osaan, joita erottaa keskellä huonetta oleva ruokapöytä. Päädyissä on ikkunat, joista toisesta näkyy pihan puolelle ja vanhalle navetalle ja toisesta näkyy naapurien ja meidän välinen raja, jossa on todella isoja pihlajia ja jonne tulee tapetti. Tällä naapurien puolella katsellaan telkkaria, lueskellaan ja kirjoittelen näitä juttuja. Toisessa päädyssä oleskellaan vähemmän ja sitä olisikin kiva myös hieman sisustaa uudella tavalla. Joskin se on ainut alue, josta voi sanoa, että edes on jollain tavalla sisustettu.  No, sisustusta availen hieman tuossa vähän myöhemmin. Ruokapöydän kohdalla on ikkuna, jossa ruokaillessa katsellaan joelle ja siinä seurataan luonnon tapahtumia ja muutoksia. Ai niin, se tapetti. Valitsin sen Hygge -mallistosta ja löytyy koodilla HYG 10056 11 32 Serenity. Hankin tapetin itselleni tutusta oululaisesta Sisustusliike Decorasta. Tapettimalli sopi hyvin valittuun seinien väriin, joten odotus on, että huone muuttuu aika paljon. Se sopii mielestäni niin hyvin siihen, että täällä ollaan maalla ja kesäinen luonto saa olla talvellakin läsnä. Tapetti ei kuitenkaan liian leimallisesti ole apilateemastaan huolimatta luontotapetti. Se on minulle vain kaunis kuvio, joka viittaa ympäröivään luontoon.

Tein muutamia moodboardeja viimeinkin täällä, kun sattui olemaan valoisa, mutta sopivan pilvinen sää kuvaamiseen.  Jaan tähän väliin kuvia ikäänkuin vuodenaikojen tunnelmat mielessä.

Kevät, kun joki on vapautunut jääpeitteestä.

Kesä tuo kukat tullessaan

Syksy ja kesän muistot

Talvi ja hiljaisuus

3. Sisustus ja valaistus

Miten sitten sisustaa? Mitä vanhaa jättää ja mitä voisi mahdollisesti hankkia tai tuoda vaikka kaupunkikodista tänne? Tapettia valitessani tuli vahvasti sellainen olo, että vähintäänkin tässä huoneen osassa saa tulla sellainen Zen -olo. Täällä on takuuvarmasti aina rauhallista, kun vain kaksi aikuista on pääasiassa paikalla. Pysähdyinkin tunnelmoimaan tulevaa sisustuksen suuntaa juuri sen ajatuksen äärelle, että mitä et voi poistaa, korosta. Niinpä haluaisin korostaa sitä yksinkertaisuutta ja rauhallisuutta, joka kuuluu tänne.

Sellainen japanilaishenkisyys sopisi tänne. Jotain sellaista tämän nykyisen tyylien sekamelskan joukkoon. Ainakin valaistusta tulee täällä uudistaa. Valoa tarvitaan, mutta riisipaperivalaisin toisi uudenlaista tunnelmaa. Eikö vain?

Kuva: Anno

Tähän paikkaan (tai ainakin tähän huoneeseen) kuvittelen mielessäni Day bedin, joka voi tarkoittaa samaa kun vanhan ajan levitettävä laveri. Yksinkertaista, mutta kaunista. Nykyisin on kyllä valtavasti vaihtoehtoja. 

Toisaalta haluaisin siirtää tähän huoneeseen vanhan Thonet -tyyppisen keinutuolin. Se on tällä hetkellä toisessa huoneessa. Oi, oi - nyt rupeaa rönsyämään.

Kuva: Hakola

4. Värit

Vielä kootusti haluan sanoa jotain väreistä. Huoneessa ja koko talossa on vanha mäntylattia, joka on aikanaan lakattu. Mietimme aiemmin, että lattia voitaisiin hioa. No, kuvitelkaa miten valtava urakka se olisi - tyhjätä huoneita, siivota pölyä ja sitten olisi selllainen vaalea lattia kuin on kotonamme kaupungissa. Ei sittenkään. Tämä lattia saa nyt jäädä tällaiseksi. Onhan se myös lämmin elementti ja sopii hyvin muutamaan todella vanhaan senkkiin ja ruokapöytään sekä Domus-tuoleihin. 

Kuten tästä kuvasta näette, jotain harmaata on täälläkin, mutta harmaa ei ole täällä mitenkään niin hallitseva värinä kuin kotona, ei lainkaan - ainakaan toistaiseksi :). Täällä on pehmeämpää väritystä ja sitten on ollut väriä muun muassa tilkkutyöpeitteessäni, joka on sellainen amerikkalaishenkinen väritykseltään (toisessa huoneessa) ja joissakin tyynyissä. Niin ja pionien punaisesta tykkään, sillä kesällä nautitaan ulkona kasvavista pioneista ja pioneja rakastan yli kaiken. Koska täällä ei voi pitää sisällä oikeita viherkasveja, kun ei ole säännöllistä kastelijaa paikalla, meillä on ihanat tekopionit, jotka ovat kesäkauden makuuhuoneen maljakossa. Ja kesällä tuon ulkoa kukkakimppuja sisälle. Sitten meidän valtaisa lehtikuusi pudottaa myrskyissä oksia ja niitä tuon sisällekin koristeeksi toisinaan.

Joten väritys on sellaista pehmeämpää, mutta raikkaita perusvärejä löytyy myös. Luonto taitaa olla täällä aika isossa osassa ja ohjailee väritystä sesonkien mukaan. Lisäksi käytän vanhoja värillisäkin astioita valkoisten astioiden täydennyksenä. Siis sinisiä :) Se mitä ei ole tänne tuotu kotoa, ovat metalliset elementit. Sillä tavalla kaupunkielämä erottuu selkeästi tästä vapaa-ajan paikan elämästä, että tyylit ovat erilaisia. Tosin täältähän on kaupunkiin siirtynyt muun muassa keittiön iso (toistan siis iso, lähes 3 metrinen) ja lähes satavuotias pirtinpöytämme sekä astiakaappi. 

Kun huomasin tätä kirjoittaessa, että tuleepa pitkä juttu, päätin jättää tästä pois kokonaan sen, minkälaisia ideoita on kehitelty talon ulkopuolen uudistamiseen. Niistä sitten ehkä jossain toisessa jutussa myöhemmin.

Ja kyllä niin odotan, että päästäisiin tässä kunnostuksessa eteenpäin ja että täälläkin kesä todella tulisi rytinällä. Niin ja luvattu onkin, että ensi viikolla tulee kesä, jippii sille!!!

Viimeinen moodboardini kuvaamaan tätä viikonloppua.

Haaveita eräänä päivänä myrskyn jälkeen

Tällainen haaveilu on niin mukavaa, kun voi irrotella ajatuksisaan ja kuvitella uusia tunnelmia vaikka mökille. Jotain toteutuu, jotain ei. Teemme hissukseen näitä muuutostöitä ja kesä menee enimmäkseen silloin tällöin maalaustyötä ja tapetointia tehdessä. Onko sinulla haaveilulle sijaa vai teetkö jo tosimielellä remonttia? Jos niin on, nautinnollisia hetkiä haaveillulle tai uudistukselle.

Ja niin ihanaa kesän alkua joka tapauksessa. Se on kesäkuu.

As you noticed I have been dreaming about some changes to our cottage (or more like a ranch) Something is happening already but we are doing this kind of renovation usually very slowly. It is summertime and we are going to take it easy. Happy June to you too!

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kiva, kun löysit blogini. Tervetuloa lukemaan kirjoituksiani. Minua ilahduttavat niin arkiset kuin juhlavammatkin asiat ja tapahtumat. Minun juttuni on lifestyle. Samalla, kun kirjoitan sisustuksesta tai ruuasta tai puutarhasta tai luonnosta tai ... pohdin ja peilaan niihin liittyen senhetkistä elämänmenoani. Siihen kuuluvat perhe ja etenkin pienet lastenlapset sekä toisinaan myös takaumat elettyyn elämään. Sielumaisemani on Etelä-Pohjamaalla, mutta vuosikymmeniä Oulussa eläneenä ja IIjokivarressa vapaa-aikaa viettäneenä, maustavat nämä maisemat kirjotuksiani. Jos en  eläisi Suomessa, minun maani olisi Ranska! Näillä eväillä kirjoitan ja jaan kuvia nyt ET -lehden blogiyhteisössä. Aiemmat kirjoitukseni löydät osoitteesta mrs60something.blogspot.fi. Löydät minut myös Facebookista, Instagramista ja Bloglovinista.

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram