Kirjoitukset avainsanalla lukutaidottomuus

Olen töissä neovolantätinä alueella , jolla valtaosa ei puhu ollenkaan ruotsia tai hyvin vaihtelevasti. Lukutaito ja luetun ymmärtäminen on sitäkin enemmän hakusessa. Ruotsissa löytyy kyllä materiaalit alalta, kuin alalta kymmenillä kielillä, mutta ei välttämättä kuitenkaan juuri sillä kielellä, jota kulloinkin tarvittaisiin. Vanhemmat sanovat, että ovat käyneet koulua ja osaavat lukea. Se täytyy sitten varmistaa, mitä se oikeasti tarkoittaa. yliopisto-opintoja Bangaloressa vai Peshawarin ulkopuolella muutaman lukukauden kyläkoulu. Jos koulua on käyty senverran, että osaa omalla kielellä aakkoset ja vähän kirjoittaa, niin kuusi A4 sivua kätkytkuolemasta ei välttämättä avaudu ensilukemisella. Tulkkeja meillä on käytössä, jos sellainen on a) saatavilla kyseisellä kielellä b) tulkki ei ole sairastunut c) tulkin lapsi tai omainen ei ole sairastunut jne.

Välillä tuntuu, että hyvät neuvot ovat kalliita. Kaikki näyttelijän lahjansa ja improvisaatio kyky pitää ottaa käyttöön ja meidän kirpputorilta ostama Kim nukke on hyvä apuri. Kim sai adrogyynin nimen ja hän on pöksyihin katsottaessa sukupuolineutraali. Mutta hän on apu, kun varotamme ravistamasta vauvaa, kun näyttää suppojen laiton, kun 18 kuukautis käynnillä pitää näyttää silmät, korvat jne. Hän myös rauhoittaa insomman lapsen joka pelkää tädin luo tulemista.

Talvella, kun käveli tämä nukke kainalossa, liki vaatetta, oli onni jos ei saanut sossun tätejä peräänsä. Ihmiset katselivat puolialastonta "lasta" kauhuissaan ja kaivelivat jo kännyköitään, ennenkuin hoksasivat, että se on nukke. Sen jälkeen saikin sitten tuntemattomilta säälinsekaisia katseita, kun eivät tienneet olika nainen joka kantoi lasta terve päästään, vai vaan armottoman vauvakuumeen kourissa. Nyt on vähän helpompi kesäaikaan, kun meillä ei ole ulkovaatteita, niin meidät tunnistaa hoitajiksi jo kaukaa. Kudoin myös sisustukseen sopivat uudet kesävaatteet ja talveksi pitää vissiin neuloa hiukan paksummat kuteet lapselle.

Hän pääse välillä myös vähän pidemmälle matkalla, viereisille rivtaloalueille ja silloin Kim saa istua  pyöräkorissa ja ihailla maisemia sieltä käsiin. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Melkein kuuskymmpinen joka ei oikein osaa rauhoittua. Uusin harrastus on jooga. Haluan katsoa miten pitkälle pystyy kehittymään siinä. Matkat ovat suuri osa elämääni ja vauvojen kanssa työskentely yhdistyy aina silloin tällöin siihen. Neolominen on liki neuroottista, sitä olen harrastanut seitsemän vuotiaasta. Sen lisäksi tykkään vähän kaikenlaisesta vaihetelevasti.

Blogiarkisto

Kategoriat