Kirjoitukset avainsanalla metsä

Metsäpolkuja juosten

En ole välittänyt juosta yli vuoteen, mutta nyt ajattelin, että täytyy ryhdistäytyä ja aloitta tämä  harrastus uusiksi. Aloitin noin kuukausi sitten asfaltilla juoksemisen ja juoksin  minuutin kävelin  pari minuuttia kymmenen kertaa. Olen aina tykännyt asfaltilla juoksemisesta. Tasainen alusta, ei tarvitse kompastua  kiviin, eikä kantoihin. Vaan melkein viisikymmentä ei olekaan sama, kuin + 60. Jalkoihin iski penikkatauti viikon juoksemisen jälkeen ja sitä seurasi sitten viikon ibuprofein kuuri.

Yhtä aikaa sattui sitten vanhanpiian elämään erittäin sosiaalinen vaihe jolloin neljä viikonloppua sujui erittäin hyvin ystävien ja perheen kanssa, mutta se myös verotti voimia. Tämä viikko olisi pitänyt olla loma Abu Dhabissa, mutta onneksi jouduin peruuttamaan sen. Totesin kiitollisena, kun sain olla omassa kodissa, ettei minusta ole Bernie Sandersin vauhtiin. Viime viikonlopusta sitten päätin aloitta kevyen hölkkäämisen uusiksi ja varoivaisemmin. Joten antipatiani metsäpolkuja kohtaan sai väistyä ja yhdistin ulkoilun ja högkänsliga, niin Japanissa suosittuun metsäterapiaan ja voin hyvin. Työssä tosin on vieläkin mutkia matkassa, mutta yritän rajoittaa sen aiheuttamaa stressiä ja käydä töistäkin (jos aika sallii) pienellä päiväjuoksulla. On ihanaa katsella, kun luonto herää kevääseen, tosin saniaiset helmikuussa huolestuttaa hiukan myös. Onneksi ei mustikka kukkinut vielä, kun hyönteisiä pölyttämiseen on niukanlaisesti. Siivet on vissiin vielä sen verran kohmeessa, ettei lenteleminen onnistu.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kaurapuuroa ja mustikoita

Pari vuotta sitten kokeilin puuroja chia siemenistä ja ostin pussin kuivattuja goji-marjoja tai mitä lienevätkään olleet. Happamia oli, ei pahoja, mutta ei mitään ihmeellistä, kuin että ovat kuulemma kovin terveellisiä. Tämä uutuuksiin hurahtaminen loppui minulta lyhyeen. En oikein ymmärtänyt, enkä ole viitsinyt sen jälkeen yrittää ymmärtää, miksi tämä tuntui keinotekoiselta. Totesin, että meillä on täällä kotosalla kaura, joka antaa kuituja ja jonka tiedetään alentavan kolesteroolia, miksi se pitäisi korvata vierailla  siemenillä. Samoin, ei taida paljoa terveellisempää marjaa, kuin mustikka olla olemassakaan. Nyt, kun sen vielä saa tuoreena, niin on se elämys, joka maistuu hyvältä ja lapsuudelta. Päätin, että vaimeentaakseni omaatuntoani, kun haluan edelleen lentää, niin minun takia ei tarvitse rahtikoneiden lentää ja tuoda kaiken maailman kuivattuja kimsikomsi marjoja Japanista. Pääsen pyörällä mustikkametsään keräämän marjat ihan itse.

Toinen Japanista tänne tullut moderni ”uutuus” on metsämeditointi ja siihen ollaan lisätty myös metsäjooga. Onneksi mustikoita poimiessa yhdistyy kaikki nämä tekijät. En näe mitään järkeä, istua metsässä, muurahaisten seassa lootus asennossa. Tietysti , jos ei halua noukkia marjoja,niin silloinhan se on vaihtoehto.  Eikä hyttysöljy vastaa minun käsitystä eteerisistä ölyistä. Tiedän, että on olemassa sitruunanöljystä tehtyä hyttyskarkottimia, en vain ole löytänyt vielä sellaista joka nimenomaan karkoittaisi ne. Tykkään, että on meditointia, kun rauhassa poimii käsiin mustikat ja miettii siinä samassa omiaan. Voi tietysti istua lootusasennnossa ja poimia marjat, mutta itse tein vähän aktiivisempaa joogaa. Asennot eli asanat voi tietysti tehdä viimeisenpäälle tai sitten vähän enemmän mukautettuna marjojen poiminnalle. Seisten voi tehdä eteenpäin taivutuksen (uttanasana) tai jos ei jaksa siirtyä paikasta toisseen voi kokeilla muunneltua (utthina trikoasana) ei välttämättä aukea rinta, mutta kyljet venyy,samoin reisien takaosa ja selkä.Selän ja rinnnan lisäksi, joogassa painotetaan paljon lantion avaamista, ja siihenhän upavesasana on omiaan, jos vain välillä yrittää saada myös selkänsä suoraksi. Asentoa voi tehdä vaikka kuinka paljon ja kuinka hienosti ja tehokkaasti, kuin tahtoo. Loppujenlopuksi, olen tullut siihen tulokseen, että nämä loistavat uutuudet suuresta maailmasta ovat meille suomalaiselle ollut arkiruokaa jo satoja vuosia, emme vain ole tulleet  ajatelleeksi asioita silleen. Ehkä myös, meidän jokamiehen oikeus on asia jota me emme ajattele, että se on oikeus mitä muualla maaailmassa ei ole ja heille metsässä oleilu on uutta. Nyt olen ainakin kesän päättänyt pysyä näissä vanhanaikaissa arvoissa ja ruuissa. Ehkä meidän metsälaisten, metsässä oleilu on yksi syy miksi me Suomalaiset voitamme aina tittelin maailman onnellisimmasta kansasta.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Olen tehnyt suurimman osan työelämästäni vastasyntyneiden parissa,valvontaykisköissä ja vastasyntyneiden teholla. Ajoittain työpäivät ovat olleet pelkällä adrenaliinilla kulkemista. Ei ruoka-tai kahvitaukoja, ei vessassa käyntiä ja kotiinkaan ei ole voinut lähteä, niinkuin aamulla kuvitteli. Usein tehtiin kahtavuoroa peräkkäin,luovuttiin vapaapäivistä jne. Oli tietysti rauhallisempaakin tempoa välillä. Muut ihmettelivät ja tietysti joskus itsekin, että miten sitä selvisi ajautumatta sairaslomalle uupumuksesta. Viimeaikaisten tutkimusten mukaan on huomattu erinäisten asioiden vaikuttavan stressin sietoon ja elämään hallintaan.  On todettu neulomisen olevan meditointia. Onneksi olen harrastanut sitä 7-vuotiaasta lähtien nonstop. Puutarhaan hoito alentaa kuulemma verenpainetta, joten taitaa tomaatinviljelystä olla muutakin hyötyä, kuin hyvää syötävää. Tänään aamulla luin, että kävely antaa hyvän mielen. Eli joka kerta, kun jalan laittaa maahan isku lähettää hyvinvoinnin tunteita aivoihin. Olen aina pitänyt kävelystä ja kävellyt pitkiä matkoja (koulutiet) nuorena ja lenkkejä nyt aikuisena. Japanilaiset keksivät, että metsä toimii mindfullnessina ja  minun on helppo harrastaa metsässä oleilua , kun asun metsän laidalla ja metsän läpi pyöräilen kesäaikaan töihin. Onneksi olen tehnyt tätä ylläolevaa tietämättäni koko ikäni, vissiin tykännyt kaikesta tästä. Ei ole tarvinnut syödä lääkkeitä eikä toipua sairaslomilla. Välillä on hyvä olla onnellisen tietämätön ja vain toimia vaistojensa mukaan 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Melkein kuuskymmpinen joka ei oikein osaa rauhoittua. Uusin harrastus on jooga. Haluan katsoa miten pitkälle pystyy kehittymään siinä. Matkat ovat suuri osa elämääni ja vauvojen kanssa työskentely yhdistyy aina silloin tällöin siihen. Neolominen on liki neuroottista, sitä olen harrastanut seitsemän vuotiaasta. Sen lisäksi tykkään vähän kaikenlaisesta vaihetelevasti.

Blogiarkisto

Kategoriat