Tuttavani on mukava puhelias nainen, jolla on pieni liike ostoskeskuksessa. Hän työskentelee yksin liikkeessä ja asiakkaat tulevat tilaamansa ajan perusteella liikkeeseen.

Asiakkaana on monenikäisiä ihmisiä, jotka tulevat yksin tai heillä on saattaja mukana. Yhden kerran oli iäkästä äitiä tuomassa aikamiespoika, joka jäi odottamaan ja juttelemaan hoidon ajaksi. Hoitaja on puhelias ja ystävällinen kaikille asiakkaille ja juttua löytyy jokaisen kanssa. Kun hoito oli valmis, samalla varattiin uusi hoitoaika muutaman viikon päähän ja poika lupasi tulla mukaan.

Sovittuna aikana parivaljakko tuli jälleen hoitolaan. Äidillä oli hoitoaika ja poika jäi jälleen istumaan ja juttelemaan. Hoitojen jälkeen uusi aika jälleen varattiin. Kaikki olivat tyytyväisiä järjestelyihin.

Seuraavana päivänä jälleen tämä aikamiespoika tuli liikkeeseen istumaan moneksi tunniksi ja juttelemaan. Yrittäjänainen ei kehdannut pyytää miestä poistumaan. Toivoi, että hän olisi itse tajunnut lähteä ulos. Tuolloin ei ollut muita asiakkaita, kun oli ”toimistopäivä”. Viimein tuli liikkeen sulkemisen aika ja silloin miestä pyydettiin poistumaan.

Miehen käynnit hoitolassa alkoivat olla lähes jokapäiväisiä ja häiritsivät muita asiakkaita ja liikkeen omistajaa. Miehelle sanottiin, ettei hän voi tulla istumaan ja juttelemaan, kun liikkeessä käy toisia asiakkaita. Tämän jälkeen mies rupesi pyytämään kahville ja soittelemaan useita kertoja päivän aikana. Nämä päivän aikana soitetut puhelut eivät riittäneet, hän laittoi illalla tekstareita ja kahvikutsuja.

Viimein mies ymmärsi, ettei hän ole toivottu asiakas siinä liikkeessä, eikä häntä ole sen koommin näkynyt eikä soittoja tullut. Tämä tapaus sai kuitenkin yrittäjän pohtimaan omaa turvallisuuttaan ja päättämään, että ottaa vaan luotettavat vakiasiakkaat liikkeeseen.

Inhottavaa ja pelottavaa on myös netissä kiusaaminen. Vanha tuttava vuosikymmenten takaa lähetti kaveripyynnön kaverille ja pyyntö hyväksyttiin. Aluksi oli normaalia kuulumisten vaihtoa ja miten vuodet olivat menneet. Jossain vaiheessa tuttavuuden laatu muuttui ahdistavaksi. Viestien pommittaminen alkoi, eikä ollut mitään rajaa kelloajalla. Lopulta tilanne meni niin hankalaksi, että tyyppi täytyi poistaa kavereista ja laittaa esto päälle. Se rauhoitti tilanteen ja elämä jatkuu normaaliin tapaan.

Pohdittiin kyllä asiaa ja ihmeteltiin, voiko joku tietämättään kiusata ja tehdä toisen ihmisen elämästä hankalaa?

Kommentit (1)

Maija
Liittynyt15.10.2015
2/1 | 

Mihin tulokseen tulitte? 

Itse luulen, että sekä että. Joku voi nauttia yksipuolisen yhteydenpidon tuomasta vallan tunteesta. Kokeilee, vieläkö pääsee pidemmälle, kun toinen ei vaan aseta rajoja. Että tuleeko niitä rajoja lopulta ollenkaan? Mutta voi niinkin olla, että joku, joka on älyn lahjoja jaettaessa jäänyt  hieman pienemmälle osalle, ei ymmärrä tunkeilevansa. Joku saattaa jopa ihan tosissaan kuvitella, ettei naisen ei ole ei. Meitä on niin monenlaisten uskomusten varassa eläjää.

Tietysti myös siinä on isoja eroja, miten moiseen tunkeiluun suhtautuu. Yksi näyttää ei-toivotulle vieraalle ovea heti kättelyssä, tylyyn sävyyn ja ehkä jopa loukkausten kera, toinen ei kehtaa sanoa mitään pitkään aikaan. Opittu käyttäytymismalli voi sopia johonkin tilanteeseen, mutta  olla toisessa haitta. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Asustelen mieheni kanssa kahdestaan Oulussa. Taakse on jäänyt pitkä työura valtion logistiikkayhtiön palveluksessa. Elämä on kuljettanut mutkien ja kiemuroiden myötä tähän päivään. Olen ollut ammattiosaston puheenjohtaja ja valtakunnan tasolla liiton hallituksen jäsen sekä varapuheenjohtaja. Matkustelu ja erityisesti Intia on vienyt meidän perheen sydämet mennessään.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019

Kategoriat