Kaikki ”vapaat lehmät” eivät pääse ulos vaikka tv-mainos niin antaa ymmärtää, onko meitä kuluttajia huijattu?

Mainoksessa kaksi tyytyväisen näköistä lehmää lepäilee ja tuottavat vapaan lehmän maitoa meidän ruokapöytään. Verkkokalvoille piirtyy kesäisellä niityllä olevat lehmät kavereineen, jotka käyvät aikanaan lypsettävänä. Näin ei kuitenkaan kaikkien kohdalla asia ole. Onneksi on kuitenkin rapsutin, josta kaikki tykkäävät ja käyvät rapsuttimessa itseään rapsuttamassa.

Intiassa olen nähnyt vapaina kuljekselevia pyhiä lehmiä. Lehmät on hindulaisuudessa pyhiä eläimiä, yltäkylläisyyden ja hedelmällisyyden symboleja. Useimmat hindut kunnioittavat lehmää ja yhdistävät sen Äiti Maahan.

Lehmät ovat pyhiä sen takia, että ne antavat ihmisille elämän eliksiiriä, mutta eivät vaadi itselleen mitään. Pyhiä lehmiä ei saa vahingoittaa eikä teurastaa, sillä niissä asuu esi-isien henget. Intian jumalat katsovat suopeasti niitä, jotka antavat pyhille lehmille leipää.

Intiassa uskotaan, jos teet elämäsi aikana hyviä asioita tai töitä, niin siitä seuraa ihmiselle hyvä karma. Jos ihmisellä on kuollessaan hyvä karma, hän saattaa uudelleen syntyä pyhäksi lehmäksi. Tämän takia lehmiä kunnioitetaan ja arvostetaan suuresti.

Intiassa ei syödä naudan lihaa, vaan vesipuhvelin lihaa. Lehmän maidolla uskotaan olevan puhdistavia vaikutuksia, maidosta tehdään juustoa ja voita. Erilaisissa uskonnollisissa seremonioissa käytetään lisäksi virtsaa ja lantaa, virtsaa myös lääkinnällisiin tarkoituksiin. Lehmää pidetään kaikista lahjoista arvostetuimpana.

Jos Intiassa ajat vahingossa autolla lehmän päälle, paikalle tulee poliisi, joka arvioi lehmän hinnan. Poliisista riippuu, minkälaisen hinnan hän määrittelee lehmälle. Hinta saattaa olla esimerkiksi kaksi kertaa auton hintaa korkeampi ja näin ollen auton kuljettaja saattaa joutua koko eliniäksi velkavankeuteen.

Lehmän lanta on myös arvokasta. Lannasta saatetaan jalostaa kosmetiikkatuotteita ja sitä kuivataan rakennusmateriaaliksi. Lisäksi sitä voidaan käyttää polttoaineena. Polttoaine valmistuu heittämällä tuoretta lantaa kiviseinään tai muuriin, jossa se kuivuu ja putoaa alas valmiina polttoaineena.

Ahmedabadissa näimme lehmänlannasta tehtyjä kokkoja, joiden ympärillä ihmiset tanssivat. Kokkoja poltettiin Holijuhlan aikana.

Tutustuimme norsuleiriin, jossa hoidettiin orpoja norsun poikasia ja vammautuneita norsuja. Yövyimme myös leirillä lehmän lannasta muuratuissa majoissa. Majat olivat siistejä ja hajuttomia. Lisäksi niissä oli vesivessa, eli varsin mukavat puitteet yöpymiseen.

Aamulla ratsastimme norsulla ja kävimme niitä pesemässä joella. Norsu oli joessa ja me istuimme selässä ja saimme norsulta norsusuihkun!


 


 


 


 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Asustelen mieheni kanssa kahdestaan Oulussa. Taakse on jäänyt pitkä työura valtion logistiikkayhtiön palveluksessa. Elämä on kuljettanut mutkien ja kiemuroiden myötä tähän päivään. Olen ollut ammattiosaston puheenjohtaja ja valtakunnan tasolla liiton hallituksen jäsen sekä varapuheenjohtaja. Matkustelu ja erityisesti Intia on vienyt meidän perheen sydämet mennessään.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla