Maaliskuun ensimmäinen aamu oli valkoinen, uutta lunta oli yöllä tullut lisää ja pakkastakin oli muutamia asteita. Päivällä aurinko paistoi komiasti ja valoisuus on lisääntynyt huikealla vauhdilla. Meidän alueella on hiihtolomaviikko. Hiihtosäät ovat hyvät ja kunnostettuja latuja on jokaisen suksen alle.

Seniorineuvolan pilotoinnin alkamieseta oli uutinen viikolla. Pilotointi alkaa Kontinkankaan hyvinvointikeskuksessa maaliskuussa. Kutsun seniorineuvolaan saa 68-vuotias ko. Hyvinvointikeskuksen alueella asuva henkilö. Kutsu kolahtaa n. 830 ihmiselle.

Kutsukirje lähetetään kotiin, jonka jälkeen voi ottaa yhteyttä ja varata ajan sairaanhoitajan vastaanotolle. Tapaamiset alkavat parin viikon kuluttua.

Seniorineuvolan pilotoinnin tavoitteena on tunnistaa henkilöt, joilla voi olla riski toimintakyvyn laskuun ikääntymisen seurauksena. Toivottavasti tukea ja apua saa mahdollisimman moni varhaisessa vaiheessa ja monia käytännön asioita voidaan hyvin ennakoida pilotoinnin aikana. Apua voi saada yksinäisyyteen, taloudellisiin vaikeuksiin, muistihäiriöihin, päihdeongelmiin, tasapaino- ja lihasvoiman ongelmiin sekä mielenterveyteen liittyviin asioihin.

Toivottavasti mahdollisimman moni kutsun saanut osallistuu pilotointiin ja aikanaan saatujen kokemusten perusteella toiminta voidaan ottaa käyttöön kaikissa alueen Hyvinvointikeskuksissa.

Koronavirustartuntoja on Suomessa tähän mennessä todettu viisi. Kolme liittyy suoraan matkailuun ja kaksi ovat jatkotartuntoja. Kansainväliseen liikkuvuuteen ja matkailuun liittyvät tapaukset ovat Suomessa todennäköisiä ja niihin liittyvät jatkotartunnat mahdollisia. Tautitapausten nopea tunnistaminen on tärkeää, jotta tehokkailla torjuntatoimilla voidaan vähentää jatkotartuntojen riskiä.

 

Virus tarttuu ihmisestä toiseen nykytiedon mukaan pääasiallisesti pisaratartuntana lähikontaktissa. Itämisaika, eli aika altistumisesta ensioireiden alkuun, on arvion mukaan noin 2-12 päivää, keskimäärin noin 5 päivää. Sairastuneiden oireita ovat olleet kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut ja päänsärky.

Onneksi meidän perheen matkalainen kotiutui pari viikkoa sitten Vietnamista ja Thaimaasta terveenä ja hyväkuntoisena. Entistä huolellisemmalla käsien pesemisellä, käsidesillä ja tarvittaessa hengityssuojilla yritetään pysyä terveenä. Isoja tapahtumia meinaan vältellä ja miehelle annetaan vastustuskykyä lisäävää lääkettä kevään aikana vielä 3 kertaa.

Nyt kannattaa vilkuilla Ulkoministeriön matkustustiedotteita ja maakohtaisia ohjeita sekä seurata THL.fi sivujen tiedotteita jos olet reissuun lähdössä tai tulossa.

Euroopassa on todettu yhteensä noin 1 450 sairastunutta.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Asustelen mieheni kanssa kahdestaan Oulussa. Taakse on jäänyt pitkä työura valtion logistiikkayhtiön palveluksessa. Elämä on kuljettanut mutkien ja kiemuroiden myötä tähän päivään. Olen ollut ammattiosaston puheenjohtaja ja valtakunnan tasolla liiton hallituksen jäsen sekä varapuheenjohtaja. Matkustelu ja erityisesti Intia on vienyt meidän perheen sydämet mennessään.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla