Kirjoitukset avainsanalla vanhuus

Onko minulla varaa vanhuuteen ja hoivaan? Tätä olen useana päivänä miettinyt, eikä varmaa vastausta itsellä ole.

Iltapäivälehtien otsikot hyökkäsivät näkökenttään euroista, joita pitää olla, että voi asua kotonaan mahdollisimman pitkään. Jutun henkilö oli mies, jonka hoivakustannukset kotiin olivat yli 4000 euroa!

Suomessa keskieläke ei ole 4000 euroa, monella paljon pienempi eläke ja osalla jopa takuueläke. Ei niillä tuommoisia hoitomaksuja makseta. Jätetäänkö nämä ihmiset sitten heitteille ja oman onnensa varaan?

Eräs tuttavani kertoi äitinsä asuvan yksin kotona saaden sinne hoiva-apua. Kuukausimaksu oli yli 800 euroa ja tämän lisäksi pitäisi rahat riittää asumiseen, ruokaan, lääkkeisiin ja kaikkeen muuhun mitä ihminen tarvitsee hyvään elämään ja vanhuuteen.

Usein vanhemmat naiset ovat olleet kotiäitejä tai heillä on lyhyt työhistoria, joten työeläkettä ei ole ehtinyt paljon kertyä. Yksityisyrittäjät ovat sitten oma ryhmänsä, monella ei ole ollut varaa maksaa itselleen kunnollista eläkettä. Nuorena näitä asioita ei moni tule miettineeksi, en minäkään. Keski-ikäisenä vanhuus on vielä kaukainen asia, se on siellä jossain monien vuosien päässä.

Vanhusten hoivakoteja on suljettu ja ainakin vuodepaikkoja vähennetty, eikä ole mitään uutta tarjota tilalle. Kotona pitäisi jokaisen pystyä asumaan mahdollisimman pitkään oli kunto mikä tahansa. Kuinka paljon todella huonokuntoisia ihmisiä asuu yksin kotona vailla asianmukaista hoitoa ja hoivaa? Aikanaan minä en halua olla yksi heistä!

Uusi sote, sen luvattiin helpottavan lääkäriin ja hoitoon pääsyä, kuinka kävi? Hallintohimmeleitä kyllä on rakennettu ja hyväpalkkaista johtoa palkattu. Onko unohtunut hoitohenkilökunta ja potilaat.

Mieheni on kuukausien aikana käynyt usealla yksityisellä lääkäriasemalla, kun apua ei ole julkiselta puolelta saanut. Viimein pääsi Yliopistolliseen sairaalaan erikoislääkärin tutkimukseen, jossa lääkäri suositteli hoitoa, jota annetaan terveyskeskuksessa. Kantaan on tarkasti kirjoitettu tutkimus ja hoitosuositus.

Terveyskeskuksen ajanvarauksesta sairaanhoitaja vastasi puhelimeen ja sanoi, että reilun kahden viikon kuluttua voi saada ajan toimistolääkärille. Lääkäri katsoo sitten, voiko kirjoittaa lähetteen hoitoon vai pitääkö mennä terveyskeskukseen lääkärin vastaanotolle.

Ei ainakaan joustavammaksi asioiden hoito ole mennyt. Erikoislääkärin asiantuntemus ja hoitosuositus, onko sillä mitään merkitystä. Odotellaan miten asiat ratkeaa ja milloin, vaiva vaatii kuitenkin hoitoa!

Kevät antaa vielä odottaa. Lunta, räntää ja vettä on useana päivänä satanut eikä helteiden kanssa ole tarvinnut tuskailla. Hyvät villapaitakelit jatkuvat.

Yksi tunikamittainen villis on melkein valmis ja toisen helmakuviot on valmiit. Varmaan ennen helteitä molemmat valmistuvat, näin ainakin haluan uskoa!

Orvokit voivat viileässä ilmassa hyvin ja sovussa kesäkukkaruukun kanssa.

Hyvää Vapun aikaa!

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Koti on tuttu ja turvallinen paikka, näin on tuttavallani ollut. Samassa kodissa on asuttu vuosia, eikä mitään yllätyksiä ole ollut turvallisuutta vaarantamassa. Sitten eräänä päivänä yllätys oli suuri, kun vesi oli vallannut osan olohuoneen lattiasta. Eihän sitä heti meinaa uskoa todeksi. Pienen tarkastelun jälkeen selviää, että ainakin yhden kaapiston sokkeli on kastunut ja mennyt pilalle. Purkuhommia tiedossa.

Onneksi aikuiset lapset asuvat samalla paikkakunnalla ja olivat heti tilannetta katsomassa ja tekemässä arviota, voiko asunnossa edelleen asua. Yhteinen päätös oli, ettei voi asua.

Piti olla yhteydessä isännöitsijään tapahtuneesta. Sitten piti miettiä, missä evakkoon joutuva vanha ihminen voi asua. Hän haluaa asua omassa kodissa, se oli lähtökohtana asioita järjestellessä. Vakuutusyhtiön kanssa piti lasten neuvotella, maksaako vakuutusyhtiö vuokran, jos läheltä onnistuisi saamaan muutamaksi kuukaudeksi vuokra-asunnon. Pitkän väännön jälkeen vuokra luvattiin maksaa, veden joutuu itse kustantamaan! Tämä oli kuitenkin kohtuullinen ratkaisu ja lähellä on oma koti sekä tutut maisemat sekä ihmiset.

Sitten tuli se päivä, kun tavaroita piti ottaa mukaan uuteen asuntoon ja itse yrittää sinne myös sopeutua. Uudet seinät ja näkymät ikkunoista voivat hämmentää mielen. Lisäksi kuume haittasi pakkaushommia. Nyt kuumeilu on ohi, mutta mieli vähän apea. Voiko näin suuri muutos masentaa ikä ihmistä?

Taloyhtiöön oli vuosia aikaisemmin tehty joitain putkihommia, nyt heräsi epäilys, olisiko silloin joku homma tehty hutiloiden? Nyt kuitenkin kastuneet materiaalit on purettu pois ja asuntoa kuivataan. Kuivaus ja uudelleen paikkojen asumiskuntoon laittaminen saattaa kestää useamman kuukauden. Toivottavasti kaikki menee hyvin ja asukas pääsee muuttamaan omaan tuttuun kotiinsa pian. Silloin elämä palaa ennalleen, vai palaako?

 

Norovirus, tuo ikävä ja inhottava tauti on tänä talvena tavallista ärhäkkäämpi ja siihen on sairastunut meidän tuttavista jo useampi. Tauti tarttuu herkästi ja sen voi saada pisaratartuntana tai pinnoilta. Taudin itämisaika on lyhyt, vain 12-48 tuntia. Terve aikuinen selviää taudista 1-3 päivässä. Nesteytyksestä on pidettävä huoli ja kuumeeseen voi ottaa kuumetta alentavaa lääkettä. Norovirukseen ei ole erityistä lääkettä, joten lääkärin juttusille ei ole normaalisti tarvetta mennä.

Norovirus on pitkäikäinen. Se voi säilyä pinnoilla useita vuorokausia. Tärkeää on pestä wc, hanat, kahvat ja kosketuspinnat klooripohjaisella siivousaineella. Kaikki petivaatteet tietenkin pitää pestä. Erityisen huolellisesti ja usein käsiä pitää pestä saippualla, ehkä käsien pesulla voi noron pitää loitolla.

Miehelleni tehtiin tiistaina toisen silmän kaihileikkaus. Leikkaus meni hyvin. Normaalisti ei ole mitään jälkitarkastuksia, mutta nyt lääkäri katsoi miten hyvin on tammikuussa leikattu silmä parantunut. Kaikki oli hyvin.

Sairaalassa on Japanista kotoisin oleva sairaanhoitaja ottamassa esitiedot ja kertomassa miten menetellään leikkauksen jälkeen. Hän kertoi tarkasti ja kysyi, halutaanko vielä paperilla ohjeet, niitä ei haluttu. Kotona on vielä tallessa tammikuussa saadut ohjeet. Tänään on vielä tipan laitto silmään 5 krt/pv, huomenna tippa laitetaan aamuin illoin ja kilpparia pidetään vain nukkuessa. Hyvältä näyttää. Mies on saanut näkönsä takaisin ja huomasi kuinka hyvät värit meidän uudessa isossa töllössä on!

 

Helmikuu on jo loppupuolella, kevättä kohti mennään lujaa. Parina päivänä satoi vettä ja viime yönä oli lämpöasteita. Eilen oli huono ajokeli, tiet olivat vesisateen vuoksi todella liukkaita ja raskas liikenne oli vaikeuksissa. Moottoriteiden rampit olivat usean kerran eilen suljettuina kolareiden vuoksi. Valoisuus on lisääntynyt, päivän pituus on nyt 8 tuntia 27 minuuttia.

 

 

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Asustelen mieheni kanssa kahdestaan Oulussa. Taakse on jäänyt pitkä työura valtion logistiikkayhtiön palveluksessa. Elämä on kuljettanut mutkien ja kiemuroiden myötä tähän päivään. Olen ollut ammattiosaston puheenjohtaja ja valtakunnan tasolla liiton hallituksen jäsen sekä varapuheenjohtaja. Matkustelu ja erityisesti Intia on vienyt meidän perheen sydämet mennessään.

Blogiarkisto

2019

Kategoriat