Käveletkö hiljaa ja epävarmasti, käytätkö rollaattoria apuna vai onko pyörätuoli liikkumavälineesi? Elämässä tapahtuu monenlaisia asioita ja yksi sekunti voi muuttaa elämäsi suunnan arvaamatta.

Viikolla oli surullista nähtävää ja kuultavaa, kuinka nuori ihminen kertoi epäasiallisesta kohtelusta ja suoranaisesta ilkeyden teosta pyörätuolilla liikkuessaan. Ihmiset tuijottavat, nauravat ja jopa laittavat esteitä pyörätuolin eteen ja aiheuttavat vaaratilanteita!

Pidetäänkö rollaattorikilpailut? Näin kysyi eräs mies, kun pihalla oli kaksi rollaattoria apuna käyttävää miestä päivittäisellä kävelylenkillä. Kumpikaan rollaattorilla liikkeellä oleva ei vastannut mitään kilpailukutsuun. En arvannut, että koskaan kuulen tälläisen kysymyksen toisten miesten äänekkäästi nauraen ja ilakoiden. Ilmeisesti se oli heistä hauskaa, kun itse pystyy normaalisti liikkumaan.

Valitettavasti nämä tapaukset eivät ole ainoat, joita liikuntarajoitteiset joutuvat näkemään ja kuulemaan. Suurin osa ihmisistä käyttäytyy asiallisesti ja huomioivat erilaisen liikkujan ja tarjoavat apua.

Jos sinulla on käsi tai jalka paketissa, siitä on helppo havaita ja todeta, että olet loukannut itsesi. Astetta vaikeampi on havannoida pyörätuolissa istuvan ihmiset vammat. Vaikeudet liittyvät usein liikkumiseen, mutta aivot ja muu havannointi sekä kommunikointi pelaa normaalisti. Ilminen pystyy itse vastaamaan häntä koskeviin kysymyksiin, eikä niitä ole asiallista kysyä avustajalta.

Kuinka laajasti esteetön liikkuminen on toteutettu? Ensimmäinen este voi kohdata jo kotona erilaisten ja erikorkuisten rappusten ja kynnysten muodossa. Raskaiden ulko-ovien aukaiseminen voi olla hankalaa ja monet muut arjen asiat, joita terve ihminen ei välttämättä huomaa. Parhaiten liikuntarajoitteisen tarpeet ja apu on lentokentillä huomioitu.

Onneksi on monenlaisia apuvälineitä saatavilla elämää helpottamassa. Toivottavasti niitä tarvitseva osaa kysyä ja pystyy hankkimaan itselleen sopivat apuvälineet.

Aktiivituoli Armi on normaalin nojatuolin näköinen erikoistuoli, jonka mekaniikka ohjaa luonnolliseen ylösnousuasentoon ilman ulkopuolista voimaa. Kannattaa tutustua ja harkita hankkimista. Korkealta vuoteelta on helpompi nousta ylös ja sähkökäyttöinen säätöpohja ja erilaiset nousutuet helpottavat huomattavasti arkista elämää.

Monien sairauksien ja lääkkeiden yhteisvaikutuksesta saattavat jalat olla reilusti turvoksissa ja normaalien kenkien käyttäminen on mahdotonta. Kenkäongelma on vaikea, eikä hyviä kenkiä ole paljon tarjolla. Ainakin yksi suomalainen kenkien tekijä löytyy. Kengät ovat käsityötä ja avainlipputuotteita.

Elokuun viimeistä päivää vietetään aurinkoisessa ja helteisessä säässä monin erilaisin tapahtumin. Venetsialaisten merkeissä vietetään illalla kesän ja huvilakauden päättäjäisiä. Onhan se hienoa muistella kulunutta kesää ja ampua raketteja ilman pipoa ja toppatakkia!

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Asustelen mieheni kanssa kahdestaan Oulussa. Taakse on jäänyt pitkä työura valtion logistiikkayhtiön palveluksessa. Elämä on kuljettanut mutkien ja kiemuroiden myötä tähän päivään. Olen ollut ammattiosaston puheenjohtaja ja valtakunnan tasolla liiton hallituksen jäsen sekä varapuheenjohtaja. Matkustelu ja erityisesti Intia on vienyt meidän perheen sydämet mennessään.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla