Härän sisäfilettä, Provencale perunoita, vihreitä papuja ja valkosipulivoita. Näitä meillä syötiin kolmena päivänä viime viikolla.

Pari kertaa poika on ollut ruokavieraana ja kasvisruokaa on ollut molemmilla kerroilla tarjolla. Sovittiin, että seuraavan kerran kun syödään yhdessä, niin silloin on sisäfilettä ja valkosipuliperunoita asiaan kuuluvin lisukkein.

Sitten vain kauppaostoksille. Kokonainen 1,6 kg painava brasilialainen sisäfile, perunoita pari kiloa, vihreitä papuja pussillinen, valkosipulivoita ja mausteita. Näistä aineista hyvää ruokaa saadaan aikaiseksi.

Ensimmäisenä perunoiden kimppuun. Perunoissa oli niin ohut kuori, ettei niitä tarvinnut kuoria ollenkaan, viipaloiminen riitti. Paistinpannulle öljyä ja pieni määrä perunoita sekä valkosipulisuolaa ja paprikajauhetta. Perunoita pyöritellään pannulla niin kauan, että niihin saadaan kaunis väri pintaan. Perunat kipataan paistovuokaan ja uusi perunasatsi sitten paistinpannulle. Paistovuoka on täynnä herkullisen näköisiä Provencale-perunoita.

Tätä ennen olen avannut sisäfilepakkauksen ja valuttanut nesteet pois. Sitten file leikkuulaudalle ja kalvojen poistoon. File oli hyvä eikä siinä ollut paljon pois otettavaa. Leikkasin fileestä 9 pihviä, oikeastaan siitä olisi tullut 10. Ajattelin nuorelle miehelle paistaa hieman suuremman pihvin.

Leikkaamisen jälkeen liha muotoillaan käsin pihvin muotoiseksi, nuijimista ei tarvita sisäfileen käsittelyssä. Pihvien pintaan laitetaan mausteet ja öljy. Käännellään pihvejä että mauste imeytyy tasaisesti. Pihvit saavat hetken maustua rauhassa.

Lämpimään uuniin sitten perunat kypsymään. Tässä vaiheessa jo on herkullinen tuoksu keittiössä. Vihreät pavut voi jo höyryttää valmiiksi ennen pihvien paistamista.

Pihvit ovat maustuneet ja sitten vain valurautapannu hellalle ja pannu kuumaksi. Pihvin öljyinen puoli pannulle ja väriä pintaan. Pihvi käännetään, väriä myös pihvin toiselle puolelle ja sen jälkeen vähennetään lämpöä ja paistetaan pihvi puolikypsäksi. Perunat ovat samalla kypsyneet.

Lautaselle nostetaan pihvi ja sen päälle valkosipulivoita, perunoita sekä vihreitä papuja. Herkullinen ateria on valmis.

Laskin paljonko tuli hintaa näille aterioille. Pihvejä oli 9 sisäfileestä, file maksoi 48,49 €, perunat ja mausteet 3,70 € sekä iso pussillinen vihreitä papuja 1,59 € . Kaapista löytyi öljyä ja voita. Kaikki nämä maksoivat 53,78 euroa. Yhden aterian hinnaksi tuli noin 6 euroa.

Katsoin muutaman paikallisen ravintolan menu-listaa, niissä samanlainen ateria oli 32 – 38 euron hintaluokkaa yhdeltä henkilöltä.

Nyt on monenlaista ilmastohysteriaa ja ihmisten pelottelua liikkeellä ja punaisen lihan syönti lähes rikollista samoin kananmunien. Meidän taloudessa syödään edelleenkin punaista lihaa silloin tällöin sekä paistettua pekonia aamuisin ja kananmunia. Lisäksi usein laitetaan erilaisia munakkaita.

Eipä taitaisi raparperipiirakasta tulla mitään ilman munia?

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Asustelen mieheni kanssa kahdestaan Oulussa. Taakse on jäänyt pitkä työura valtion logistiikkayhtiön palveluksessa. Elämä on kuljettanut mutkien ja kiemuroiden myötä tähän päivään. Olen ollut ammattiosaston puheenjohtaja ja valtakunnan tasolla liiton hallituksen jäsen sekä varapuheenjohtaja. Matkustelu ja erityisesti Intia on vienyt meidän perheen sydämet mennessään.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla