Kirjoitukset avainsanalla ruoka

Tuttu ja turvallinen paikka koti pitäisi olla meillä kaikilla. Joka tuutista toitotetaan, miten ikäihmiset voisivat asua kotonaan mahdollisimman pitkään. Omassa kodissa tutuissa ympyröissä ja tuttujen rutiinien kanssa se on paras vaihtoehto, niin kauan kuin ihminen pystyy kotonaan asumaan erilaisten tukien ja palveluiden avulla.

Rupesin aamulla kaupungin nettisivuilta katsomaan miten ja mistä voisi saada suihkuun tukikahvan, josta voi pitää kiinni ja tuntea olo turvalliseksi. Laajasti kyllä kerrottiin minkälaisia palveluita on mahdollista saada. Nuo palvelut nyt ei ole ajankontaisia eikä tarpeellisia, se kahva vain tarvitaan.

Muistin, sairaalan fysioterapeutin puhuneen Apuvälinelainaamosta saatavista palveluista. Soitin sinne. Meillä on nyt ruuhkaa, olette kymmenentenä jonossa. Haluatteko, että soitamme teille takaisin – valitse numero 1, soitamme teille takaisin n. Klo 11.05, paina ruutu. Ehdin laittaa aamiaista ja syödä ja lehdenkin lukea, puhelua ei kuulunut.

Klo 12.40 puhelin pärähti ja sieltä fysioterapeutti soitti. Kerroin hänelle kahvan tarpeellisuudesta. Hyvin ystävällisesti kuunteli ja kertoi, että ei meidän kautta sellaisia saa. Kysyin, mitähän kautta sellaisen voi saada. Hän kehoitti ottamaan kaupungin sosiaali-ja terveyspalveluihin yhteyttä.

Jälleen kaupungin sivuja selaileen ja sieltähän löytyi Ikäihmisten Aino-neuvonta! Puhelin käteen ja soittamaan. Meillä on ruuhkaa, normaalit ohjeet tuli ja jätin soittopyynnön ohjeen mukaisesti. Jälleen odoteltii tovi ja toinenkin. Viimein puhelin pärähti. Kerroin, että kahva pitäisi saada kylppärin seinään, mitähän kautta sellaisen voi saada. Tuli pitkä pötky erilaisista asumismuodoista ym ja viimein ääni sanoi, sellaisen voi saada Apuvälinelainaamosta. Kerroin, että olen tuntia aikaisemmin asiaa kysynyt ja ei sitä sieltä saa. Niin, meillä on tämmöiset tiedot. Sanoin, että teidän tiedot eivät pidä paikkaansa ja osaako hän neuvoa asian kanssa. Jutustelun päätteeksi sain henkilön nimen, jolle laitoin sähköpostia ja odottelen vastausta jonain päivänä. Sain kuitenkin sellaisen jalkahoitajan yhteystiedot, joka tulee kotiin tekemään jalkahoidon. Aika on varattu jalkahoitajan käynnille kotona.

Viikolla seurattiin pojan menomatkaa Helsingistä Dohaan flightradar24 kautta. Seuraavana aamuna sitten jatkolentoa maailman suurimmalla matkustajalentokoneella Qatarin Airbus A380 koneella Dohasta Bangkokiin. Isosta telkkarista kun näitä kuvia katselee, niin tuli sellainen tunne kuin itse olisi myös mukana reissussa.

Eipä tämmösiä ohjelmia ole ollut omassa nuoruudessa eikä edes nettiäkään. Tänään kuitenkin asiat ovat monelta osin paremmin ja helpommin hoidettavissa. Lentokoneiden lisäksi laivoja ja junia voi seurailla sähköisillä laitteilla. Tuumasin yhdelle ystävälle eilen, että junia ja vaunuja on tullut töissä seurailtua työn puitteissa. Lisäksi muutaman asiakkaan asiakasnumerot ja sopimusnumerot on vielä muistissa, mutta eihän niille enää ole käyttöä. Sitten aikanaan jos muisti heikkenee, toivon, ettei ainoa muistamani asia ole Metsä-Botnian asiakasnumero!

Tällä viikolla on tehty kahta uutta ruokaa. Aikaisemmin päätettiin, että yritetään tehdä jotain uutta ruokaa kerran viikossa tai kahdessa. Ensimmäinen herkullinen ruokaohje oli edellisessä ET-lehdessä, täyteläinen Moskovanpata.

Eilen tehtiin Jalfrezi-kasviscurrya ja bastmatiriisiä. Ruoka oli erittäin hyvää ja tuoksui Intialle.

Tänään on jälleen satanut lunta ja räntää koko päivän. Ilma ei kovin keväiseltä näytä, vaikka lämpötila on nyt +1. Valoisuus kuitenkin on lisääntyy päivä päivältä ja värikkäitä villasukkia värkkään. Koti on siivottu ja elämä jatkuu!

 

 

Kommentit (1)

Maija
Liittynyt15.10.2015
1/1 | 

Helpointa taitaa olla ostaa kahva rautakaupasta. Itse tilasin tukikahvat Apuväline Avux -nimisestä verkkokaupasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pitäskö ruveta kokkeilemmaa? Tuunaa Rössy ruokakilpailu on päättynyt ja voittajat valittu. Voittajaksi valittiin makea versio, joka maistuu marjoilta ja tummalta suklaalta.

Perusrössy tehdään verestä, sianlihasta, ruis- ja ohrajauhoista. Mausteena on suola, sipuli, mustapippuri, valkopippuri ja meirami, ehkä jotain muitakin mausteita. Rössyn koostumus on tiivis, se pysyy kasassa ja sitä voi paistaa viipaleina. Rössypotut on Oululainen perinteinen keittoruoka, joka tunnetaan hyvin, esim. pääkaupunkiseudulle on perustettu Rössypottuseura.

Rössypottuihin tulee perunaa, rössyä, palvikylkeä tai sianlihaa, sipulia, mustapippuria, laakerinlehteä ja vettä. Hyvin yksinkertainen, vahva ja maukas perusruoka.

Meillä laitetaan monipuolista kotiruokaa perinteitä kunnioittaen. Ruokamme sisältää myös ripauksen Ranskalaista keittiötä, Venäläistäkään unohtamatta.

Viime aikoina on tehty seuraavia ruokia:

 

Naudan sisäfileestä on valmistettu Chateaubriandit, lisänä oli provencaleperunat, herkkusieniä, vihreitä papuja ja aromivoita.

Sisäfile puhdistetaan kalvoista, leikataan n. 180 g pihveiksi ja muotoillaan käsin pihvin muotoon. Pihvit maustetaan esim. pihvimausteella, öljytään kevyesti molemmin puolin. Paistinpannu lämmitetään kuumaksi, pariloidaan pihveille molemmin puolin paistopinta, lisätään pannulle voita. Paistetaan pihvit haluttuun kypsyysasteeseen.

Provencaleperunat, viipaloi kuoritut perunat, ruskista ne kuumalla pannulla öljyssä, mausta valkosipulisuolalla hieman suolaiseksi, lisää mukaan paprikajauhetta ja pyörittele seos tasaiseksi. Kippaa perunat uunivuokaan ja paista 200 asteessa kypsäksi. Perunoihin ei laiteta kermaa.

Freesaa kokonaiset herkkusienet pihvien paistorasvassa. Kiehauta vihreät pavut ja tarjoa ne pihvien ja valkosipuliperunoiden kanssa.

 

Paistettua Punakampelaa, keitettyjä perunoita, keitettyjä kasviksia sekä pinaattikastiketta

Paista jäiset punakampelafileet voissa paistinpannulla. Keitä kuoritut perunat sekä kasvikset.

Pinaattikasteketta varten kuumenna kattilassa voita, jossa haudutat sipulia. Lisää tarpeellinen määrä vehnäjauhoja ja kasvisliemi. Lopuksi lisää pinaatti, kiehauta ja tarkista maku.

 

Tomaattista nakkikastiketta oli keitettyjen perunoiden ja kasvisten kanssa

Viipaloi nakit ja pilko sipuli. Kuumenna kattilassa voita ja kuullota siinä sipulia, tomaattipyrettä ja nakkeja. Lisää vehnäjauhoja sen verran, että saat rasvan kiinni. Kattilaan lisätään lihaliemi, laakerinlehti ja maustepippuri.

 

 

Chicken Tikka Masala tehtiin valmiista Intialaisesta kastikkeesta, johon lisättiin kypsää broileria. Lisänä oli keitetty riisi ja kasvikset. Ruoka oli tulista. Yhtä hyvää ja tulista ruoka oli kuin Intiassa, lämpö ja aurinko vain puuttui.

 

Meillä kyllästyttiin paistetun pekonin tuoksuun ja sen sitkeyteen. Onneksi löytyi netistä ohje tuoksuttomaan ja rapean pekonin paistamiseen. Pannulle laitetaan tilkka vettä ja ladotaan siihen pekoniviipaleet. Vesi kiehuu pois ja pekoni alkaa paistumaan. Pekoni käännetään ja paistetaan toiselta puolelta. Hetken kuluttua on pannullinen rapeaa pekonia. Aamiaisella voi tarjota lisänä häränsilmämunan.

 

 

 

Aurinkoinen maanantai pärskähti käyntiin viikkoaamiaisen teolla. Viikkoaamiainen sisältää Corned Beefiä carrykastikkeessa ja riisiä. Tänään tehty kastike riittää viideksi aamuksi, vaikka mieheni haluaisi syödä sitä joka aamu. Valitettavasti emme ole löytäneet Cornet Beefia Suomen kaupoista, joten hankimme sitä Haaparannasta. Corneri on jauhettua kypsää ja purkitettua härän lihaa. Yhdessä purkissa on 340 g. Corneri on kotoisin Etelä-Amerikasta ja sitä voi saada myös Aasian suunnan hotellien aamiaispöydistä. Mieheni on tuonut reseptin meriltä, jossa se oli siihen aikaan tavanomainen laiva-aamiainen.

 

Viikkoaamiaisen valmistus:

Leikkaa hieman sipulia ja omenaa kuutioiksi ja sulata voita kattilan pohjalla. Lisää siihen sipuli ja omenakuutiot sekä curryjauhe. Omena poistaa carrysta katkeruuden. Hauduta seosta muutama minuutti. Lisää vehnäjauhoja niin paljon kuin rasva imee, hauduta vielä hetki ja lisää vesi. Ohenna kastike sopivaksi. Kun onnistut avaamaan Corned purkin, niin lisää liha kastikkeeseen. Keitä kastiketta niin kauan, että liha hajoaa. Tarjoa kastike keitetyn riisin kera.

Viikkoaamiaisella on suuri merkitys meidän perheessä. Mieheni joutui vakavan sairauden aikana olemaan pitkiä aikoja sairaalahoidossa. Siellä ruoat olivat varsin ykstotista laitosruokaa, eikä ne maistueet. Vasta kotiin päästyään mieheni alkoi elpymään ja voimistumaan kotiruoalla, yksi näistä ruokalajeista oli viikkoaamiainen. Se maistuu edelleen.

 

Seuraa 

Asustelen mieheni kanssa kahdestaan Oulussa. Taakse on jäänyt pitkä työura valtion logistiikkayhtiön palveluksessa. Elämä on kuljettanut mutkien ja kiemuroiden myötä tähän päivään. Olen ollut ammattiosaston puheenjohtaja ja valtakunnan tasolla liiton hallituksen jäsen sekä varapuheenjohtaja. Matkustelu ja erityisesti Intia on vienyt meidän perheen sydämet mennessään.

Blogiarkisto

2019

Kategoriat