Kirjoitukset avainsanalla joulu

Ulkona on kirkkaan valkoista, aivan häikäisee. Uutta valkoista lunta satoi yön ja aamupäivän aikana muutama sentti. Kaukaa kuului lumiauran ääni ja pihalla oli pari lumikolaa ulkoiluttavaa miestä. Minä kävin ulkona ihastelemassa valkoista maisemaa ja lumilapiota vähän heiluttelemassa. Parin päivän takaiset pakkaset ovat vaihtuneet nollakeliin tai jopa vesisateeseen. Joulupäivä kääntyy hämärtyvään iltaan.

Monta viikkoa ihmiset ovat valmistelleet joulua monenlaisia herkkuja leipoen ja ruokia laittaen. Kuinkahan monella kinkku on ollut joulupöydän kunkku? Nyt on jouluateriat syöty ja ihmetellään kuinka paljon jälleen tuli ruokaa hommattua, eikä jouluruokia montaa päivää halua syödä, ei meillä ainakaan. Kinkkua ei tänäkään vuonna ollut meidän pöydässä. Näin tänä vuonna, ensi vuonna ehkä jotain muuta ja muualla.

Usein olemme nauttineet Goalaisen juhlapöydän herkkuja jouluaatto-iltana kaislakattoisessa ravintolassa rantahiekalla. Indikon sinisellä taivaalla loistaa Intian kuu ja tähdet tuikkivat kirkkaana taivaalla. Lämmin tuuli tuo meren tuoksun ja rauhoittavan kohinan ja jostain kaukaa näkyy laivan valot. Juhlapöydän punaisella pöytäliinalla on maljakko goalaisia kukkia ja kynttilät tuovat valoa. Tarjolla oli salaatteja, lihahöystöä, perunoita, riisiä, majoneesikuorrutteista kalaa, tulisia chilillä maustettuja rapuja, kasviscurrya, karnatakalaisia puri-leipiä ja riisijauhoista tehtyä rotileipää. Jälkkäriksi oli hyvää intialaista kermaista jäätelöä ja hedelmäsalaattia.

 

Uutena hyvänä asiana kotipaikkakunnalla on toista kertaa voinut kinkun paistorasvan viedä keräilypisteeseen ja kierrättää rasvan. Rasvasta tehdään ympäristöystävällisempää polttoainetta. Eipä arvannut kinkkukaan, että palaa ja antaa potkua esim. lentokoneen suihkuturbiinissa. Se on sikamaista menoa!

Olemme viettäneet monet joulut ulkomailla ja näin ollen hukanneet osan kotimaan joulun perinteistä. Emme enää kaipaa sitä kovin lahjojenkaan muodossa, sillä aineellista hyvinvointia ja tavaroita tuntuu olevan riittämiin asti. Kauppa jo ilmoitti, että joulumyynti oli jälleen ennätyksellisen hyvä. Hyvään joulumyynnin tulokseen ehkä nyt päästiin viimeisen kerran, kun veronpalautukset tuli maksuun joulukuussa. Ensi vuonna veronpalautukset ajoittuvat monen kuukauden ajalle. Ensimmäiset palautukset tulevat jo kesällä ehkä yhtä aikaa lomarahojen kanssa. Kaupalla on sitten yhdistetty lomaraha- ja veronpalautusmyynnit.

Joulu jatkuu vielä ja sulatellaan sitä!

 

 

 

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olin aamuhämärän aikaan liikkeellä. Eipä silti, tähän aikaan vuodesta ei valosaa aikaa ole kuin hetken, valo vielä vähenee parin päivän ajan. Talvipäivänseisaus on jo lauantaina 22.12. Lauantain jälkeen voi odotella ensimmäistä kirkasta auringon paistetta jonain päivänä, ehkä tammikuussa!

Tarkoitus oli käydä hoitotarvikkeita hakemassa, mutta tänään siellä oli ovet lukossa ja paikka pimeänä. Huomenna täytyy yrittää uudelleen. Kaupat aukeavat keskustassa vasta 10 aikaan, niin päätin käydä ottamassa kuvan kaupungintalon edustalla olevasta komeasta kuusesta. Onnistuneesti kun tähtäilin, sain kuusen kanssa samaan kuvaan kirkon tornin ja muutamat katuvalot.

Tarpeelliset hankinnat sain tehtyä ja apteekissa istuin jonkun aikaa muiden lääkkeiden hakijoiden kanssa. Viereeni tuli eräs rouva ja ihmetteli asiakkaiden paljoutta keskellä päivää. Ehdotin, josko ihmiset olisivat lääkkeitä hakemassa, kun monella lääkekatto on täyttynyt ja nyt on mahdollisuus saada 3 kk lääkkeet muutamalla eurolla. Itse olin juuri tälläisellä asialla, siis mieheni lääkkeitä hakemassa. Juttu meillä jäi kesken, kun minun kädessä olevan lapun numero pärähti punaisella näkyviin. Toivottelin hyvää vointia ja mukavaa joulua.

Päivällä piti vähän askarrella tuolien jalkoihin uusia tassuja. Eipä tassutkaan ikuisuuksia näköjään kestä, muutaman vuoden vain. Koti on siivottu ja uudet punasävyiset matot ovat lattialla ja muutama uusi joulukoriste tarttui tänään kyliltä mukaan. Posti on myös tuonut jonkun joulukortin, joten joulu voi meille tulla ja mennä sitten aikoinaan pois.

Mitään joululeipomuksia meidän perheessä ei tehdä ja kinkkukin saa olla kaupan pakastealtaassa jotain toista varten. Karjalanpaistia laitetaan ja valmiit laatikot, rosolli ja erilaisia kaloja löytyy jouluna hedelmien ja pähkinöiden lisäksi meidän pöydästä.

En ole hullaantunut jouluhulinasta. Jouduin ajattelemaan järkevästi, mitä meidän perhe tarvitsee. Ostin vain meidän ja pojan kotiin muutaman uuden maton. Eilen olin pojan kaverina tapetoimassa olohuoneen seinää. Seinä tuli nopeasti valmiiksi, sillä olen tapetin laittoa muutaman kerran elämäni aikana harjoitellut! Nykysin tapetit on todella upeita ja helpot laittaa, ensin liima seinään ja tapetti päälle. Liistereitä ei tarvii levitellä ja tapetteja vettymään laittaa.

Alunperin oli tarkoitus tämäkin joulu viettää tropiikin lämmössä ja valossa, toisin tällä kertaa kävi. Terveyden ehdoilla on kuitenkin elämää elettävä. Yksi puuttuva rokote, mpr estää tässä vaiheessa matkustamisen. Ehkä ensi jouluna sitten aurinkoa ja lämpöä.

Sainpas erään tuttavani yllätettyä viime viikolla tekemilläni punasävyisillä villasukilla. Tuli hyvä mieli meille molemmille. Hyvän voi aina laittaa kiertämään, tämän asian olen monta kertaa ja vuosia sitten oivaltanut.

Rauhaisaa Joulun odotusta jokaiseen kotiin!

 

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Asustelen mieheni kanssa kahdestaan Oulussa. Taakse on jäänyt pitkä työura valtion logistiikkayhtiön palveluksessa. Elämä on kuljettanut mutkien ja kiemuroiden myötä tähän päivään. Olen ollut ammattiosaston puheenjohtaja ja valtakunnan tasolla liiton hallituksen jäsen sekä varapuheenjohtaja. Matkustelu ja erityisesti Intia on vienyt meidän perheen sydämet mennessään.

Blogiarkisto

2019

Kategoriat