Kirjoitukset avainsanalla Influenssarokotetutkimus

Pyhäinpäivän aamuun herättiin hämärässä lumisateisessa säässä. Aurinko olisi pitänyt nousta klo 8.08 ja laskeutua klo 15.54. Lunta sataa hiljalleen ja pakkasta on -1. Eipä aurinko näyttäytynyt tänään ollenkaan!

Minä pääsin osalliseksi suolistosyöpien seulontaan pari viikkoa sitten. Näyte lähetettiin tutkittavaksi ja parissa päivässä tuli vastaus sähköpostiin sekä hieman myöhemmin paperiversiona. Seuraava kutsu tulee parin vuoden kuluttua. Onneksi kaupunginhallitus ja -valtuusto päättivät talousarviokäsittelyn yhteydessä, että pilottiin osallistutaan.

Vuosina 2019–2020 seulontaan kutsutaan kaikki 60-, 62, 64, ja 66-vuotiaat ihmiset niissä kunnissa, jotka tarjoavat suolistosyövän seulonnan asukkailleen. Oulussa tämä koskee 8 850 ihmistä vuodessa.

Vuonna 2019 seulontaa järjestävät Oulun lisäksi Jyväskylä, Orivesi, Paimio, Sauvo, Säkylä, Tampere ja Ylitornio.

Vuosittain Suomessa todetaan yli 3 000 uutta suolistosyöpää ja siihen kuolee noin 1 200 henkeä. Vain eturauhassyöpä ja rintasyöpä ovat Suomessa yleisempiä.

Korkea-annoksista influenssarokotetta tutkitaan Suomessa nyt. Tähän tutkimukseen meidän perheessä tuli kutsut minulle ja miehelleni. Me osallistutaan tutkimukseen mieheni vakavan sairauden vuoksi. Tavallisen influenssarokotteen joudumme ottamaan joka tapauksessa. Rokoteen ottaminen koskee myös lähipiiriä ja sen saa ilmaiseksi iästä riippumatta. Haluan olla vastuullinen perheenjäsen!

Influenssaviruksen aiheuttama hengitystietulehdus aiheuttaa vakavia ongelmia, pahimmillaan tauti johtaa sydän- ja verisuonisairauden tai hengitystiesairauden puhkeamiseen. Ikääntyneillä ja huonokuntoisilla pitkäaikaissairaille influenssaan liittyvät vaivat voivat vaatia sairaalahoitoa ja johtaa jopa kuolemaan.

Rokotetutkimuksessa tutkitaan, suojaako uusi korkea-annoksinen influenssarokote paremmin kuin tavallinen influenssarokote.

Miehelleni aloitettiin jälleen vastustuskykyä lisäävän lääkkeen antaminen Medisiinisessä Päiväsairaalassa. Lääke laitetaan suoraan suoneen. Esilääkkeen ja varsinaisen lääkkeen antaminen kestää useita tunteja ja vielä on oltava tarkkailtavana tunnin verran, ennenkuin pääsee kotiin saattajan kanssa. Viimeksi operaatio kesti lähes 5 tuntia. Seuraava lääkeannos annetaan tämän kuun lopulla.

Rintasyövän seulontaan sain myös kutsun ja tutkimukseen menen viikon kuluttua. Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä ja siihen sairastuu vuosittain yli 4000 suomalaisnaista. Rintasyövän ennuste on varsin hyvä, sillä 89 prosenttia sairastuneista on elossa viiden vuoden jälkeen sairauden toteamisesta.

Rintasyövän seulontatutkimuksella pyritään havaitsemaan rintasyöpä aikaisemmin kuin ilman seulontaa pystyttäisiin. Suomessa osallistutaan ahkerasti rintasyövän seulontaan. Kutsu seulontaan tulee kahden vuoden välein 50-69 vuotiaille ja 90 % noudattaa kutsua. Hyvä asia!

Hyviä uutisia sain eilen yhdeltä ystävältäni. Heidän perheessä oli keväällä tehty elinsirto, jossa luovuttajana oli puoliso. Kaikki on mennyt hyvin ja elämä jatkuu hyvänä luovutuksen ansiosta. Näitä onnistuneita operaatioita ja positiivisia asioita on ilo kuulla syksyn harmaudessa!

Minulle tarjottiin eilen vakuutusta vakavan sairauden varalle! Vakuutuksen tarjoaja oli nuori ihminen ja kertoi, että Suomessa joka 3. sairastuu syöpään ja vakuutus helpottaisi elämistä ja perheen taloutta, sairautta se ei estä eikä poista. Totesin, näin asia on. Minä en ikäni vuoksi edes saa tuollaista vakuutusta, vaikka olen terve. Nuoren ihmisen kannattaa tutustua asiaan ja harkita sekä peilata tilannetta omaan elämäntilanteeseen.

Meillä jatketaan VentiPress-hoitoja pari kertaa päivässä vielä reilun viikon ajan. Sitten laite palautetaan sairaalaan takaisin. Samoin yksilöllinen fysioterapia miehelleni jatkuu 2/krt viikossa kotona ihanan ja osaavan fysioterapeutin hoivassa tämän kuukauden ajan! Huippu asia, kun erinomaisen fyssarin onnistui mieheni saamaan ja positiivisia tuloksia on tullut roimasti. Näillä mennään kohti valoisampaa huomista syksyn harmaudessa ja pimeydessä.

Hyvinvointivaltio Suomessa pitää nyt ja tulevaisuudessa olla kaikilla mahdollisuus hyvään hoitoon kohtuullisin asiakashinnoin, näin toivon!

Hyvää Pyhäinpäivää! 


 


 

 

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Asustelen mieheni kanssa kahdestaan Oulussa. Taakse on jäänyt pitkä työura valtion logistiikkayhtiön palveluksessa. Elämä on kuljettanut mutkien ja kiemuroiden myötä tähän päivään. Olen ollut ammattiosaston puheenjohtaja ja valtakunnan tasolla liiton hallituksen jäsen sekä varapuheenjohtaja. Matkustelu ja erityisesti Intia on vienyt meidän perheen sydämet mennessään.

Blogiarkisto

2019

Kategoriat