Kirjoitukset avainsanalla syksy

Onni elää käsityössä, sen olemme meidän perheessä huomanneet. Viikonlopun aikana on paikkakunnalla kahdet isot messut samassa paikassa. Kädentaitomessut ja Hyvinvointimessut keräsivät suuren määrän ihmisiä paikalle.

Tarkoitus oli mennä heti messuilemaan, kun ovet avautuvat. Tarkoitukseksi se jäi. Lähistöllä on rakennustöitä ja parkkipaikkoja on käytössä vain osa. Autojonot matelivat hitaasti eteenpäin, jokaisen tähyillessä tyhjää parkkiruutua. En jäänyt kyttäileen, löysin hieman kauempaa tyhjän parkkiruudun.

Ostin ennakkoon mobiililipun, mutta lippua ei puhelimeen tullut. Täytyy tarkkailla menikö velotus kuitenkin. Hallin edessä oli pari lippukojua, joista nopeasti sai ostettua lipun. Ennakkolippujen tarkastusjono oli hurjan pitkä!

Messuilla oli tuttuja tuotteita edustettuna sekä muutama mielenkiintonen minulle tuntematon esittelijä tuotteineen. Väkeä oli paljon ja jonon mukana piti ruuhkaisimmat käytävät kulkea.

Jokunen myyjä esitteli myymiään tuotteita tekemällä niitä yleisön edessä, oli kiva nähdä miten joku erikoinen asia tehdään. Mattoa sai myös jokainen halukas kangaspuissa paukutella menemään. Esittelijä kyllä hyvin neuvoi ja opasti maton kudonnan saloihin. Tungosta aamupäivällä ei ollut maton kudontaan.

Kauniita valmiita vaatteita, hattuja, laukkuja, koruja ja kenkiä oli myytävänä. Kankaita oli myös ja monenlaista koriste- ja valoesinettä löytyi valikoimista. Ihania lankoja oli useammassa kojussa myynnissä. Pitihän niitä vähä hiplata, mutta eilen omaa lankavarastoa tutkailin ja totesin, etten tarvitse yhtään uutta houkuttelevaa kerää vähään aikaan!

Hyvinvointipuolella esiteltiin monenlaisia tuotteita itselle käyttöön ympäristöasioita unohtamatta. Mukava oli nähdä vanhempia rouvia meikkiostoksilla. Myyntipöydän ääreen mahtui pari rollaattoria ja kaupat hoituivat hyvin asiantuntevasti. Samalla kojulla minäkin ostokseni tein.

Alueella on iso kahvio, jossa heti aamulla oli istumassa miehiä. Onneksi isännät oli jätetty munkkikahveille baarin puolelle, eivät olleet turhaan seisoskelemassa kapeilla käytävillä naisten tehdessä ostoksia.

Miehille messuilla ei juuri ollut mitään tarjottavaa, ehkä parissa kolmessa kojussa olisi ollut miehisiä tuotteita ja tavaroita tarjolla. Onneksi on nettikaupat, josta voi joka harrastukseen ostaa erilaista materiaalia. Askarteluun ja pienoismalleihin erikoistunutta kivijalkakauppaa valitettavasti ei enää kaupungista löydy!

Aika paljon askeleita ja kilometrejä tuli parin tunnin reissun aikana mittariin.

Syksyinen, sateinen ilma on ollut muutamana päivänä. Lunta tai räntää ei ole vielä satanut, mutta eilen rengashotellissa kävin vaihdattamassa nastarenkaat autoon. Helppoa hommaa, istuin oranssin värisellä sohvalla ja join kaakaota sillä aikaa kun renkaat vaihdettiin. Muutaman päivän kuluttua pyydettiin käymään vielä jälkikiristyksessä, siis renkaiden! Joku aamu se talvi jälleen yllättää!

Nurmikko on viikolla ajettu ja puiden pudonneet lehdet on imuroitu pois pihapiiristä. Ankealta juuri nyt maisema näyttää pimeyden keskellä. Muutamia lyhtyjä on ilmestynyt normaalien pihavalojen lisäksi valostuttamaan pimenevää syysiltaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Alkuviikolla oli vielä lämmintä kymmenen asteen kieppeillä ja hyvin tarkeni kevyellä vaatetuksella liikkua. Loppuviikolla oli jo pakkasöitä, toppatakkia, hanskoja ja sukkia piti katsella päälle. Kova tuuli jäähdytti ilman, aurinko lämmitti vielä mukavasti iltapäivällä. Syksy on nyt.

Syksyn tulon huomaa myös erilaisten liikuntaryhmien ja kuntosalitarjousten lisääntyessä. Kesän jälkeen moni tekee lupauksen, että maanantaina aloitan kuntoilun. Minä en ole koskaan tehnyt sellaista ”maanantai”lupausta.

Muutama viikko sitten aloitin uudella kuntosalilla treenailun ja samalla tarkemmin katsoin mitä lautaselleni laitan. Aikaisempaa kokemusta kuntosaleista on useiden vuosien ajalta, mutta tämä uusi sali viehättää erityisesti. Minulla on avain, jolla pääsen ovesta sisään, saan lukittua vaatekaapin ja avaimeen on tallennettu minulle tehty ohjelma. Sisään mennessä avain käytetään päätteellä ja aloitetaan treenaaminen. Jokaisessa laitteessa on avaimen paikka ja kun avaimen laittaa reikään, niin se kertoo, kuinka monta sarjaa ja millä painoilla on liike tehtävä. Kaikki tallentuu avaimeen ja liikesarjan tehtyä näyttö opastaa seuraavalle laitteelle. Ohjelma päätetään samalla tavalla kuin se aloitettiin. Lopuksi näkee treeniin käytetyn ajan ja yhteenvedon kokonaisuudesta. Hieno asia, kun tykkää kaikista teknisistä vempaimista!

Onhan minulla lisäksi fitneskello, joka mittaa ranteesta sykkeen ja treenin lopuksi kertoo kuinka on mennyt ja mitä sykealueita on käytetty. Kaikki nämä päivien treenailut näkee käppyröinä ja muuna informaationa laitteen valmistajan sivuilta omista tiedoista.

Parvekekukat ovat vielä hyvässä kuosissa, oikein kukostavat ja ilmojen viiletessä innostuivat kukkimaan runsaasti. Vielä saavat kukkia rauhassa. Syysistutuksia ja talven koristeita ehtii hyvin laittamaan myöhemmin.

Piha-aroniat on poimittu ja laitettu pakkaseen talvella nautittavaksi.  Marjoissa on lähes seitsenkertaisesti antioksidantteja mustikkaan verrattuna.

Pihoilla ja katujen varsilla kypsyvät aronian marjat ovat superruokaa, jota harva osaa hyödyntää. Moni kuvittelee marjojen olevan jopa myrkyllisiä.

Aronia sisältää hurjasti sinisiä ja mustia väriaineita, jotka suojaavat monilta kroonisilta sairauksilta ja ehkäisevät aivojen rapautumista. Hyvän suojan saa jo muutamasta marjasta päivässä, aronian marjat ovat myös c-vitamiinipommeja. Aronia sisältää kaikista marjoista eniten fenoliyhdisteitä, jotka suojaavat soluja härskiintymiseltä. Siksi aronian marjat voivat suojata aivoja ikääntymisen aiheuttamilta vaurioilta ja ehkäistä kroonisten sairauksien puhkeamista. Aronian tehoaineet voivat ehkäistä myös kasvainten kasvua. Siis todellinen supermarja!

Illat ovat alkaneet pimetä ja naapurit ovat huomioineet, että meidän ikkunaan syttyy kaunis ja ihana valo. Valo on Intiasta tuotu diwalilyhty. Diwali on Intiassa valon juhlan aikaa, joka sijoittuu syksyyn. Intiassa diwalilyhtyjen lisäksi loistaa kauniita isokokoisia paperitähtiä pimeissä ja lämpimissä öissä, ne antaa todella kauniin vaikutelman. Juhlan aikaa voi verrata meillä lähinnä joulun aikaan, jolloin on paljon erilaisia kauniita valoja.

Meillä on nyt meneillään Roosa nauha-aika. Illalla sytytetään valot vaaleanpunaisiin pallovaloihin. Roosanauha mukista juodaan kahvit, ruusut ja Roosa nauha on myös hankittu. Roosa nauhatuotteita myyvät monet liikkeet ja osa tuotteen hinnasta lahjoitetaan Syöpäsäätiölle syöpien tutkimusta varten.

Joskus vain tuntuu, että kaikki asiat onnistuu ja kääntyy parhain päin! Kulunut viikko oli juuri sellainen.

Maanantain aloitin jalkahoitolassa, jossa oli ammattitaitoinen ja työstänsä ylpeä ihminen tekemässä hoitoja. Hän kertoi koko ajan mitä tekee ja miksi. Antoi neuvoja kotona tehtävään jalkojen hoitoon. Keskusteltiin parista hoitotuotteesta, hoitaja sanoi, ettei kannata ostaa kuin toinen, ettei tule kovin kalliiksi. Tuntui todella ihanalta. Elämäni aikana olen monenlaisen jalkahoitajan tuolissa istunut, mutta maanantaina oli aivan huippu ammattilainen kyseessä.

Kuntosalilla tehtiin kuntotestit alkuviikosta ja eilen uuden ohjelman mukaan treenailtiin. Kuntosalilaitteet ovat vuosien varrella tulleet tutuksi ja monenlaisilla ohjelmilla olen treenaillut. Uudella salilla minua viehätti tietotekniikan hyödyntäminen. Avaimella pääsen salille, avaimeen on ladattu ohjelma, joka kertoo mitä tehdään, montako sarjaa samoin painojen määrän. Avaimeen tallentui tekemäni treeni. Avaimen avulla aloitetaan ja päätetään treeni, muutoksia voi itse tallentaa seuraavaa kertaa varten. Oon kyllä innostunut tietotekniikan käytöstä!

Synttäreitäkin vietin viikon aikana. Onnitteluja tuli runsaasti, ruusuja ja lahjoja myös. Olen onnellinen ihminen, kun minulla on erilaisia ja monenikäisiä ystäviä. Joidenkin kanssa ystävyys on kestänyt vuosikymmeniä, toisten kanssa vähemmän aikaa ja aivan uusia ystäviäkin on ilmaantunut elämääni.

Kävin ystäväni uutta pientä koiraa katsomassa. Hauva oli ihana nappisilmä. Menen varmaan uudelleen pentua ja perheen aikuista koiraa katsomaan. Koiratanssireissukin on ehkä lähiaikoina ohjelmassa.

Kyläilyyn ja ystävien tapaamiseen piti tietysti valmistautua ja lakata kynnet syksyn värein sekä koristella kynnet timantein. Päivä vierähti kuin siivillä ihanien ihmisten ja asioiden parissa. Sain ystävältä myös lahjan päivällä kauppakeskusreissulla.

Mieheni kuntoutumisen ja kuntoutuskartoituksen tekeminen tällä viikolla oli kaikkein paras ja ihanin asia. Tiistaina on tehty päätöksiä kuntoutuksen edistymisestä. Tänään soitin kuntoutussuunnittelijalle ja keskusteltiin minkälaista kuntoutusta on tulossa ja kuinka pitkäksi aikaa. Nyt tuntuu, että homma edistyy ja asia on otettu tosissaan!

Keskustassa nähtiin pinkki autokaunotar, Limutaxi. Auto on Lincoln limusiini. Bileautoa voi vuokrata esim. tuntihinnalla kartsalla pyörimistä varten kuuden kaverin kanssa. Kaverini tuumasi, että tukka ja auto mätsää just eikä melkein.

Aamulla oli jäätä auton ikkunassa ja illalla satanut räntä oli jäätynyt paakuiksi, mutta se ei harmittanut eikä haitannut yhtään. Syksyä tässä eletään ja talven tuloon pitää varustautua.

Vielä on nimipäiväjuhlat tällä viikolla!

 

 

Värillä on väliä, ainakin minulle. Meidän kodissa seinät ei ole valkoiset, eikä huonekalut valkoisia tai harmaita. Värejä löytyy seinistä, huonekaluista ja kodin eri tavaroista. Patinaa ja elämän jälkiä täytyy näkyä.

Syksyn tullen tekee mieli sisustaa kotia eri värein kuin kesällä. Ensimmäisenä ajattelin hankkia uusia värikkäitä petivaatteita. Muutamana iltana olen eri kauppojen nettisuvuja selaillut ja yrittänyt hakea mieleisiä lakanoita.

Tänään menin kauppakeskukseen tarkoituksena ostaa uusia pussilakanoita ja aluslakanoita. Pussilakanoita oli moneen makuun, neutraalista haalesta retroväreihin. Nuo kuitenkaan eivät tunnu omilta väreiltä. Loppujen lopuksi löytyi vain yksi pussilakana, joka oli väriltään, kuvioltaan ja materiaaliltaan juuri oikea.

Tuskan hiki tuli, kun yritin sopivan väristä aluslakanaa löytää uuteen pussilakanaan. Kävin useassa liikkeessä ja valokoima oli kaikissa lähes sama. Valkoinen, harmaa, tumma ja vaalea sininen sekä koiran oksennuksen värinen vihreä tai jopa musta. Yhdessä liikkeessä kerrottiin, että loppuviikolla tulee muutama syksyinen väri lakanoihin. Ystävällinen myyjä katsoi netistä, mitä värejä heille on tulossa ja kertoi värien nimet. Parin värin nimi kuulosti kivalta ja lupaavalta, ehkä saan uudet aluslakanat loppuviikolla hankittua. Tänään ei onnistunut.

Aika hassu tilanne on aluslakanoiden suhteen, kun värejä ei juuri ole saatavavilla. Useat värit näyttivät likaisilta ja ankeilta. Yhdessä liikkeessä myyjä kertoi, että lasten lakanoiden valikoimaa ei juuri ole ja niitä vaikea löytää.

Kauppakeskuksessa oli kaikkea ihanaa värikästä ja syksyyn sopivaa sisustustavaraa runsaasti näkyvillä ja kivasti oli rakennettu erivärisiä kokonaisuuksia. Tällä kertaa en tarvinnut muuta kuin lakanoita, tai en olisi niitäkään oikeasti tarvinnut muuten kuin vaihtelun vuoksi.

Pesen ja mankeloin uudet pussilakanat ja odottelen sopivien aluslakanoiden löytymistä joko kivijalkaliikkeestä tai sitten netistä.

 

Kommentit (2)

Raili
Liittynyt31.5.2019
1/2 | 

Minunkin mielestäni värit tuovat kotiin iloa.  En voi sietää täysin valkoista sisustusta.  Kaikenlaisia muoteja tulee ja menee.  Paljon parempi on käyttää värejä, joista itse pitää.

Seuraa 

Asustelen mieheni kanssa kahdestaan Oulussa. Taakse on jäänyt pitkä työura valtion logistiikkayhtiön palveluksessa. Elämä on kuljettanut mutkien ja kiemuroiden myötä tähän päivään. Olen ollut ammattiosaston puheenjohtaja ja valtakunnan tasolla liiton hallituksen jäsen sekä varapuheenjohtaja. Matkustelu ja erityisesti Intia on vienyt meidän perheen sydämet mennessään.

Blogiarkisto

2019

Kategoriat