Kirjoitukset avainsanalla Älä osta mitään

Black Friday, mustaa ostoshuumaa, saiko se sinut hullaantumaan? Päivä on aleshoppailuun pyhitetty päivä, joka tuli meille Amerikasta. Mainokset ovat kirkuneet, että nyt on Black Week tarjouksia koko viikon. Potkaistaanko tällä alella joulumyynti käyntiin?

Tarkemmin kun tuotteiden hintoja seurailee, huomaa, että monen tuotteen kohdalla alennusprosentit eivät ole hääppösiä. Joidenkin tuotteiden hintoja on nostettu hieman ennen perjantain alea. Amerikassa alennukset ovat 70-80 % suuruiset, meillä keskimäärin alle 20 %. Tuleeko huijatuksi tulemisen tunne...

Useissa liikkeissä on ollut kuitenkin hyviä tarjouksia ja ihmiset ovat menneet jotain tuotetta jonottamaan jo aamuyön tunteina. Ehkä näitä kyseisiä tavaroita on ollut vain muutama kappale myynnissä.

Tuotteiden hiilijalanjälkeä on hyvä pohdiskella, missä ja miten tuotteet on valmistettu. Ostanko ostoshuumassa itselle tarpeettomia tavaroita kivijalkakaupasta, kotimaisesta verkkokaupasta vai ulkolaisesta verkkokaupasta.

Olisiko meidän aika luopua Mustasta Perjantaista, Hulluista Päivistä, Ilmaisista Ämpäreistä, ettei kävisi niin kuin Sulo Vilenille. ”Kun halvalla saa” pitää ostaa, vaikka ei tarvitsekaan.

Samaan aikaan vietetään Älä osta mitään – päivää. Päivän tarkoituksena on herättää ihmiset kulutushysteriasta ja huomaamaan ylikulutuksen ja maapallon luonnonvarojen liikakäyttö. Maapallon kantokyky ylittyi tänä vuonna jo heinäkuussa, kuukautta aikaisemmin kuin aikaisemmin.

Kulutusjuhlan jälkeen ensi maanantaina vietetään White Monday – kiertotalouspäivää. Päivän ajatus on muistuttaa korjaus, kierrätys ja uusiokäytön mahdollisuudesta.

Tähän harmaaseen marraskuun viimeiseen perjantaihin tuli säpinää postilakon seurauksista ja hallituksen toimista sekä ministerien puheista. Toivottavasti koko totuus tulee esille ja sen mukaiset seuraamukset.

Hyvä asia, että Postin lakossa löytyi keskiviikkona sovinto. Työntekijät pääsivät jatkamaan töitänsä uuden työehtosopimuksen turvin ja kaikki tukilakot peruutettiin. Joulukortti- ja pakettiliikenne kulkee jälleen. Meille tuli jo torstaina ansimmäiset postit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Asustelen mieheni kanssa kahdestaan Oulussa. Taakse on jäänyt pitkä työura valtion logistiikkayhtiön palveluksessa. Elämä on kuljettanut mutkien ja kiemuroiden myötä tähän päivään. Olen ollut ammattiosaston puheenjohtaja ja valtakunnan tasolla liiton hallituksen jäsen sekä varapuheenjohtaja. Matkustelu ja erityisesti Intia on vienyt meidän perheen sydämet mennessään.

Blogiarkisto

2019

Kategoriat