
Pitäskö ruveta kokkeilemmaa? Tuunaa Rössy ruokakilpailu on päättynyt ja voittajat valittu. Voittajaksi valittiin makea versio, joka maistuu marjoilta ja tummalta suklaalta.
Perusrössy tehdään verestä, sianlihasta, ruis- ja ohrajauhoista. Mausteena on suola, sipuli, mustapippuri, valkopippuri ja meirami, ehkä jotain muitakin mausteita. Rössyn koostumus on tiivis, se pysyy kasassa ja sitä voi paistaa viipaleina. Rössypotut on Oululainen perinteinen keittoruoka, joka tunnetaan hyvin, esim. pääkaupunkiseudulle on perustettu Rössypottuseura.
Rössypottuihin tulee perunaa, rössyä, palvikylkeä tai sianlihaa, sipulia, mustapippuria, laakerinlehteä ja vettä. Hyvin yksinkertainen, vahva ja maukas perusruoka.
Meillä laitetaan monipuolista kotiruokaa perinteitä kunnioittaen. Ruokamme sisältää myös ripauksen Ranskalaista keittiötä, Venäläistäkään unohtamatta.
Viime aikoina on tehty seuraavia ruokia:
Naudan sisäfileestä on valmistettu Chateaubriandit, lisänä oli provencaleperunat, herkkusieniä, vihreitä papuja ja aromivoita.
Sisäfile puhdistetaan kalvoista, leikataan n. 180 g pihveiksi ja muotoillaan käsin pihvin muotoon. Pihvit maustetaan esim. pihvimausteella, öljytään kevyesti molemmin puolin. Paistinpannu lämmitetään kuumaksi, pariloidaan pihveille molemmin puolin paistopinta, lisätään pannulle voita. Paistetaan pihvit haluttuun kypsyysasteeseen.
Provencaleperunat, viipaloi kuoritut perunat, ruskista ne kuumalla pannulla öljyssä, mausta valkosipulisuolalla hieman suolaiseksi, lisää mukaan paprikajauhetta ja pyörittele seos tasaiseksi. Kippaa perunat uunivuokaan ja paista 200 asteessa kypsäksi. Perunoihin ei laiteta kermaa.
Freesaa kokonaiset herkkusienet pihvien paistorasvassa. Kiehauta vihreät pavut ja tarjoa ne pihvien ja valkosipuliperunoiden kanssa.
Paistettua Punakampelaa, keitettyjä perunoita, keitettyjä kasviksia sekä pinaattikastiketta
Paista jäiset punakampelafileet voissa paistinpannulla. Keitä kuoritut perunat sekä kasvikset.
Pinaattikasteketta varten kuumenna kattilassa voita, jossa haudutat sipulia. Lisää tarpeellinen määrä vehnäjauhoja ja kasvisliemi. Lopuksi lisää pinaatti, kiehauta ja tarkista maku.
Tomaattista nakkikastiketta oli keitettyjen perunoiden ja kasvisten kanssa
Viipaloi nakit ja pilko sipuli. Kuumenna kattilassa voita ja kuullota siinä sipulia, tomaattipyrettä ja nakkeja. Lisää vehnäjauhoja sen verran, että saat rasvan kiinni. Kattilaan lisätään lihaliemi, laakerinlehti ja maustepippuri.
Chicken Tikka Masala tehtiin valmiista Intialaisesta kastikkeesta, johon lisättiin kypsää broileria. Lisänä oli keitetty riisi ja kasvikset. Ruoka oli tulista. Yhtä hyvää ja tulista ruoka oli kuin Intiassa, lämpö ja aurinko vain puuttui.
Meillä kyllästyttiin paistetun pekonin tuoksuun ja sen sitkeyteen. Onneksi löytyi netistä ohje tuoksuttomaan ja rapean pekonin paistamiseen. Pannulle laitetaan tilkka vettä ja ladotaan siihen pekoniviipaleet. Vesi kiehuu pois ja pekoni alkaa paistumaan. Pekoni käännetään ja paistetaan toiselta puolelta. Hetken kuluttua on pannullinen rapeaa pekonia. Aamiaisella voi tarjota lisänä häränsilmämunan.