Kirjoitukset avainsanalla Black Friday

Black Friday, mustaa ostoshuumaa, saiko se sinut hullaantumaan? Päivä on aleshoppailuun pyhitetty päivä, joka tuli meille Amerikasta. Mainokset ovat kirkuneet, että nyt on Black Week tarjouksia koko viikon. Potkaistaanko tällä alella joulumyynti käyntiin?

Tarkemmin kun tuotteiden hintoja seurailee, huomaa, että monen tuotteen kohdalla alennusprosentit eivät ole hääppösiä. Joidenkin tuotteiden hintoja on nostettu hieman ennen perjantain alea. Amerikassa alennukset ovat 70-80 % suuruiset, meillä keskimäärin alle 20 %. Tuleeko huijatuksi tulemisen tunne...

Useissa liikkeissä on ollut kuitenkin hyviä tarjouksia ja ihmiset ovat menneet jotain tuotetta jonottamaan jo aamuyön tunteina. Ehkä näitä kyseisiä tavaroita on ollut vain muutama kappale myynnissä.

Tuotteiden hiilijalanjälkeä on hyvä pohdiskella, missä ja miten tuotteet on valmistettu. Ostanko ostoshuumassa itselle tarpeettomia tavaroita kivijalkakaupasta, kotimaisesta verkkokaupasta vai ulkolaisesta verkkokaupasta.

Olisiko meidän aika luopua Mustasta Perjantaista, Hulluista Päivistä, Ilmaisista Ämpäreistä, ettei kävisi niin kuin Sulo Vilenille. ”Kun halvalla saa” pitää ostaa, vaikka ei tarvitsekaan.

Samaan aikaan vietetään Älä osta mitään – päivää. Päivän tarkoituksena on herättää ihmiset kulutushysteriasta ja huomaamaan ylikulutuksen ja maapallon luonnonvarojen liikakäyttö. Maapallon kantokyky ylittyi tänä vuonna jo heinäkuussa, kuukautta aikaisemmin kuin aikaisemmin.

Kulutusjuhlan jälkeen ensi maanantaina vietetään White Monday – kiertotalouspäivää. Päivän ajatus on muistuttaa korjaus, kierrätys ja uusiokäytön mahdollisuudesta.

Tähän harmaaseen marraskuun viimeiseen perjantaihin tuli säpinää postilakon seurauksista ja hallituksen toimista sekä ministerien puheista. Toivottavasti koko totuus tulee esille ja sen mukaiset seuraamukset.

Hyvä asia, että Postin lakossa löytyi keskiviikkona sovinto. Työntekijät pääsivät jatkamaan töitänsä uuden työehtosopimuksen turvin ja kaikki tukilakot peruutettiin. Joulukortti- ja pakettiliikenne kulkee jälleen. Meille tuli jo torstaina ansimmäiset postit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Black Friday on kohta täällä!

Black Friday kauppapäivä rantautui Suomeen muutama vuosi sitten Yhdysvalloista. Sitä vietetään marraskuun neljäntenä perjantaina, tänä vuonna 23.11. Useat kivijalkaliikkeet ja verkkokaupat ovat pidentäneet tarjousaikaa viikkoon tai useampaan. Kovimmat tarjoukset ehkä ovat juuri perjantaina!

Oman asuinpaikkani Kivisydän kallioparkki on kävelykadun alapuolella ja sieltä on useita hissiyhteyksiä jopa suoraan liikkeisiin. Perjantaina tarjotaan mahdollisuus ilmaiseen parkkiin klo 7.00-11.30 välisenä aikana. Liikkeet aukaisevat ovensa jo klo 7.00.

Minä kävin jo ennakkoon ostoksilla. Tarkoitus oli ostaa silmälasiliikkeestä vain lukulasit! Ensimmäiseen ketjuliikkeeseen menin pokia katselemaan ja kokeilemaan. Yhdet mieluisat sieltä löytyi. Sitten tuli linssien valinta. Vaihtoehtoja oli monta eri hintaluokissa ja kaikin lisäpinnottein ja ”mitänekaikki” ovatkaan. Sain hinnat paperille ja kerroin vielä harkitsevani ja mahdollisesti varaamaan näöntarkastukseen ajan. Hinta oli sen verran kova, että päätin käydä käytävän toisella puolella laseja katsomassa.

Tämä toinen silmälasikauppa oli myös ketjuliike ja valikoimaa pienikasvoiselle naiselle löytyi vähän enemmän. Myyjä kysyi, voiko hän auttaa ja minkälaisia laseja haen. Kerroin haluavani minulle sopivat lasit. Kehykset eivät saa olla punaiset, mustat, valkoiset eikä isot. Nuori myyjätär sanoi, tästä on hyvä lähteä liikkeelle kun tiedetään mitä ei katsella. Muoviset kehykset myös karsiutuivat heti pois vaihtoehdoista, ne ei istu minun nenälle. Kolmet kivat kehykset löytyi, joista valitsin nuorekkaimmat värikkäät pokat. Kysyin myyjän mielipidettä, mitkä hän olisi ottanut jos olisi minun asemassa valitsemassa laseja. Päädyimme perustelujen jälkeen samoihin kehyksiin. Jälleen oli linssien valinta eri vaihtoehtojen ja käytettävyyden välillä. Hyvät linssit varmaan tulee upeisiin kehyksiin, näin uskon vielä. Tarjouksena oli toiset lasit ilmaiseksi. Nyt viimein ne lukulasit! Näissä oli kriteerinä pieni koko ja kiva väri, ne löytyi yllättävän helposti -80% hyllystä. Lasien päivityksestä on pari vuotta, joten näkö piti tarkistaa. Onneksi optikko juuri vapautui ja pääsin heti tarkastukseen.

Tällä kertaa tehtiin laajennettu näöntutkimus ja tietty ale hintaan. Tarkastus sisälsi optikon näöntutkimuksen. Tutkimus tehtiin omilla laseilla ja ilman laseja, tarkka tutkimus. Silmänpohjat tutkittiin ja kuvattiin, silmänpaineet mitattiin, toiminnallisen näön tutkimus, kontrastitutkimus, näkökentän laajuus tutkittiin ja reaktioaika tutkittiin myös. Silmänpohjakuvaus ei maksanut mitään laajennetussa näöntutkimuksessa. Tutkimuksista sain paperitulosteet mukaan ja silmänpohjakuvia katsottiin optikon koneelta yhdessä. Kaikki oli kunnossa eikä silmälääkärille tarvitse mennä. Tutkimus oli kyllä mielenkiintoinen, osa tehtiin tuolissa istuen ja edessä oli pieni n. 10” kokoinen näyttö. Ohjelma käski tulemaan lähemmäs tai kauemmas näyttöruutua. Itse piti nappuloita painella tehtäväannon mukaisesti. Juttelin optikolle, että onneksi tietokone on tuttu ja paljon olen sitä käyttänyt, oli helppo tehdä tehtävät. Ehkä jollekin minua vanhemmalle ihmiselle ja vähän tai ei ollenkaan tietokonetta käyttäneelle tutkimus voi olla tosi haasteellinen. Hän myönsi, että näin on. Tehtäviä olisi voinut uusia, jos ei oikein onnistunut ensimmäisellä kerralla. Minulla jäi yhteen kertaan ja hyvin meni. Kassan kautta sitten kotiin ja parin viikon kuluttua odottelen viestiä uusista laseistani. Tuli hankittua kahdet lasit, monitehot ja lukulasit.

Perjantaina meidän perheeseen ostetaan hullun halvalla uusi läppäri, ehkä? Täytyy netistä tarjouksia katsella ja koneiden tietoja. Kaikki ”mustat” hinnat ei kuitenkaan ole edullisia, tarkkana täytyy olla kuten aina kaikissa hankinnoissa ja elämän valinnoissa.

Hyviä harkittuja hankintoja perjantaina kanssaeläjät!

Kommentit (0)

Seuraa 

Asustelen mieheni kanssa kahdestaan Oulussa. Taakse on jäänyt pitkä työura valtion logistiikkayhtiön palveluksessa. Elämä on kuljettanut mutkien ja kiemuroiden myötä tähän päivään. Olen ollut ammattiosaston puheenjohtaja ja valtakunnan tasolla liiton hallituksen jäsen sekä varapuheenjohtaja. Matkustelu ja erityisesti Intia on vienyt meidän perheen sydämet mennessään.

Blogiarkisto

2019

Kategoriat