Raju myrsky iskeytyi juhannuksena Oulun seudulle. Oulussa tuuli oli hurjimmillaan yli 26 metriä sekunnissa. Aikoinaan autolautta Estonian uppoamisen aikaan oli voimakkaimmat tuulen puuskat siellä 29 metriä sekunnissa.

Pelastuslaitoksella oli työn täyteinen yö raivatessa kaatuneita puita pois teiltä ja sähkölinjojen päältä. Onneksi ei ole suuria omaisuusvahinkoja tullut ja ihmishenkiä ei ole menetetty myrskyn takia.

Illalla ja yöllä tuuli todella kovaa ja pihojen isot männyt natisivat uhkaavasti ja solakammat koivut näyttivät menevän solmuun. Tuuli ja saderyöpyt iskivät voimalla ikkunoihin ja rummuttivat peltisiä ikkunalautoja.

Meidän pihalla oli muutamia isoja puiden oksia lentänyt puista ja kukkaistutukset olivat kärsineen näköisiä ja osa kukista oli katkeillut. Laatikoissa olevat kesäkukat olivat tuulesta ja sateesta ehkä eniten kärsineet.

Mitenkähän on linnun pesien ja poikasten tilanne myrskyn ja sateen jälkeen. Pihan puissa on muutama pesä linnuilla ja oravilla, toivon, että siellä on kämpät pysyneet ehjinä ja kuivina ja poikaset säilyneet hengissä.

Sähkökatkoksia oli Oulujoen pohjoispuolella yli 1500 taloudessa. Meilläkin oli sähköt poikki 4-5 välillä yöllä n. 15 minuuttia, pakasteiden ym. sulamisesta ei ollut pelkoa noin lyhyessä ajassa.

Eniten jännitti, kuinka kauan sähkökatkos kestää. Monella on kaikenlaisia sähköllä käyviä laitteita terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitoa varten, joten pitkät sähkökatkokset voivat tuoda erinäisiä ongelmia.

Meillä oli muutamia laitteita latauksessa, joista huomasi ettei virtaa ole. Kun sähköt palasi takaisin, niin robotti-imuri ilmoitti, että alkaa lataamaan! Tämmöisessä tilanteessa huomaa, kuinka yhteiskunta ja ihmiset ovat riippuvaisia sähkön saannista.

Näin kovaa kesämyrskyä ei ole ollut aikaisemmin Oulun seudulla. Olikohan tämä ilmaston muutoksen seurausta vai mitä? Sitä kovempaa keliä on turha jäädä pelkäämään.

Myrskyn jälkeen on poutasää!

 

 

 

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Asustelen mieheni kanssa kahdestaan Oulussa. Taakse on jäänyt pitkä työura valtion logistiikkayhtiön palveluksessa. Elämä on kuljettanut mutkien ja kiemuroiden myötä tähän päivään. Olen ollut ammattiosaston puheenjohtaja ja valtakunnan tasolla liiton hallituksen jäsen sekä varapuheenjohtaja. Matkustelu ja erityisesti Intia on vienyt meidän perheen sydämet mennessään.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla