Näihin aikoihin vuodesta on jo monella paljon lääkkeitä tarvitsevalla ja lääkäripalveluita käyttävällä jo maksukatot täyttyneet. Niin on meilläkin.

Lääkkeiden vuosiomavastuu on tänä vuonna 572,00 euroa. Lääkekustannuksia Kela seuraa ja sieltä tulee kirje, kun vuosiomavastuu on täynnä. Kela lähettää automaattisesti kirjeen vuosiomavastuun ylittymisestä ja oikeudesta lisäkorvaukseen. Kirjeen mukana on hakemuslomake, jolla haetaan lääkkeiden lisäkorvausta.

Lisäkorvausta on erikseen haettava. Kelasta automaattisesti lähetettävässä kirjeessä ei ole tarkkaa vuosiomavastuun ylittymispäivämäärää. Kirjeessä kerrotaan mitä liitteitä tarvitaan hakemuksen mukaan. Selvitys lääkkeiden ostosta pitää laittaa mukaan, helpoiten se käy, kun laittaa apteekkikuitit mukaan.

Lääkekorvauksia ei toistaiseksi voi hakea verkossa. Hakemus ja liitteet pitää lähettää Kelaan postitse.

Tieto oikeudesta lisäkorvaukseen päivittyy apteekkien käyttöön ilmoituskirjeen postituspäivää seuraavana päivänä.

Joskus voi joutua hakemaan oikeutta lääkkeen erityiskorvaukseen tai rajoitettuun korvaukseen. Korvausta haetaan Kelasta lääkärin kirjoittamalla B-lausunnolla. Usein lausunnon lääkäri lähettää suoraan Kelalle.

Lääkekorvauksia ei voi vielä hakea verkossa. Hakemus ja liitteet pitää lähettää postitse Kelalle.

Kunnallisen terveydenhuollon asiakasmaksukatto on tänä vuonna 683 euroa. Maksukattoon tehdään indeksitarkistus joka toinen vuosi.

Terveydenhuollon maksukaton kertymistä on itse seurattava ja esitettävä alkuperäiset laskut ja maksukuitit, jos hoitoja on eri organisaation laitoksissa. Maksukaton piiriin kuuluvat esim. terveyskeskuksen lääkäripalveluiden maksut, fysioterapiamaksut, sairaalan poliklinikkamaksut ja monet muut julkisen terveydenhuollon maksut.

Maksukattoon ei kuitenkaan lasketa hammashoidon maksuja, sairaankuljetuksesta ja lääkärintodistuksista kertyviä maksuja.

Maksukaton täytyttyä ovat maksukattoon sisältyvät palvelut maksuttomia kalenterivuoden loppuun asti. Poikkeuksena on lyhytaikaisesta laitoshoidosta vuodeosastolla perittävä alempi maksu. Maksukaton täyttymisen jälkeen kirjoitetaan asiakkaalle vapaakortti. Vapaakortti pitää esittää kun käyttää julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita.

On hyvä asia, että Suomessa on käytössä terveydenhuollon ja lääkekustannusten maksukatot. Näillä pyritään estämään, ettei asiakasmaksut nouse kohtuuttoman korkeaksi .

Olen osallistunut useampaan kyselyyn terveydenhuollon asiakasmaksujen perimisestä ja niiden suuruudesta. Monet maksut ovat kohtuuttoman suuret paljon lääkkeitä ja terveyspalveluja käyttäville ihmisille. Lisäksi maksujen omavastuut tekevät ison loven kukkaroon vuoden ensimmäisten kuukausien aikana. Ikävin asia on, kun sairaalamaksut ovat menneet ulosottoon asiakkaan maksamattomien laskujen takia. Toki syitä voi olla monenlaisia...

Kannatan yhteistä kohtuullista maksukattoa, johon kuuluisivat terveydenhuollon, lääkkeiden ja kelakyytien maksut. Toivottavasti joskus olisi vain yksi maksukatto!

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Asustelen mieheni kanssa kahdestaan Oulussa. Taakse on jäänyt pitkä työura valtion logistiikkayhtiön palveluksessa. Elämä on kuljettanut mutkien ja kiemuroiden myötä tähän päivään. Olen ollut ammattiosaston puheenjohtaja ja valtakunnan tasolla liiton hallituksen jäsen sekä varapuheenjohtaja. Matkustelu ja erityisesti Intia on vienyt meidän perheen sydämet mennessään.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla