Nyt ottaa päähän.

Katsot oikealle tai vasemmalle, niin aina joku valittaa.

Jääkiekkokaukaloissa tapellaan, vanhustenhoidosta ovat rahat loppu, lapset oireilevat, talot homehtuvat, ruoka kallistuu, eliitti etuilee ja työpaikat irtisanovat. No, tämän listan jälkeen voi ajatella, että valittamiseen on ehkä pikkaisen aihettakin. Mutta silti. Mukaviksikin tarkoitetuista asioista – kuten vaikka harrastuksista – on tullut riidan ja ylisuorittamisen aiheita.

Onko useimpien meidän elämä sittenkään niin pahasti pois tolaltaan? Suhteellisuudentaju omiin murheisiin olisi aika monen kohdalla enemmän kuin paikallaan.

Ennen ajateltiin, että jos tänään menee huonosti, niin huomenna on jo paremmin. Ruoho uusi nousta alkaa aina

matalalta, lauloi Aulikki Oksanen.

Mutta nyt, nyt usko oman elämän, oman maan ja koko maailmankin tulevaisuuteen on kadonnut. Yhteinen ajattelumallimme on kääntynyt negatiiviseksi.

Osallistuin vanhan oppikouluni 50-vuotisjuhliin. Siellä sitä istuttiin, samassa juhlasalissa saman tyttökaverin vieressä. Koulu tuntui tutulta, vaikka muutaman luokkakaverin ja opettajan tunnistaminen tekikin tiukkaa.

– Meitä ympäröi vimmainen eteenpäin katsomisen ilmapiiri, kuvaili kouluaikaansa juhlapuhuja, tutkimusprofessori Mika Pantzar, saman koulun kasvatti.

Kiitin mielessäni vanhempiani asuinpaikan valinnasta. Keskiluokkainen espoolaislähiö, Tapiola, halusi meille puutarhakaupungin taimille parasta.

Ei ole sama, missä ilmapiirissä varttuu. Ihminen luo ympäristön, mutta ympäristö se meidät todellisuudessa kasvattaa. Ystävät, naapurit, opettajat ja koko yleinen ilmapiiri vaikuttavat enemmän kuin arvaammekaan – hyvässä ja pahassa – siihen, millaisia meistä tulee. Käsitys omasta itsestä, itsetunto, syntyy juurista, maasta, ihan kuten talonpojilla aikanaan.

Tätä vimmaista eteenpäin katsovaa ilmapiiriä on ikävä. Nyt vallalla oleva valittamisen kulttuuri tuntuu lamaannuttavalta ja tylsältä.

Tässä kuussa päivä karkaa yöltä. Ei anneta periksi.

Elämä on ympärilläsi ja sinussa, lauletaan hippimusikaali Hairissa. Päästetään aurinko paistamaan.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tympii, tökkii, pännii, ärsyttää! Onko ajassa, yhteiskunnassa, perheessä, mediassa, hallituksessa, anopissa, miniässä tai supermarketin sähköovissa epäkohtia, joista haluat nostaa äläkän? Anna tulla! Puhekuplia on paikka hyville puheenaiheille ja herätteleville mielipiteille.

Lähetä meille mielipiteesi. Valitsemme ja julkaisemme mielipiteitä journalistisin perustein.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla