Kuva: <span class="photographer">123RF</span>
Kuva: 123RF

Muistatteko Aisopoksen vanhan sadun? Siinä muurahainen ahertaa aurinkoisena kesäpäivänä ja heinäsirkka hyppelee soitellen ja naureskellen ohi.

Vaan entä kun tulee kylmä talvi! Silloin nälästä ja vilusta puolikuollut heinäsirkka raahautuu muurahaiskeolle ja pyytää muutaman jyvän, jottei kuolisi nälkään. Mikset tehnyt töitä kesällä?  Sen kun jatkat laulamista ja soittamista, tokaisee muurahainen.

Kyllä on julmaa. Sadun opetus – ahkeruus palkitaan – on juuttunut meihin niin syvälle että lomallakin moni kokee huonoa omaa tuntoa kun ei koko ajan puuhastele. Niinhän se on, että lapsetkin pysyvät poissa pahanteosta jos heillä on riittävästi muuta työtä. Näin meitä on peloteltu työnteon siunauksellisuudella iät ajat. Laiskuus on synti.

Ahkeruus on hyve, totta kai. Ja totta kai ahkeraa ihmistä ottaa päähän nähdä laiskempiensa valittavan asioista jotka olisi omin voimin korjattavissa. Paljon on omasta itsestä kiinni.

Ahkeruus on hyväksi, mutta kyllä ihmisen pitää osata ottaa rennostikin. Kuuma kivi ei putoa päähän jos vaikka joskus vain on.

Kesällä joutilaisuuden jaloa taitoa koetellaan. Osaatko oikeasti rentoutua, olla ja nauttia toimettomuudesta? Joutilaisuus on sukua onnellisuudelle, sanotaan. Aivot lepäävät ja mieli tyhjenee turhasta kuonasta. Tekee tilaa uusille ajatuksille.

Ja entä jos ei osaa, niin saako puuhastella? Tietenkin saa. Jos aivot lepäävät puutalkoissa tai marjametsässä, niin siitä vaan. Monelle käsityöt ovat meditatiivinen tapa rentoutua. Saa olla itsensä kanssa. Sama koskee kalastusta.

Mitä tahansa teetkin, tee se hyvällä mielellä.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tympii, tökkii, pännii, ärsyttää! Onko ajassa, yhteiskunnassa, perheessä, mediassa, hallituksessa, anopissa, miniässä tai supermarketin sähköovissa epäkohtia, joista haluat nostaa äläkän? Anna tulla! Puhekuplia on paikka hyville puheenaiheille ja herätteleville mielipiteille.

Lähetä meille mielipiteesi. Valitsemme ja julkaisemme mielipiteitä journalistisin perustein.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla