Alan ymmärtää äitiäni, jota tympi pelehtimiseni baskereiden ja turkispuuhkien kanssa

Alan ymmärtää äitiäni, jota tympi pelehtimiseni baskereiden ja turkispuuhkien kanssa 1960- ja 70-luvun vaihteessa. Juuri kun oli päästy minihameista ja tupeerauksista, alkoi gangsterivillitys 30-luvun tyyliin. Elokuvateattereissa pyöri Bonnie ja Clyde. Tytöt kiharsivat tukkansa, punasivat kirsikkahuulensa pyöreiksi ja nyppivät kulmakarvansa ohuiksi, minä muiden mukana.

Äiti oli elänyt nuorena oikean 30-luvun: laman jälkeen oli taas saatavilla hyviä kankaita, Dallapen musiikki soi ja ihmiset hehkuivat uskoa tulevaisuuteen ennen kuin sota sotki kaiken. Meihin tekokolkytlukulaisiin hän ei oikein uskonut.

Nyt muodissa on 70-luku. Kävin Helsingin Kaapelitehtaalla Vintage- eli vanhain tavarain messuilla. Entinen teollisuushalli oli pullollaan menneiden vuosikymmenten vaatteita ja kopukkakenkiä, rutistuneita käsilaukkuja ja muovisia pukukoruja. Joku oli asetellut myyntipöydälle jopa vanhoja leivinjauhepurkkeja! Ja pyyhkeitä, jotka 40 vuotta sitten olivat uusia ja raikkaita, mutta nyt hieman jo lemahtivat vanhalta kaapilta...

Keräilyhuumassa on toki hauskojakin puolia – vanhat tavarat voivat myös yhdistää sukupolvia. Sivulla 46 kerromme parikymppisestä Jalmarista, joka on sisustanut kämppäkaverinsa kanssa kaksion kirppistavaralla persoonallisesti ja edullisesti. Sirkka-mummu tuo vanhoja varastojaan tyttärenpojalle ja kertoilee siinä samalla menneistä ajoista.

Monella meistä on aarteita, joilla olisi ihastuneita ottajia. Nyt ei etsitä Wirkkalaa eikä Sarpanevaa, ihan tavalliset 70-luvun kahvikupit viedään käsistä. Teepä siis tutkimusretki kesämökin astiakaappeihin, kun tiet kuivuvat. Jos lapset ja lapsenlapset eivät ole pitkään aikaan käyneet vierailulla, pelkkä vintage-kuiskaus saattaa tuoda tuvan täyteen keräilijänalkuja.

Joka ajasta jää jäljelle jotakin todella hyvää, ja sellaista totisesti on muotoilija Kaj Franckin tuotanto. Sitä voit ihailla keräilijäjutussamme sivulta 50 alkaen. Kaj Franck suunnitteli Kilta-astiaston, nykyisen Teeman, jo 1953 – ja se on yhä hieno.

Kaunista arkea!

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tympii, tökkii, pännii, ärsyttää! Onko ajassa, yhteiskunnassa, perheessä, mediassa, hallituksessa, anopissa, miniässä tai supermarketin sähköovissa epäkohtia, joista haluat nostaa äläkän? Anna tulla! Puhekuplia on paikka hyville puheenaiheille ja herätteleville mielipiteille.

Lähetä meille mielipiteesi. Valitsemme ja julkaisemme mielipiteitä journalistisin perustein.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla