Se saattaa yllättää kesken aamuruuhkan.

Se saattaa yllättää kesken aamuruuhkan. Hiihtolenkillä.  Odottamaton onnen tunne. Minulla on kaikki, mitään enempää en voi toivoa.

Kun on nuorempana elänyt toisenlaisia ja kipeitäkin vaiheita, viisi­vitosena aivan tavallinen elämä tuntuu huippukokemukselta. Siksi minua ei hämmästyttänyt ET-lehden ja Aktian teettämän tutkimuksen tulos, että seniorit kokevat elävänsä elämänsä parasta aikaa.  Iloa tuottavat muun muassa läheiset ihmiset, luonto ja – jos sitä osattaisiin kysyä – silkka olemassaolo.

Väki pysyy työelämässä yhä pidempään,  mikä näkyy myös tutkimuksestamme. Haastatelluista  58-68-vuotiaista naisista ja miehistä kolmannes oli vielä työelämässä. Liki kolmasosa työssäkäyvistä aikoi tehdä jotakin työtä vielä eläkeiän jälkeen. Eläkkeellä olevista töitä ei kuitenkaan paiski yhtä moni. Onko vapaus sittenkin mukavampaa, vai eikö sopivaa työtä ole tarjolla?

Ystäväni Raija jatkaa osa-aikaisena hoitajana, sillä hän sattuu olemaan oikealla alalla.  Samoin on yhden Erkin laita, joka odotti kiihkeästi eläkettä sähköalan yrityksessä, nautti  kolme kuukautta vapaudesta mutta huomasi, että lisäliksa maistuu, niin kuin työkin, mutta omaan tahtiin. Erkki sai heti keikkoja vanhasta työpaikastaan.

En silti usko, että raha edes on tärkein syy jatkaa uraa. Tutkituistamme tyytyväisimmät eivät nimittäin olleet niitä varakkaimpia.

Tulokset ovat arvokkaita, sillä en itse ole nähnyt ainuttakaan selvitystä, joissa vertailtaisiin 58-68-vuotiaiden haaveita ja hyvän elämän kriteereitä. Juuri tässä haarukassa ovat suuret ikäluokat, joiden ikääntymistä on odotettu: miten 60-lukulaiset, radikaalit ja maailmaa muuttaneet modernit ihmiset muokkaavat mielikuvaa vanhenemisesta?

Heillä on toki enemmän koulutusta, rahaa ja työn ja matkailun tuomaa kansainvälisyyttä kuin aiemmilla sukupolvilla, mutta onnen lähteet näyttävät olevan yhtä yksinkertaiset kuin aina ennenkin.

Aurinkoista talvenselkää!

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tympii, tökkii, pännii, ärsyttää! Onko ajassa, yhteiskunnassa, perheessä, mediassa, hallituksessa, anopissa, miniässä tai supermarketin sähköovissa epäkohtia, joista haluat nostaa äläkän? Anna tulla! Puhekuplia on paikka hyville puheenaiheille ja herätteleville mielipiteille.

Lähetä meille mielipiteesi. Valitsemme ja julkaisemme mielipiteitä journalistisin perustein.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla